In Nederland worden gerechten op basis van COUSCOUS steeds bekender en vaker bereid en gegeten.
Maar wat is COUSCOUS (en geen koesJkoesJ zoals veel mensen zeggen) nu eigenlijk?

COUSCOUS is een soort grove griesmeel en is te koop als "middel" en "fijn".
COUSCOUS is als gerecht bekend in de landen van Noord-Afrika (Marokko, Algerije, Tunesie, Libie, etc.) maar het wordt ook veel gegeten in de landen in het Midden-Oosten.
Elk land kent daarbij zijn eigen traditionele gerechten waarbij de couscous de basis vormt.
In Nederland is COUSCOUS inmiddels te koop in de grote supermarkten en bij de Turkse en Marokkaanse winkels.
Ook is er een "snelkook" versie op de markt, waarbij de COUSCOUS alleen maar overgoten hoeft te worden met kokend water, omgeschept en klaar is kees…
In de landen van herkomst van de COUSCOUS wordt ze echter nog heel vaak met de hand gemaakt.
Je hebt daar twee bestanddelen voor nodig, n.l. fijngemalen bloem en grofgemalen tarwe.
Deze twee soorten worden dan in kleine gedeelten met toevoeging van wat water met de vlakke hand tot korrels gewreven.
Voor de meeste mensen is dat natuurlijk veel te bewerkelijk, dus gelukkig kunnen wij hier in Nederland de gemakkelijke grove en fijne COUSCOUS in de winkel kopen.


[color=brown]
COUSCOUS wordt in landen als Marokko maar ook bij Marokkaanse gezinnen in Nederland vooral traditioneel gegeten op de vrijdag, na het moskeebezoek.
De vrijdag is voor Moslims wat de zondag is in de westerse wereld.
`s Middags komt de familie dan samen; vaak nodigt men gasten uit en wordt er gezellig gegeten van de grote schaal COUSCOUS met vlees en heel veel groenten.


(De bereiding van een grote schaal couscous voor de hele familie)

De COUSCOUS moet in een speciale pan gestoomd worden(de couscoussiere).
Deze pan bestaat uit twee delen; de BARMA,de pan waarin het vlees en de groenten tezamen gekookt worden en de KESKES, een soort vergiet waarin de COUSCOUS wordt gestoomd.

Je zou er eventueel ook een rijststomer voor kunnen gebruiken, als je er maar voor zorgt dat de COUSCOUS niet met het vocht onderin in contact komt, maar alleen met de stoom daarvan.

Voor een lekker COUSCOUS-recept klik hieronder op de link.
(Dit is maar 1 van de zeer vele bereidingswijzen voor COUSCOUS; net als rijst is COUSCOUS met enorm veel ingredienten te combineren)

COUSCOUS MET VLEES EN GROENTEN (klik)
[/color]