Route d-′Amuse in Valkenburg

Route d-′Amuse in Valkenburg.

Mijn vrouw gaat volgende week bij een nieuwe werkgever werken en hield van tevoren 2 vakantieweken over. Aangezien ik ook nog wat dagen over had besloten we om onder andere een paar dagen Valkenburg te bezoeken. Enkele jaren geleden hadden we daar de Gemeentegrotten in de kersttijd al eens bezocht en dat was een 2e bezoek waard. Op de site van Valkenburg kwamen we ook de Amusetocht tegen en dus eenmaal in Valkenburg gearriveerd gingen we eerst langs de VVV.

De Route d Ámuse is een smakelijke Kerstwandeling door Valkenburg van ongeveer 5 kilometer. Je doet er tussen de 4 á 5 uur over afhankelijk hoelang je op een van de locaties blijft zitten of onderweg andere winkels en dergelijke binnenloopt.

Er zijn twee routes van beide 6 restaurants waarbij bij 5 restaurants een Amuse aangeboden wordt na afgifte van je Amusebon. Je beslist zelf waar je begint en welke 5 je bezoekt. De 6e kun je natuurlijk altijd nog bezoeken voor een afzakkertje.

Kosten voor Amuse 1 of 2 € 9,95. per persoon. Op deze manier zou je zelfs twee middagen gezellig kunnen wandelen door Valkenburg. De wandelroute met uitleg hoe te lopen alsmede enkele wetenswaardigheden kun je bij de deelnemende restaurants kopen of nog beter bij het VVV.
Bij het VVV krijg je meteen een plattegrond mee en dat is ook makkelijk.
Het is verstandig om rond 12.00u te beginnen. Op 25 December en 1 Januari kun je deze route niet lopen en bonnen blijven geldig tot 7 Januari.

Wij hadden gekozen voor route 2 en die zal ik een beetje beschrijven met foto’s van de amuses en Restaurants/hotels.
We besloten om niet bij nummer 1 te beginnen omdat dat dit waarschijnlijk de meeste zouden doen en daarnaast zat nummer 2 kort bij ons Hotel.
Bij elk restaurant werd natuurlijk gevraagd of je ook wat wilde drinken en ook daar zal ik bij de meeste iets over schrijven. Onze route: ( tussen haakjes de opgegeven route).

1 Restaurant Savoureux (2)
2 Restaurant La Baroque (3)
3 Parkhotel Valkenburg (4)
4 Taverne ‘t Koetshoes (5)
5 Restaurant Tummers (1)
6 café Michiel de Ruijter (6) niet bezocht.

Vanuit ons hotel was het 200 meter lopen om te starten bij restaurant Savoureux, behorende bij Hotel Prinses Juliana. Het hotel bestaat bijna 100 jaar en was vele jaren gehonoreerd met een of meer sterren.
Sinds 2006 is het geheel gerestyled in een eigentijds interieur en tegenwoordig heeft het restaurant soepen als centraal thema. Dit zie je terug in het restaurant, aangezien op elke tafel en andere plaatsen een verzameling soepterrines staan.

Natuurlijk had dit restaurant als Amuse een soepje: een Pompoensoep, een mini soepje met wat kokosmelk en wortel. Smakelijk waarbij op een amuselepel wat crème fraiche lag met daarnaast een roosje van pompoenpuree met kikkererwten.
Een smakelijk geheel in een gezellig ogend restaurant. We dronken daarbij een Merlot, le Picoulet uit 2011 van 13% (€ 3,50 p.p). Een fijn zacht fruitig wijntje met wat kersensmaak. Volgens enkele bronnen; Een eenvoudige maar oprechte Merlot. Wat pruim en laurier.

Voor ons als 2e op de route kwamen we midden in het centrum uit bij Restaurant La Baroque.
Hiernaast ligt het oude stadhuis waar een tentoonstelling is vanaf 2 december van Pieke Dassen.
Het restaurant heeft een beetje een oude kroeg uitstraling, best gezellig en hier kregen we Limburgse Mergelgrotchampignons als Amuse.
Lekker hoor al denk ik dat ze niet uit de grot maar uit een kas zullen komen maar dat kan ik niet bevestigen.
De kastelein stond voor elk drankje open en wij vonden het tijd voor een glaasje Gluhwein (€ 2,50 p.p). Lekker natuurlijk in deze tijd van het jaar en smaakte prima bij de champignon amuse.
Bij de Gluhwein nog een lekker stukje chocoladekoek. De zoon van de eigenaar vertelde dat zijn vader de Amuse route 5 jaar geleden mede mee heeft opgericht.

Als derde bezochten we Parkhotel Valkenburg.
Een statig hotel waarbij we ook van binnen de allure van vroeger wel konden ontdekken. Vanuit de receptie de trappen omhoog vind ik het nogal oud aandoen maar boven in het restaurant ziet het er wel hedendaags uit.
We kregen een stukje gepekeld rundvlees, pastrami van Livar buikspek (!) met truffelpuree en groene linzen.
Het geheel zag er leuk uit zo in zo’n klein wekflesje maar om daar nu zo’n grote vork bij te geven (een klein vorkje of lepeltje was handiger )!
Het buikspek smaakte wel maar de puree had niet echt veel smaak.

Men bood een cuvee aan van Quinta Fafide, de omschrijving is bijgesloten op een foto. Een smakelijke jonge wijn ( € 3,95 p.p ), vorig jaar een wat oudere nog geproefd bij restaurant Wollerich (bij de portproeverij). Die was toen veel steviger.

Hierna als vierde naar Taverne ’t Koetshoes.
De route aanduiding ging niet helemaal zoals we wilde maar dan is het handig om de plattegrond erbij te hebben. Deze locatie hadden we toch niet willen missen.

Gezelligheid is hier troef. Een café met een huiselijke uitstraling. Beneden kan je er eigenlijk maar met ongeveer 35 personen zitten(boven is nog een vergaderruimte).

De muren hangen vol met van alles en nog wat. Ze hadden een stuk of zes biertjes op tap en ik ging voor een lekker flesje Affligem (dubbel). Leonie ging even voor een kopje thee. (thee bier € 5,00).

Als Amuse kregen we van de vriendelijke gastvrouw een aardappel mousseline met stukjes komkommer en reepjes beenham. Hier doorheen een sausje van honing-mosterd. Lekker.

Als laatste (eigenlijk was hier de start)Hotel-restaurant Tummers. Een Bib-gourmand heeft men sinds kort en een prima uitstraling.
Een fijne afsluiting in een restaurant waar de kwaliteit te zien en te proeven was. De Amuse was hier een lekkere verse champignonsoep met daarnaast gerookte forel op rozijnenbrood. Een fijne afsluiter.
We dronken nog een Chardonnay van Chabert (13%). Een frisse citrus- achtige smaak. Van dit hotel de brochure nog maar eens van mee genomen.

Een fijne middag waarbij we voor de tocht € 19,90 betaalde en de drankjes totaal € 31,90. Valkenburg op een andere manier leren kennen met veel gezelligheid.
Volgend jaar komen we terug voor de andere Amusetocht en daarnaast hebben restaurant La Fleur ontdekt, waar we opnieuw willen dineren.5 Reacties

  1. Ontzettend leuk, dat zouden meer plekken moeten doen. Een hele leuke manier om je middag door te brengen. Lopend van een lokatie naar de andere; en aldaar een lekker hapje nuttigen met een drankje, zodat je het etablissement een beetje leert kennen qua sfeer en bediening. Ziet er prima uit zo`n amuse route.

  2. Leuk beschreven en prima manier om een gebied / stad te bezoeken. Zo te lezen zouden ze dat op meer plekken moeten doen. Bedanks voor het verhaal

  3. BenVerbruggen

    1 december 2012 at 19:08

    Myriam, tja wat is goedkoop. Voor € 9,95 p.p. leer je vijf locaties kennen en daarnaast zie je van alles in Valkenburg. De hapjes zijn inderdaad klein en de drank was eigen keuze. S-`avonds inderdaad nog gegeten.

  4. Leuk, maar niet goedkoop dus want het zijn maar kleine hapjes. Ik veronderstel ten minste dat je `s avonds nog gewoon ergens gegeten hebt?

  5. Lollig dit! Dank voor de tip en groeten.

Geef een reactie