1. Home
  2. Artikelen
  3. Mosselen zoeken

Mosselen zoeken

Zelf mosselen zoeken: kan dat? Zijn die mosseltjes van ons Noordzeestrand ook eetbaar? Ik heb het geprobeerd, en het antwoord is: ja! Leuke activiteit, in je eentje of met heel veel mensen!

In oktober 1999 zag ik op een mooie oktoberdag, op het strand van Langevelderslag (bij Noordwijk) veel mensen in groepsverband garnalen vangen. De oogst was zeer rijk! Een potige man ging met een speciaal net en lieslaarzen de zee in en keerde terug met een net vol garnalen, vermengs met kleine scholletjes en andere visjes en krabbetjes. De hele inhoud werd op een kleed gestort en de hele familie ging uitzoeken: de scholletjes en kwabben gingen terug in zee, de andere visjes werden als aas gebruikt voor zeevissen en de kilo's garnalen gingen een emmer in.
Dat wilde ik ook!!!In juli 2001 gingen we op vakantie naar Camperduin. Mijn eerste wens was natuurlijk: een net om garnalen te vangen. Dat was geen probleem, er werden overal speciale netjes verkocht om mee over de bodem te schrapen. Duur waren ze niet, voor 12,= had ik al een leuk modelletje.
Het duurde enkele dagen voor ik mijn geluk kon uitproberen (het weer werkte niet mee). Maar helaas: geen garnalen... Wel heel veel kleine krabbetjes, zo groot als een duimnagel, spierwit, en flink agressief! Mijn kinderen van 3 en bijna 6 vonden dat al prachtig, maar ik was wat teleurgesteld... Waar waren die garnalen nou?De volgende dag opnieuw naar het strand, het was (achter een windscherm) zowaar mooi strandweer, en het werd eb.
Tot mijn vreugde zag ik langs de vloedlijn (of heet dat dan eb-lijn?) massa's mosselen verschijnen! Dat had ik de vorige dag niet gezien (en ik zou het die week niet meer terugzien). Veel mosselen waren losgewoeld door de golven, maar nog meer mosselen lagen in 'klonten' bij elkaar. Ze waren kleiner dan de mosselen in de winkel, maar nader onderzoek leerde, dat veel mosselen kerngezond waren. ZOu ik het wagen?
Het waren er inmiddels zoveel, dat zelfs de meeuwen er teveel aan hadden...Ik besloot ervoor te gaan. SOmmige mensen raadden het me af: mosselen in juli kan niet. Maar ik heb ooit gelezen dat dat een misverstand is, en dat mosselen in de zomer juist wel smakelijk zijn; het is echter nog steeds niet gebruikelijk om ze dan te kopen (hoewel ik ze wel bij AH heb zien liggen). Dat komt omdat men vroeger niet de mogelijkheid had de mosselen gekoeld te vervoeren. Daarom wachtte men liever tot september.
Enfin, ik had er helemaal zin in, en mijn kinderen ook! Met plukken tegelijk schepte ik de mosselen uit het zand en verdeelde ze over wat speelgoed-emmertjes. Achteraf was het veel te veel, met 1 kinderemmertje hadden we al genoeg, maar rijkdom maakt inhalig, denk ik...
En toen konden we ze uitzoeken!Mosselen kan je niet zomaar eten. Je moet ze nooit zonder te bekijken in een pan gooien, dat geldt zelfs voor mosselen uit de winkel. Of JUIST voor mosselen uit de winkel, die zijn, ondanks alle goede zorgen, minder vers, en als je per ongeluk een dode mossel kookt, kunnen de gevolgen heftig zijn. Ik heb er gelukkig geen ervaring mee, maar de verhalen zijn bekend...
Het is simpel, maar belangrijk: voor het koken zoek je de open mosselen eruit (die na een tik op de tafelrand of zo ook niet meer dichtgaan) en je gooit die weg. Gooi ook mosselen met beschadigde schelpen weg. Je kan beter een mossel teveel dan te weinig weggooien.
Na het koken moeten de mosselen open zijn: dichte mosselen worden ook weggegooid.

ALs je mosselen 'in het wild' hebt gezocht, komt daat ook nog wat schoonmaakwerk bij. Er hangen vaak draden aan de schelpen. Het lijkt wel alsof iemand zijn haarborstel erboven heeft schoongemaakt, maar het schijnt zo te horen. Die haren moeten er af, en met wat trekken lukt dat vaak prima. Verder zitten er nogal vaak zeepokken op. Dat hebben schelpen uit de winkel ook, kwaad kan het niet, maar wie die ronde witte dingen eraf wil hebben, kan dat doen, met wat wrijven gaan ze er snel af.

Het enige wat me niet is gelukt, is het zand uit de schelpen krijgen... Maar zand schuurt de maag. Tips om het zand eruit te krijgen zijn natuurlijk welkom!

Na een uurtje uitzoeken hadden we flink wat panklare mosselen. SOmmige mosselen leken dicht, maar waren slechts gevuld met water en als het ware vacuum getrokken... Een beetje wrikken aan de schelpen deed die mosselen direct door de mand vallen...
Verder vond ik opmerkelijk weinig dode mosselen. Zelfs uit de winkel heb ik wel eens open schelpen die niet meer dichtgingen (weggooien dus!), maar de mosselen van het strand waren, als er een beestje inzat, prima in orde!Mosselen kan je op verschillende manieren garen:
- in bouillon
- in droge witte wijn
- in bier
In alle gevallen kan je er een ui in stukjes, stukjes prei, stukjes wortel en een gekneusde knoflookteen bijdoen, ook selderij (als stengel, kruid of knol) en zo lukt altijd. De enige beperking is je eigen smaak.
Doe een bodempje vloeistof in de pan, de mosselen hoeven niet onder te staan.
Kook alles ca.5 minuten, schud de pan af en toe. Als de mosselen allemaal openstaan is het klaar. Niet langer laten koken, dan krijg je taaie mosselen.
En dan kan het feest beginnen, eventueel met brood (stokbrood of buitenlands brood), sausjes (knoflook of remoulade), kruidenboter etc.
Leg dichte mosselen opzij, die zijn verdacht.
Als je de mossel goed uit de schelp wil krijgen, lukt dat vaak prima met een lege schelp als hulpmiddel.Het kan, mosselen zelf zoeken! We zijn niet ziek geworden en het smaakte prima!
Neem wel de tijd met uitzoeken en schoonmaken. Is een prima klusje, lekker op het strand, en kinderen vinden het enig om mee te helpen! Hou te kleine kinderen wel uit de buurt, die willen in hun enthousiasme wel eens niet-uitgezochte mosselen tussen de uitgezochte gooien en dan kan je weer opnieuw beginnen...
Laat je niet meeslepen door je enthousiasme als je de mosselen raapt, je hebt snel te veel... Een kinder-emmertje vol is genoeg voor 4 eters. Gooi, wat je over hebt, terug op het strand (bij de vloedlijn) zodat de vogels er lol van hebben.
De mosselen zijn klein, maar dat is niet erg.

Hopelijk lukt het me de volgende keer om garnalen te vinden, dat is een droomwens van me!!!

Eet smakelijk!

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
va_kan_tie

va kan tie

Top