1. Home
  2. Artikelen
  3. Tomatensoep

Tomatensoep

een slimme moeder

Toen ik een jaar of 20 was deed ik met een vriend een jeugdherbergen trektocht. Daar wil ik het verder niet over hebben maar in een van die herbergen ontmoette ik een meisje, Ingrid uit Honselersdijk, waar ik meteen verliefd op werd. Leuke meid waarmee je kon lachen en praten en waar ik ook heel vlug verkering mee kreeg.
Na twee dagen gingen we alletwee een andere kant op maar we spraken af elkaar na de vakantie weer te zien.
Honselersdijk dus. Het centrum van de kassen en dat in begin september. De kassen puilden uit van de tomaten, het was een en al tomaat wat je zag. Maar eerst zag ik natuurlijk Ingrid met een tomateroodblosje op haar wangetjes die me opwachtte bij het bushokje. Ze stelde me aan haar ouders voor en al snel kwam ik te weten dat haar vader in zo'n groentekas werkte. Helaas was ik geen tomatenliefhebber, nog steeds niet.
Ja, zo af en toe een vers tomaatje uit het handje, dat gaat nog wel maar zodra ze met de tomaat beginnen te rommelen haak ik al snel af. Tomatenpuree, ketchup; nee, liever niet.
Het ergste vond en vindt ik tomatensoep. Ik gruw er van, een van de zeer weinige dingen die ik pertinent weiger te eten (zuurkool is een goede tweede).
En wat had de moeder van Ingrid op het menu staan? Je raad het al.....Tomatensoep!!!
Wat moest ik ? Voor een keer zette ik mijn afkeer voor het gerecht opzij en begon manmoedig te lepelen. Moeder had me echter gelijk door en zag dat ik het zeer tegen m'n zin at.
"Is mijn soep soms niet lekker genoeg?" vroeg ze met een vervaarlijke blik in haar ogen. Ik antwoordde dat ik niet zo'n soepklant was, hield me verder op de vlakte en lepelde dapper door.
Met een zucht schoof ik het lege bord eindelijk terzijde toen het volgend gerecht op tafel kwam; spaghetti met tomatensaus.
Het was een zware zaterdag voor mij. Ik bleef er ook nog slapen, (moeder met een geladen dubbelloops jachtgeweer op de overloop) en die zondag bleek dat de familie trouw naar de (katholieke) kerk ging. Ook dat nog. Voor een ongelovige Thomas als ik werd dat teveel.
Ik had de soep en saus doorstaan maar de kerk daar begon ik echt niet aan. Aangezien moeder me voor geen meter vertrouwde ging zij samen met dochter naar de kerk en gaf Pa me een rondleiding door Honselersdijk. Ik heb nog nooit zoveel tomaten bij elkaar gezien.
Tegen beter weten in ben ik een weekje later weer naar Ingrid gegaan want de liefde was nog wel een beetje aanwezig. Maar toen haar moeder met een triomfantelijk gebaar weer een dampende pan tomatensoep op de tafel tilde wist ik dat het niets zou worden tussen Ingrid en mij. Ik bleef niet eens slapen en verbrak bij de bushalte de verkering.

Bertus

Reacties (6)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
eetstukjes

eetstukjes

Top