Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Keukentermen

Handige keukentermen. *A la Minute, zo snel mogelijk voor het serveren bereiden.

*Aanzweten, licht aanbakken met weinig vet, zonder kleuren.

*Al dente, het net gaar, bijtgaar, koken van pasta gerechten.

*Anglaise, bereidingswijze bij koken, net gaar.

*Aromaten, Smaakstoffen.

*Bain Marie, pan met heet water waarin een andere pan wordt geplaatst om een gerecht te verwarmen. Wordt ook gebruikt op gerechten op temperatuur te houden.

*Barderen, met spek omwikkelen, meestal om teer vlees te beschermen tegen te veel hitte.

*Blancheren, groenten in kokend water leggen, wachten tot het water weer kookt en dan onder koud water afspoelen.

*Braiseren, stoven, in eigen vocht of vet gaar laten worden in een gesloten pan.

*Brider, het opbinden van gevogelte, vlees of wild.

*Cassolette, kleine bakjes van aardewerk of porcelein.

*Dresseren, het opmaken van schotels.

*Emonder, vel verwijderen bij bv. tomaten.

*Flamberen, een gerecht overgieten met drank, en deze aansteken.

*Fond, sterk ingekookte bouillon. Wordt veel gebruikt als basis voor sauzen.

*Glaceren, het glimmend maken van groenten.

*Gratineren, van een gebakken korst voor zien.

*Klaren, het helder maken van een vloeistof.

*Maskeren, toedekken, verbergen. Meestal gebruikt bij afwerken van taarten met geslagen room of creme.

*Mie de pain, broodkruimels van witbrood.

*Monteren, het verfijnen van soepen en sauzen door het er doorheen kloppen van stukjes koude boter.

*Natriumbicarbonaat, is onmisbaar om het deeg te doen rijzen, speciaal voor licht, zacht en smeuig gebak.

*Plicheren, ontvellen meestal gebruikt bij tomaten.

*Pocheren, het tegen de kook aan houden van ingredienten in water zonder dat dit echt gaat koken. De temperatuur is +/- 95 graden.

*Roux, Mengsel van gelijke hoeveelheden boter en bloem. Wordt gebruikt als basis van vele sauzen. Ook wel verhouding 5:6 boter:bloem.

*Sauteren, aanbraden of aangaren.

*Tourneren, het in gelijke vorm snijden van aardappelen of groenten

*Trancheren, in plakken snijden.

*Tremperen, Met vocht besprenkelen, meestal met een likeur

Home Recepten