Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Alle kooktermen en kooktechnieken op een rij

Trancheren, pocheren en glaceren… Weet jij wat deze kooktermen betekenen? Met onze woordenlijst weet je precies waar we het over hebben. Zo wordt recepten lezen een makkie. Ook hebben we heel wat handige instructievideo’s voor je klaarstaan, waarin we kooktechnieken stap voor stap uitleggen.

Kooktermen en kooktechnieken

 

Afschuimen

Met vers vleesvis of gevogelte maak je een heerlijke bouillon. Terwijl je dit bereidt, kan er een bruine laag schuim ontstaan. Als je dit met een schuimspaan eraf schept, dan noem je dit ‘afschuimen’.

Lees meer

Cake bakken in de magnetron

Een cake is sneller klaar in de magnetron dan in de oven. Het is ook makkelijker, omdat je niet met lastige oveninstellingen hoeft te stoeien. En voorverwarmen is ook niet nodig. Ook als je geen oven hebt, maar wél een magnetron, dan is er al reden genoeg om er iets lekkers mee te bakken. Ontdek waar je rekening mee moet houden.

 

Cake met knapperig korstje

Voor een knapperig korstje

Een cake uit de oven heeft een knapperig korstje. In de magnetron is dat niet zo vanzelfsprekend. Daarvoor kun je een beslag maken met bruine basterdsuiker, cacao of koekkruiden. Het is ook mogelijk om op het laatst een mooi laagje toe te voegen en de lichte kleur te verbloemen. Bestrooi je cake dan met een beetje bruine basterdsuiker of bedek met glazuur.

Lees meer

Saus binden doe je zo

Zeg maar dag tegen je waterige saus. Want gelukkig bestaan er verschillende manieren om sauzen te binden, zodat ze lekker dik en smaakvol worden. En het werkt niet alleen bij sauzen, maar bijvoorbeeld ook bij kipragout en Chinese tomatensoep. Ideaal! We nemen alle mogelijkheden met je door.

1. Boter en bloem

Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken. Breng de saus op smaak en voeg andere ingrediënten toe zoals kruiden, kappertjes of mosterd. Als je een donkere saus wilt, bak de bloem dan totdat het bruin is. Hierbij heb je wel iets meer bloem nodig, omdat de bloem bindkracht verliest door het bakken.

Lees meer

Hoe rooster je een pompoen in de oven?

De pompoen laat zich vooral met Halloween zien, maar eng is de groente niet. Het is een heerlijk ingrediënt voor gerechten, zoals in een soep, een stoofpot of quiche. Koop je een hele pompoen, dan is het even zoeken hoe je met zo’n flink stuk omgaat. Om je een handje te helpen, vertellen we hoe je een pompoen roostert.

Wat je nodig hebt om een pompoen te roosteren

Ga je een pompoen roosteren? Dan heb je het volgende nodig: een scherp mes, ovenschaal, bakblik en eventueel een keukenmachine. En een pompoen natuurlijk.

Lees meer

Menu samenstellen: zo doe je dat

Deze avond wil je uitpakken, een meergangenmenu serveren en gasten met heerlijke smaken verrassen. Het wordt extra genieten als je gerechten in de juiste volgorde serveert. Ontdek hoe je een heerlijk menu samenstelt, zodat je de beste keuzes maakt.  

Amuse

Een amuse is een klein gerecht dat je binnen één of twee happen op hebt. Het is bedoeld om de smaakpapillen aan te wakkeren. Vaak leg je een amuse op een lepel, toastje of in een glaasje. Of wat dacht je van een lekkere oester? Heerlijk met een glaasje champagne erbij. 

Lees meer

Alles over stoven

Een zacht, mals en kruidig stoofpotje smaakt misschien wel het best op een koude dag. Nog een groot voordeel: je huis gaat er heerlijk van ruiken. Je hebt niet veel nodig om te kunnen genieten van dit warme gerecht. Slechts basisingrediënten als een scheutje kookvocht, een handje verse kruiden en wat aandacht.

Wat houdt stoven in?

Een biefstuk snel op de grill leggen, is makkelijk en smaakvol. Een sappige zalm in de koekenpan is in een oogwenk klaar en altijd genieten. Maar juist de tijd nemen om een stoofpot te bereiden: ook dat is heerlijk. Stoven betekent dat je vlees, vis of groenten klaarmaakt met lage temperaturen en een ruime hoeveelheid vocht. Vaak gebeurt dit op het fornuis, maar het is ook mogelijk het in de oven te doen.  

Lees meer

Stoofperen bereiden

Stoofperen zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Er zijn veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes. Ben je er ook zo dol op? Duik dan op een koude winterdag in de keuken, zet een pannetje op en geniet een uurtje later van dit Nederlandse gerecht. 

Soorten stoofperen

Alle peren kun je stoven, maar niet alle peren zijn stoofperen. Er zijn namelijk speciale rassen die je veel langer moet stoven dan de normale handpeer. In Nederland kennen we vier soorten echte stoofpeertjes. Waaronder de minder bekende Winterrietpeer en Zoete Brederode.

Lees meer

Smulweb verhuist naar Jumbo.com 

Jumbo heeft Smulweb al een tijdje geleden overgenomen en nu is het eindelijk zover: we gaan écht verhuizen. Dat betekent dat je vanaf 1 juni 2023 de favoriete gerechten en tips van Smulweb op Jumbo.com vindt. Zo is er één platform met oneindig veel kookinspiratie.   

 Dit kun je doen 

  1. Je account verdwijnt. Download daarom je kookboeken en recepten, zodat je jouw favorieten altijd bij de hand hebt. Log daarvoor in op Smulweb.nl. Ga naar je persoonlijke navigatie bij ‘gebruikersnaam’. Klik hier op ‘Kookboeken exporteren’.  
Lees meer

Beste tips voor oesterzwammen

Van wokgerecht of pasta tot soep. Met oesterzwammen maak je de lekkerste gerechten. Deze waaiervormige paddenstoelen hebben een aromatische, verfijnde smaak en zacht, vlezig vruchtvlees. Oesterzwammen zitten vol eiwit en ijzer en zijn daarom populair als vleesvervanger. Wil jij koken met oesterzwammen? Wij vertellen je graag meer over deze heerlijke paddenstoelen.

Broccolirijst met blauwekaassaus

Tip 1. Koop stevige, frisse oesterzwammen

Wanneer je oesterzwammen koopt moeten ze stevig en niet vochtig zijn. Twijfel je of de oesterzwammen vers zijn? Ruik er even aan: hebben ze een frisse geur? Dan zijn ze goed. Oesterzwammen kun je gewoon bij Jumbo vinden, online en in de winkel. 

Lees meer

Namen van kruiden in het engels

Heb je een lekker recept gevonden in een kookboek of op een website maar is de tekst in het Engels en kom je er niet helemaal uit met de ingrediënten? Geen zorgen, Jumbo helpt je op weg. We hebben de Engels-Nederlandse vertaling van veelkomende kruiden en smaakmakers op een rijtje gezet.

Anijs (zaad) - Anise (seed)
Basilicum - Basil
Bieslook - Chives
Cayenne Peper - Cayenne
Citroenmelisse - Lemonbalm
Dille - Dillweed
Dragon - Tarragon
Foelie - Mace
Gember - Ginger
Kamille - Chamomille
Kaneel - Cinnamon
Kerrie - Curry

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten