1. Home
  2. Artikelen
  3. Outlaws

OutlawsHenry mc carty,alias "kid"Antrim,alias W Bonney,alias Billy The Kidl,werd geboren op 23 november,1859.
Hij verhuisde naar New Mexico om een job aan te nemen als cowboy voor de veeboer J.H.Tunstall.
Deze Tunstall werd tijdens een inval vermoord,hetgeen toen die tijd normaal was in de periode van de Lincoln County War.
Deze oorlog was een strijd tussen de machtige zakenmannen en de vele veeboeren.
Tijdens deze dagen werden er vele outlaws geboren,waarvan Billy er een was.
Over Billy werd gezegt dat hij betrokken was bij minstens 20 moorden,van 12 werd hij beschuldigt,maar men heeft echter maar zekerheid over 4.
Op 28 april,1881 na een wilde achtervolging werd hij ter dood veroordeeld
->ZIE PAT GARRETT
Hij ontsnapte en dode daarbij zijn beide cipiers.
Tenslotte werd hij op 14 juli neergeschoten door de sheriff Garrett.

JESSE JAMES
Van alle legendarische figuren,zijn er weinige die zo'n fascinatie oproepen als de
outlaw Jesse James.Somige noemen hem de Amerikaanse Robin Hood,terwijl andere hem een gewone ordinaire moordenaar noemen,mischien was hij wel een combinatie van beide.
Geboren te Kearny,Missouri op 5 september 1847,als zoon van Robert James,een baptist prediker die Jesse de Jewel College in Liberte Mo binnenhielp.
Volgens sommige was het wreed gedrag van de Union soldaten verantwoordelijk voor het nadien geweldadig en crimineel leven van Jesse en zijn broer Frank James.
Binnen het jaar na de oorlog werden Jesse en Frank verdacht van de allereerste bankoverval op klaarlichte dag met een buit van toen 60.000.$,met een dode als slachtoffer.
THE PINKERTON detective bureau werd ingeroepen en met een prijs op hun hoofd van ieders 1000 dollar werden de gebroeders James opgejaagd als wild.
Gedurende de winter van 18882,probeerde Jesse een klein boerderijtje te kopen,maar in geldnood en zijn aanhangers dood of gevangen,ronselde hij de gebroeders Bob en Charlie Ford,om hem te helpen.
Dit was een dodelijke beslissing.
Op 3 april 1882,terwijl Jesse het stof af deed van een foto van zijn moeder vielen de gebroeders Ford binnenin het huis en met een enkele kogel schoten ze Jesse langs achter in het hoofd.
De gebroeders probeerden de prijs op het hoofd van Jesse te collecteren,maar werden gearesteerd op beschuldiging van moord.
Later werd ze amnestie verleend door gouverneur Tom Crittenden.
Jesse stierf in 1882,maar tot op de dag van vandaag blijft hij een levende legende

THE SUNDANCE KID
Harry Longabaugh,alias The Sundance Kid ,werd geboren te Lancaster county,
Pennsylvania in 1870.
In 1887 werd hij veroordeeld voor het stelen van een paard,en vloog de gevangenis in te Montana.
Het was hier in de Sundance gevangenis dat hij zijn alias The Sundance Kid aannam,een naam die al gauw berucht zou worden.
Nadat bijna heel Noord-Amerika hun achtervolgde besloten The Sundance Kid en Butch Cassidi zich in Zuid-Amerika te vestigen.
Daar kochten ze een ranch,maar na een paar jaar van eerlijk werken besloten ze de draad met hun crimineel verleden terug op te nemen.
Na het overvallen van verscheidene banken in Zuid-Amerika werden ze gepakt in Bolivia,aalwaar ze op 3 november 1908 de loonkas overvielen van de Boliviaanse mijn company.
Wat er nadien gebeurde is een mythe volgens sommige bronnen werden ze daarbij gedood en andere beweren dat het andere waren die gedood werden en dat The Kid en Butch zich onder een andere naam verschuilde in Noord-Amerika.
Hoe dan ook ze werden beide levende legendes.

Geboren op 5 juni 1850,uit een gezin van 7 kinderen,groeide hij op te Chambers county,Alabama.Op 25 januari 1869 op de leeftijd 19 jaar verlaat hij Louisiana,om buffel jager te worden in Texas.In november 1880 word hij verkozen tot sheriff van Lincols county,New Mexico,met een belofte een einde te maken aan de criminaliteit.
Op 15 december van dat jaar looft Lew Wallace(de gouverneur)een prijs uit van 500$ op het hoofd van de desperado Billy The Kid.
Op 21 december treffen Pat Garrett en zijn assistenten,Billy met zijn groep aan.
Ze arresteren de bende en schieten per ongeluk Charlie Bowdre neer (een van Billy?s trouwste vrienden).
Ze brengen de bende over naar Las Vegas en alvorens ze de trein richting staatsgevangenis van Santa Fe kunnen nemen,moeten ze eerst een gevecht aanknopen met de plaatselijke mafia,die ook achter een van de bendeleden(Dave Rudabaugh)zit.
Na het proces word Billy door de rechter overgedragen aan sheriff Pat Garrett en geeft daar de opdracht dat The Kid moet worden opgehangen in Lincoln op 13 mei.
Terwijl sheriff Garrett in White Oaksis,ontsnapt The Kid op 28 april 1881 en doodt daar zijn beide bewakersOp de nacht van 14 juli 1881 wandelt The Kid de verduisterde slaapkamer binnen van Pete Maxwell,de man aan het bed niet herkennend als sheriff Pat Garrett alwaar hij word neergeschoten.
In 1890 stelt Pat Garrett zich weer kandidaat voor de strijd op de plaats van sherrif,maar hij verliest en trekt zich terug als een verbitterd man.
Op 29 februarie,1908 word hij neergeschoten.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
rio_grande

rio grande

Top