1. Home
  2. Artikelen
  3. Dikke mensen mogen het rustig aan doen

Dikke mensen mogen het rustig aan doen

Mensen met veel overgewicht stop maar met fanatiek joggen, fitnessen en springen. Intensief sporten schijnt voor mensen met overgewicht niet echt doeltreffend te zijn.

Mensen met veel overgewicht stop maar met fanatiek joggen, fitnessen en springen. Intensief sporten schijnt voor mensen met overgewicht niet echt doeltreffend te zijn. Pak regelmatig de fiets of wandel een flink stuk dat is een veel betere manier om de extra kilo's kwijt te raken.

Gewoon op je gemak wandelen en fietsen zijn effectiever in de strijd tegen overgewicht, hart- en vaatziekten en suikerziekte dan je fanatiek in de ban van squashen te storten. Dit concludeert humaan bioloog de heer K. Westerterp van de Universiteit van Maastricht.
Westerterp onderzocht twee weken lang de bewegingen van 16 mannen en 14 vrouwen.De deelnemers kregen een portable beweeg-sensor opgeplakt waarmee elke beweging, minuut na minuut werd vastgelegd. Deze gegevens en de gegevens van de deelnemers zelf, werden gebruikt om de gemiddelde activiteit te schatten.

Hij ontdekte dat zij die regelmatig rustig bewogen (fietsen, wandelen) de hoogst lichamelijke activiteit hadden. Zij die voor een korte tijd intensief aan lichaamsbeweging deden, hadden een lagere score.

Afvallen heeft vooral te maken met het totale energie verbruik per dag. Het verbruik blijkt het meest optimaal als er veel afwisseling is in activiteiten met een hoge lichamelijke inspanning en activiteiten met een matige inspanning.

Westerterp suggereert dan ook dat mensen die meer calorieen willen verbranden, de tijd die zij voor de televisie zitten, moeten gebruiken voor bijvoorbeeld een stevige wandeling.

Overtollige kilo's verlies je niet als je een caloriearm dieet volgt en daarbij meer gaat bewegen. Dit extra energieverbruik wordt teniet gedaan doordat je minder energie verbruikt tijdens de momenten dat je niet beweegt.

Mensen die hun energieverbruik echt willen vergroten, moeten daarom vaker gaan wandelen en fietsen. Bovendien is fietsen, wandelen en zwemmen voor veel mensen plezieriger dan intensieve en inspannende oefeningen. Dit geldt vooral voor mensen met overgewicht en mensen van middelbare leeftijd.

Bron: Nu.nl en Yahoo!News

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
smulkrant

smulkrant

Top