1. Home
  2. Artikelen
  3. Pasen komt er aan!

Pasen komt er aan!

Waar komt de paashaas vandaan?

De etalages zijn geel, de paastakken versierd en de eieren beschilderd.
Maar waarom kiezen we voor geel, verstoppen we eieren in de tuin en hangen we paastakken in huis? En hoezo hupt er een paashaas in het rond?
Wat is de oorsprong van het paasfeest en de bijbehorende tradities.

Voor christelijke mensen is Pasen, net zoals kerstmis, vooral een belangrijk religieus feest. Met Pasen wordt immers de wederopstanding van Jezus Christus gevierd.
Zijn herrijzenis viel precies op de dag dat de Joden hun eigen paasviering hadden: het Pesach-feest. Daarmee herdachten ze de uittocht uit Egypte, het land dat hen vierhonderd jaar gevangen had gehouden als slaven. In het Beloofde land zouden ze eindelijk een leven in vrijheid tegemoet gaan. Omdat de wederopstanding van Jezus samenviel met het Joodse paasfeest, zijn ook de christenen van lieverlee Pasen op dat tijdstip gaan vieren.Het oorspronkelijke paasfeest is eigenlijk al veel ouder.En wat is een paasfeest zonder eieren? Onvoorstelbaar! Eieren zijn al van oudsher het symbool voor vruchtbaarheid. Neem nu de gewoonte om op paaszondag eieren in de tuin te verstoppen. Dat de deden ze eeuwen geleden al!

De boeren begroeven eieren in hun velden, en hoopten dat de kracht van het ei in de grond zou kruipen, en zo voor een goede oogst zou zorgen. En staat er bij jou in huis een paasboom of paastak, met gekleurde eitjes en haasjes erin? Vroeger deden ze precies hetzelfde: men hing beschilderde eieren in de bomen in de hoop dat de takken veel volle vruchten zouden krijgen.
Het paasfeest bevat dus niet alleen religieuze, maar ook folkoristische elementen.En hoe zit het met die malle paashaas, met dat mandje op zijn rug, die eieren komtbrengen? Hoe is hij verzeild geraakt in het paasverhaal? Simpel: doordat Pasen een vruchtbaarheidsfeest is, en hazen nu eenmaal, net als konijnen, vruchtbare beesten zijn!Al jarenlang rollen kinderen met Pasen tienduizenden eieren over de glooiende hellingen van het Witte Huis in Washingtn. Dit ritueel stamt uit 1877 toen Dolly Madison, de echtgenote van de toenmalige president, aanzet gaf tot deze traditie. Het is voor het publiek de gelegenheid om eens zelf over de grasvelden ven de presidentiele residentie te lopen.

Gele linten, gele paaskuikentjes, gele strikken, gele kaarsen, gele tafellakens en servetten....
Geel is duidelijk een echte paaskleur, en dat komt voort uit het oorspronkeljke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon, die na donkere wintermaanden eindelijk weet te zien is.

Overal ter wereld worden met Pasen eieren beschilderd. Wij koken ze eerst, maar in Duitsland en de Verenigde Staten worden ongekookte eieren gebruikt. De eieren worden daar eerst met een rietje door een minuscuul gaatje leeggeblazen, en dan pas beschilderd. Toch een beetje jammer van de inhoud...

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top