Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

FAMILIEMENU VOOR DE KERST

Zoekt u een kerstmenu waar jong en oud van zal smullen? Dan is dit familiemenu met lekkere lichte, zachte smaken echt iets voor u. Ook de kinderen zullen ervan genieten en bovendien kunnen zij een handje helpen in de keuken.

AMUSE (8 personen)

Ingredienten: 2 mais- of bloemtortilla's, 100 g roomkaas, 4 plakken parmaham, 4 geroosterde paprika's (pot) en uitgelekt, koriander.

Bereidingswijze:

Bestrijk de tortilla's met roomkaas, leg er de ham en paprika op en rol op. Snij in mooie plakjes en serveer met takje/blaadje koriander.

Bereiden 10 minuten.

VOORGERECHT (8 personen)

Ingredienten:

1 grote bol knoflook (horizontaal doorgesneden), 5 el olijfolie, 2 sjalotjes (gesnipperd), 2 blikken artisjokkenharten a 400 g (uitgelekt), 300 g droogkokende aardappelen (geraspt), 1 l kippenbouillon van 2 tabletten, zout, peper, 1,5 dl slagroom.

Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren, begin 40 min van tevoren)

Verwarm de oven voor op 185 graden. Leg de knoflook op de bakplaat, giet er 1 el olie over en rooster deze in het midden van de oven in 35 min gaar en goudbruin. Verwarm 3 el olie en fruit de sjalotjes in ongeveer 10 min glazig. Voeg de artisjokken en de aardappels toe en bak ze ca 8 min zachtjes mee. Giet de bouillon erop en breng het geheel aan de kook. Voeg de hele knoflook toe en laat het ongeveer 15 min zachtjes trekken. Pureer de soep en wrijf deze door een zeef. Breng de soep op smaak met zout en peper en laat hem afkoelen. Bewaar de soep afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Bereiden (begin 10 min van tevoren)

Verwarm de soep op het laagste vuur. Klop de slagroom dik lobbig maar niet stijf en klop deze bij de warme soep. Breng de soep op smaak met zout en peper. Schenk de soep in diepe borden. Lekker met broodsoepstengels.

Voorbereiden 30 min, Oven 35 min, Bereiden 10 min.

Kinderen vinden het meestal leuk om brooddeeg te kneden en er figuren uit te maken. Zij kunnen dus goed helpen bij dit klusje.

Bereid hiervoor 1/2 pak wit broodmix volgens de beschrijving op het pak. Laat het rijzen en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol de stukjes deeg tot 8 lange slierten van 30 cm uit, bestrijk ze met losgeklopt ei en rol ze door maanzaad of sesamzaad. Bak ze op de bakplaat van een voorverwarmde oven op 225 graden in 8-10 min goudbruin. Laat de stengels goed afkoelen. Verpak de stengels in aluminiumfolie en daarna in een goed afgesloten plastic zak. Zo blijven ze 1 dag goed vers. Warm ze eventueel 3 min op in een goed voorverwarmde oven.

Rijzen 45 min, Bereiden 15 min, Oven 10 min.

Hoofdgerecht (8 personen)

Ingredienten:

2 sjalotjes, 1 teen knoflook, 1 flinke bos basilicum (dikke stelen verwijderen), zout, peper, 9 el olijfolie, 8 parelhoenfilets of 8 stukken supreme van parelhoen, 8 royale plakken gedroogde of rauwe ham, 1,5 dl droge witte wijn, 2 dl gevogeltefond, 80 g koude boter (in klontjes)

Extra nodig: keukenmachine of staafmixer, ovenschaal van 20 bij 30 cm (ingevet)

Voorbereiden (kan de ochtend van tevoren of begin 1,5 uur van tevoren):

Pureer de sjalot, knoflook en basilicum en breng op smaak met zout en peper en roer er 5 el olie door. Snij de filets als een envelopje open en schep in elke filet 1/8 van de vulling. Druk ze dicht en bestrooi ze met peper. Rol elke filet in een plakje ham en leg ze naast elkaar in een passende ovenschaal. Druppel er 4 el olie over. Zet de schaal afgedekt en koel weg tot gebruik.

Bereiden (begin 1 uur en 10 min van tevoren):

Verwarm de oven voor op 175 graden. Plaats op een bodem van de oven een lage ovenschaal gevuld met water. Bak de parelhoen op een rooster in het midden van de oven in 35-40 min goudbruin, gaar en knapperig. Keer ze halverwege en bedruip ze af en toe met het vet. Neem de parelhoen uit de ovenschaal en houd ze warm onder aluminiumfolie. Giet de wijn en fond op het bakvet in de ovenschaal, roer de aanbaksels goed los en giet het bakvocht door een zeef in een steelpan. Laat het vocht tot de helft inkoken. Klop de boter er in beetjes door en breng de saus op smaak met zout en peper. Snij elke filet in 5 mooie stukjes en schik ze nast elkaar op de bordjes (zodat de vulling iets zichtbaar wordt). Lekker met gevulde tomaten en tagliatelle met courgette.

Voorbereiden 20 min, Bereiden 25 min, Oven 40 min.

Bijgerecht (8 personen)

Ingredienten: 10 vleestomaten, 2 sjalotjes (gesnipperd), 1 teen knoflook (geperst), 3 el olijfolie, 200 g pandanrijst, 1 dl droge witte wijn, 3 dl kippenbouillon (verwarmd), 1/2 dl slagroom, zout, peper, 2 el fijngesneden peterselie, 1 tl citroensap, 20 g boter, 25 g geraspte parmezaanse kaas

Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren of begin anders 1 uur van tevoren)

Dompel 2 tomaten 5 seconden onder in kokend water, pel ze, verwijder vocht en zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij een klein kapje van 8 tomaten en houd ze apart. Hol de tomaten uit en laat ze omgekeerd op keukenpapier uitlekken. Fruit de sjalotjes en knoflook in de verhitte olie. Voeg de rijst toe en roerbak zachtjes totdat de korrels glanzen. Voeg de wijn en de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook en roer de rijst los. Draai het vuur laag als er putjes in de rijst komen, sluit af met een deksel en laat de rijst zo in 15 min verder garen.

Roer de rijst los en voeg de tomaatstukjes en de room toe. Breng de rijst op smaak met zout en peper en schep de peterselie en de citroenrasp erdoor. Vul de tomaten met de geurige rijst en leg op elk een klontje boter. Strooi er de kaas over, leg de kapjes erop en zet naast elkaar in een ovenschaal. Zet ze tot gebruik afgedekt koel weg.

Bereiden (begin 35 min van tevoren):

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de tomaten in ca 25 min gaar. Serveer ze warm met de parelhoenfilets en tagliatelle.

Voorbereiden 25 min, Oven 25 min, Bereiden 5 min.

Bijgerecht (8 personen)

Ingredienten:

2 lange dunne courgettes, zout, 500 g eiertagliatelle, 23 el olijfolie, 1 teen knoflook (in plakjes), 1/2 tl grof gemalen chilipeper

Voorbereiden (kan 's ochtends, begin 35 min van tevoren)

Trek met een grove rasp over de lengte lange slierten van de courgettes (kan ook met een kaasschaaf). Het geeft niet als de slierten af en toe afbreken. Breng ruim water met iets zout aan de kook. Kook hierin de courgetteslierten 1 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat goed uitlekken. Bewaar de courgetteslierten afgedekt koel tot gebruik.

Bereiden (20 min van tevoren):

Kook de tagliatelle volgens de beschrijving op het pak in ruim kokend water met wat zout en giet af. Verwarm de olie in de pastapan. Voeg de knoflook toe en de courgetteslierten en bak 1 minuut. Voeg de chilipeper en de tagliatelle toe. Warm het 1-2 min door en serveer.

Voorbereiden 15 min, Bereiden 10-15 min.

Home Recepten