Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Vis op de BBQ - Een aantal handige tips voor het perfect bereiden van je stukje vis

We zijn het eigenlijk gewend om vlees op de barbecue te gooien, echter wint vis ook steeds meer aan populariteit bij een barbecue feestje. Het bereiden van vis gaat echter anders in z’n werk dan het grillen van een hamburgertje. Daarnaast is eten we bij vis vaak andere bijgerechten dan bij een braadworst. In deze blog geven we aantal handige tips mee voor het perfect grillen van een visje op de barbecue die qua moeilijkheid prima te bereiden is voor iemand die een beetje bekend is met de buitenkeuken.

Basisbeginselen klaarmaken vis op de grill

Vis heeft ten eerste een veel kortere gaartijd dan vlees. Wrijf alvorens je gaat grillen de vis en je rooster in met olijfolie, hierdoor verminder je de kans dat je vis aan je grill blijft plakken. Belangrijke tip: Gril ze maar 1 keer per zijde. Hierdoor loopt het vocht minder snel uit je vis omdat het vel niet beschadigt en daardoor is je vis minder droog. Veel mensen maken in plaats van een visrooster ook gebruik van aluminiumfolie of een geperforeerd schaaltje.

Wanneer weet je dat je vis gaar is?

Dit is heel simpel te checken. Wanneer je vis niet meer doorzichtig is, steek je een spies door het dikste deel. Gaat dit gemakkelijk? Dan is je vis klaar om opgepeuzeld te worden! Let er wel op dat je staart van het warmste gedeelte af ligt omdat het vlees hier dunner is.

Tips voor het garen van vis voor de meer ervaren barbecue chef

Vissoorten zoals tilapia, schol en kabeljauw vallen snel uit elkaar omdat ze niet zo stevig zijn. Wil je hier toch aan wagen, gebruik dan een tang/visgrill zodat je de vis snel kunt omdraaien.

zalmmoot op de grill

Zalmfilets verliezen hun smaak niet en kan ook op een plank bereid worden. Forel, dorade, zeebaars en de wat kleinere vissoorten kun je het beste op 190 graden grillen.

Bij een hele stuk vis raden we je aan om inkepingen in de breedte en beide zijden te maken, hierdoor komt de warmte sneller in de vis. Tonijnsteak leent zich ook uitstekend voor de grill en het is binnen enkele minuten gaar. Bij het bereiden van versie sardientjes heb je niet veel nodig: een snufje zout, een beetje olijfolie en een kneepje citroen en je tovert zo een heerlijk, simpel gerecht op tafel.

De algemene regel bij het grillen van een kleine vis op de bbq is dat je deze ongeveer 8 centimeter van de hittebron af legt en bij een grote vis 15 centimeter. Een leuk ruitjesmotief creëer je door de vis zowel verticaal als horizontaal te grillen.

Ga je na je visfeest vlees of groente grillen op de barbecue? Met een door de midden gesneden citroen verwijder je gemakkelijk de vissmaak van het rooster!

Heb je zelf nog leuke tips? Laat het weten in een reactie hieronder!

Home Recepten