1. Home
  2. Artikelen
  3. Mosselseizoen uitgesteld

Mosselseizoen uitgesteld

Na drie weken later te zijn gestart dan normaal, is het eindelijk weer volop mosselseizoen in Nederland.

Na drie weken later te zijn gestart dan normaal, is het eindelijk weer volop mosselseizoen in Nederland. De prijzen zijn door de geringe aanvoer wel veel hoger dan vorig jaar, maar dat mag de populariteit van de mossel niet drukken. Steeds meer mensen ontdekken dat het eten van mosselen lekker en gezellig is. Om de mossel nog meer bekendheid te geven is de eerste week van september uitgeroepen tot Nationale Mosselweek.
Tijdens de Nationale Mosselweek wordt de Zeeuwse mossel volop in het voetlicht geplaatst. In vele supermarkten en viswinkels vinden mosselkookdemonstraties plaats en restaurants zullen de mossel prominent op de kaart zetten.Het mosselseizoen in Nederland loopt normaal van half juli tot en met april. In de maanden mei en juni is de mossel niet geschikt voor consumptie vanwege het voortplantingsproces. Vroeger was het zo dat men alleen mosselen kocht als de ?R? in de maand zat, dus van september tot en met april (de koude maanden). Bij een te hoge temperatuur sterven de kwetsbare mosselen en dan zijn ze niet meer geschikt om te consumeren. Door de tegenwoordige koeltechnieken zijn de mosselen nu al te koop zodra ze groot genoeg zijn om te oogsten.Mosselen zijn weekdieren die vooral in de kustgebieden leven. In de Oosterschelde en de Waddenzee komen ze in grote aantallen voor. Mosseltjes die ongeveer een centimeter groot zijn noemt men ?mosselzaad?. Als ze zijn uitgegroeid tot zo?n vier a vijf centimeter worden ze ?halfwasmosselen? genoemd. Na ongeveer twee jaar, als de mosselen zes of zeven centimeter groot zijn, zijn ze geschikt voor consumptie. Alle mosselen komen uiteindelijk in Yerseke terecht, waar de enige mosselveiling ter wereld staat.Zeeuwse mosselen worden op de bodem gekweekt, we hebben het ook wel over de ?bodemcultuur?. Er is ook een zogeheten ?hangcultuur?. De mosselen worden dan aan touwen gekweekt. Ze hangen in het water boven de bodem waar ze heel makkelijk aan voedsel kunnen komen. Hierdoor zijn ze vaak eerder geschikt voor consumptie dan de ?gewone? mossel, maar krijgen minder smaak mee. Voor de echte liefhebber is het daarom goed te weten dat ?hang?mosselen slechts voor een paar procent deel uitmaken van de totale mosselaanvoer.

10-9-2001

Bron: Receptenweb

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top