1. Home
  2. Artikelen
  3. Midzomernacht in Zweden

Midzomernacht in Zweden

Nu de nachten in hier zijn gereduceerd tot 3 uur schemerlicht, wordt het hoog tijd voor het bijna grootste feest in Zweden. Midzomernacht!

In vroeger tijden was midzomernacht erg belangrijk. Men geloofde dat de nacht magisch en vol extra krachten was. Alles was bijzonder, dagen, bloemen en zelfs dromen. Men geloofde dat de douw dat men op de kerkhoven vond ervoor kon zorgen dat de zieken weer beter werden. Diegene die zich niet echt lekker voelden, kleedden zich uit en rolden zich in de douw. Anderen verzamelden de douw in grote potten en flessen en dronken dit. Men dacht dat dit ervoor zorgde dat men zich het hele jaar fris en gezond zou voelen.Ook bloemen zaten vol kracht tijdens deze bijzondere nacht. Een jong meisje plukte eem margrietje en plukte hier een voor een de bloemblaadjes vanaf. Voor elk blaadje fluisterde ze 'hij houdt van me' of 'hij houdt niet van me'. Als ze bij het laatste blaadje uitkwam bij 'hij houdt van me', betekende dit dat haar liefde ook wederzijds was.
Ook plukten jonge meisjes 7 verschillende bloemen in 7 verschillende velden en legden deze onder hun kussen. De man waar ze die nacht van droomden, zou de man zijn waarmee ze later zouden trouwen!Geheel volgens Zweeds gebruik wordt er uitbundig gefeest, gegeten en gedronken. Het is maar goed dat Zweden een groot land is. Grote steden stromen leeg, iedereen trekt naar de eilanden of het land in om groot feest te vieren met vrienden en familie. De meiboom wordt opgezet, de klederdracht uit de motteballen gehaald en in de supermarkten is geen vispotje meer te koop. Dit is de tijd waarin Abba, het Zweedse vismerk (heeft dus niets te maken met die overbekende Zweedse popgroep uit de jaren 70) zijn hoogste verkoopcijfers haalt. Iedereen eet haring, zowel matjesharing als haring in saus, knackebrod, zure room met bieslook en aardbeien in slagroom toe. Uiteraard moet er gezwommen worden en dat geldt natuurlijk voornamelijk voor de vis, die weggespoeld wordt met een overvloed aan bier en brandewijn.Hierover heb ik een apart stuk geschreven, wat je kunt vinden op mijn reiswebpagina!

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top