Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Behoud vitamines en mineralen bij het koken

Door koken, bakken en braden verdwijnen vitamines en mineralen. Vitamine B1, foliumzuur en vitamine C zijn gevoelig voor hoge temperaturen en als je voedingsmiddelen met foliumzuur verhit, kan daar zo’n 30 tot 80 procent van verloren gaan. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom tips waarmee je de gezonde voedingsstoffen behoudt in je gerechten. Eet zo vers mogelijk

Eet voedsel zo vers mogelijk. Bij aardappelen kan bijvoorbeeld na drie maanden de helft van het vitamine C gehalte verdwijnen. Het verlies hangt van het soort voedsel af en van de periode en omstandigheden van het bewaren. Vitamines B1, B2, C en D zijn gevoelig voor licht. Bewaar vers voedsel daarom in het donker.

Vries 'groot' in

Vries altijd groenten in ongesneden of ongepureerde vorm in, dan gaan er minder vitamines en mineralen verloren. Bij vlees, vis en gevogelte blijven vitamines en mineralen grotendeels ongedeerd, vitamine A en D daarin zijn ongevoelig voor temperatuur.

Kies voor stomen

Bij koken gaan vitamines en mineralen meer verloren dan bij stomen. Dat komt doordat ze opgaan in het kookvocht. Bij stomen blijven vitamines en mineralen, maar ook aroma’s in het product.

Pocheer vis

Door te pocheren houd je de kooktemperatuur net onder 100 graden. Daardoor blijft de smaak beter behouden. Pocheren is een goede manier om zonder gebruik van vet vlees, vis en ei te bereiden. Als je weinig vocht gebruikt blijven vitamines en mineralen het best behouden.

Bakken en wokken

Zorg dat je vlees snel dichtschroeit. Dan kunnen vleessappen (met vitamines en mineralen) minder goed ontsnappen. Nog een tip, gebruik een pan met anti-aanbaklaag. Dan kun je zo’n 10 gram vet (margarine= 80 kcal en olie= 100 kcal) per persoon besparen. Met wokken kun je alles tegelijk in een hete pan gooien en kort bakken. Dan blijven de groenten lekker knapperig en de vitamines bespaard.

Snijden en wassen

Snijd en was je ingrediënten zo kort mogelijk voordat je het gaat bereiden. Hier gaan al wat vitamines en mineralen verloren en dat is zonde. Hoe kleiner je het snijdt, hoe meer verloren gaat. Eet je maaltijd ook gelijk na de bereiding op.

Bereiden ook gunstig

Bereiding van voedsel kan ook helpen bij een hogere vitamine-inname: bèta-caroteen uit gekookte worteltjes en spinazie wordt veel beter opgenomen in het lichaam dan uit rauwe worteltjes, omdat de harde celwand tijdens het koken wordt afgebroken.Home Recepten