Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

RAS EL HANOUT (Marokkaans kruidenmengsel)

RAS EL HANOUT (Marokkaans kruidenmengsel)

Zoals bekend worden er in de Marokkaanse keuken heel veel verschillende specerijen gebruikt.

Dat geeft de gerechten juist hun overheerlijke speciale smaak en geur waar Marokkaanse gerechten zo om bekend staan.

Een veel gebruikt kruidenmengsel is RAS EL HANOUT (letterlijk: het beste van de winkel).

Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt.

Het specerijenmengsel is te koop bij Marokkaanse winkels en vaak ook in ruimgesorteerde supermarkten en warenhuizen.

Welke specerijen en in welke hoeveelheid ze worden gebruikt is een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd.

Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.

Indien je het zelf een keer wilt maken dan is hier een recept:

- 1 1/4 theelepel zwarte peper korrels

- 1 theelepel gemberpoeder

- 1 theelepel komijnzaad

- 1 theelepel korianderzaad

- 1 theelepel gemalen kaneel

- 1/4 theelepel geraspte nootmuskaat

- 1/4 theelepel kardemomzaad

- 1/4 theelepel paprikapoeder

- 1/4 theelepel gemalen kurkuma

- 1/4 theelepel zout

- 1/4 theelepel gemalen piment

- 4 kruidnagelen.

Stamp alles goed fijn in een vijzel en meng goed door elkaar.

Vind je het toch teveel gedoe om Ras elHanaout zelf te maken dan is dit specerijenmengsel tegenwoordig ook heel goed te verkrijgen in potjes in de winkel:

Home Recepten Kookboeken