Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Groente en vis combineren

Vis heeft van zichzelf al een zachte, krachtige smaak. Nu wil je daar de juiste groente bij kiezen, die je gerecht compleet maakt. Goed nieuws: je hoeft niet verder te zoeken. Want van garnalen tot aan zalm: we hebben de beste groente-vis-combinaties op een rij gezet.

Garnalen

Met garnalen kun je alle kanten op. Je ziet de garnaal vaak terug in mediterrane gerechten, zoals een pasta en paella. Maar vergeet de Hollandse garnalencocktail niet. Lekker met cocktailsaus en geserveerd in een mooi glas. Wil je garnalen zelf combineren met groente? Haal dan courgette, zeekraal en avocado in huis.  

Lees meer

5 feitjes over de botervis

Botervis is een heerlijke vis waar je de lekkerste recepten mee kunt klaarmaken. Door het hoge vetgehalte kun je botervis het beste grillen of bakken. Maar dat is niet alles wat we over deze vis kunnen vertellen. Ontdek alle wist-je-datjes over de botervis.

Lekker vet

In Nederland komt de 'lepidocubium flavobrunneum' veel voor. Een mondvol, inderdaad. In Duitsland houden ze het iets simpeler. Daar noemen ze het 'Butterfisch' en 'Oilfisch'. Een naam die niet zomaar aan de vis gegeven is. Deze is namelijk erg vet. Ongeveer 16 gram vet per 100 gram vleesgewicht. Dit is te vergelijken met een Hollandse nieuwe.

Lees meer

De heerlijkste zelfgemaakte vissauzen

Met een verse kabeljauw, zalm of portie mosselen breng je de zee naar je eigen keuken. Hoewel deze vissoorten zelf al een heerlijke smaak hebben, wordt je gerecht nog lekkerder met een saus. Ontdek welke soorten er zijn en maak je gerecht compleet.

De basis voor een witte vissaus

Een witte vissaus maken is heel simpel. Breng ¼ liter melk, ¼ liter water en 1 visbouillontablet al roerende aan de kook. Voeg allesbinder toe, totdat de saus mooi dik wordt (ca. 5 eetlepels). Voeg een mespunt mosterd toe en breng op smaak.

Lees meer

25x lichte ontbijtjes

Een licht ontbijt geeft je energie. Zo kun je er de hele dag weer tegenaan. Laat je inspireren door 25 ontbijtjes waar je eindeloos mee kunt variëren. Van bruinbrood tot cornflakes. Met welk gerecht start jij de dag op?

Say cheese

Smeer 1 snee bruinbrood dun in met halvarine en beleg met hüttenkäse of een plakje jong belegen kaas. Maak dit ontbijt compleet met een klein glaasje tomatensap.

Zweeds genieten

Voor dit gerecht pak je 2 plakjes knäckebröd. Beleg de ene cracker met magere smeerkaas en de andere met leverworst. Als je het lekker vindt, kun je het knäckebröd ook besmeren met een klein laagje halvarine.

Lees meer

Alle kooktermen en kooktechnieken op een rij

Trancheren, pocheren en glaceren… Weet jij wat deze kooktermen betekenen? Met onze woordenlijst weet je precies waar we het over hebben. Zo wordt recepten lezen een makkie. Ook hebben we heel wat handige instructievideo’s voor je klaarstaan, waarin we kooktechnieken stap voor stap uitleggen.

Kooktermen en kooktechnieken

 

Afschuimen

Met vers vleesvis of gevogelte maak je een heerlijke bouillon. Terwijl je dit bereidt, kan er een bruine laag schuim ontstaan. Als je dit met een schuimspaan eraf schept, dan noem je dit ‘afschuimen’.

Lees meer

Cake bakken in de magnetron

Een cake is sneller klaar in de magnetron dan in de oven. Het is ook makkelijker, omdat je niet met lastige oveninstellingen hoeft te stoeien. En voorverwarmen is ook niet nodig. Ook als je geen oven hebt, maar wél een magnetron, dan is er al reden genoeg om er iets lekkers mee te bakken. Ontdek waar je rekening mee moet houden.

 

Cake met knapperig korstje

Voor een knapperig korstje

Een cake uit de oven heeft een knapperig korstje. In de magnetron is dat niet zo vanzelfsprekend. Daarvoor kun je een beslag maken met bruine basterdsuiker, cacao of koekkruiden. Het is ook mogelijk om op het laatst een mooi laagje toe te voegen en de lichte kleur te verbloemen. Bestrooi je cake dan met een beetje bruine basterdsuiker of bedek met glazuur.

Lees meer

Saus binden doe je zo

Zeg maar dag tegen je waterige saus. Want gelukkig bestaan er verschillende manieren om sauzen te binden, zodat ze lekker dik en smaakvol worden. En het werkt niet alleen bij sauzen, maar bijvoorbeeld ook bij kipragout en Chinese tomatensoep. Ideaal! We nemen alle mogelijkheden met je door.

1. Boter en bloem

Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken. Breng de saus op smaak en voeg andere ingrediënten toe zoals kruiden, kappertjes of mosterd. Als je een donkere saus wilt, bak de bloem dan totdat het bruin is. Hierbij heb je wel iets meer bloem nodig, omdat de bloem bindkracht verliest door het bakken.

Lees meer

Hoe rooster je een pompoen in de oven?

De pompoen laat zich vooral met Halloween zien, maar eng is de groente niet. Het is een heerlijk ingrediënt voor gerechten, zoals in een soep, een stoofpot of quiche. Koop je een hele pompoen, dan is het even zoeken hoe je met zo’n flink stuk omgaat. Om je een handje te helpen, vertellen we hoe je een pompoen roostert.

Wat je nodig hebt om een pompoen te roosteren

Ga je een pompoen roosteren? Dan heb je het volgende nodig: een scherp mes, ovenschaal, bakblik en eventueel een keukenmachine. En een pompoen natuurlijk.

Lees meer

Menu samenstellen: zo doe je dat

Deze avond wil je uitpakken, een meergangenmenu serveren en gasten met heerlijke smaken verrassen. Het wordt extra genieten als je gerechten in de juiste volgorde serveert. Ontdek hoe je een heerlijk menu samenstelt, zodat je de beste keuzes maakt.  

Amuse

Een amuse is een klein gerecht dat je binnen één of twee happen op hebt. Het is bedoeld om de smaakpapillen aan te wakkeren. Vaak leg je een amuse op een lepel, toastje of in een glaasje. Of wat dacht je van een lekkere oester? Heerlijk met een glaasje champagne erbij. 

Lees meer

Alles over stoven

Een zacht, mals en kruidig stoofpotje smaakt misschien wel het best op een koude dag. Nog een groot voordeel: je huis gaat er heerlijk van ruiken. Je hebt niet veel nodig om te kunnen genieten van dit warme gerecht. Slechts basisingrediënten als een scheutje kookvocht, een handje verse kruiden en wat aandacht.

Wat houdt stoven in?

Een biefstuk snel op de grill leggen, is makkelijk en smaakvol. Een sappige zalm in de koekenpan is in een oogwenk klaar en altijd genieten. Maar juist de tijd nemen om een stoofpot te bereiden: ook dat is heerlijk. Stoven betekent dat je vlees, vis of groenten klaarmaakt met lage temperaturen en een ruime hoeveelheid vocht. Vaak gebeurt dit op het fornuis, maar het is ook mogelijk het in de oven te doen.  

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten