1. Home
  2. Artikelen
  3. protest tegen genetisch gemanipuleerd voedsel

protest tegen genetisch gemanipuleerd voedsel

Een verontrustend artikel dat ik vond op xs4all.nl/~jwbos/soja.html
Meer over dit onderwerp is te vinden op greenpeace.nl

Protesteer als consument tegen de dreigende sluipende invoering van genetisch gemanipuleerd voedsel in ons voedselpakket!

Het eerste gemanipuleerde voedsel dat in Nederland verkocht wordt, is genetisch gemanipuleerde soja. Deze soja is resistent gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat door het inbouwen van erfelijk materiaal van een bacterie, waardoor de sojaplant een nieuw enzym aanmaakt. De plant blijft daardoor leven ook al wordt het bespoten met een zwaar vergif als glyfosaat. Bij genetisch gemanipuleerde mais wordt wel gebruik gemaakt van het onkruidbestrijdingsmiddel glufosinaat-ammonium. Volgens gevalideerde wetenschappelijke rapporten kan dit middel met name bij jonge zoogdieren zelfs in kleine doses hersenbeschadiging veroorzaken, terwijl glyfosaat volgens andere wetenschappelijk gevalideerde rapporten tot vruchtbaarheidsproblemen bij mannelijke zoogdieren kan leiden.( Zie ook Lucas Reijnders, Natuur en Milieu maartnummer 1998.)

Verslag en foto's van een demonstratie. Zo worden de consumenten proefkonijnen, zonder daar toestemming voor te hebben gegeven. De risico`s voor de consumenten zijn onbekend. Onbekend is of er allergische reakties zullen voorkomen, die gaan van een beetje hoofdpijn tot ernstige ziekte.
In zestig procent van de supermarktprodukten zit genetisch gemanipuleerde soja of afgeleiden daarvan. Sinds 1996 al wordt er in diverse produkten genetisch gemanipuleerde soja gebruikt. Sinds april 1998 zijn drie verschillende soorten genetisch gemanipuleerde mais en een genetisch gemanipuleerde koolzaadsoort toegelaten in de Europese Unie.Door middel van etikettering wordt alleen aangegeven of er sprake is van genetisch gemanipuleerd soja-eiwit in het voedsel. Als consument kunnen we dan ook niet weten of er bijvoorbeeld genetisch gemanipuleerd soja-olie, mais-olie, soja-lecithine of mais-lecithine in verwerkt is. Daarom heb ik een lijst samengesteld met producenten die geen genetisch gemanipuleerde soja en - mais gebruiken. Deze lijst van -Gentech vrije producten- is samengesteld op basis van schriftelijke verklaringen die anderen en ik van de producenten hebben ontvangen.Professor Richard Lewontin, professor of genetics, Harvard University, "An ecosystem, you can always intervene and change something in it, but there's no way of knowing what all the downstream effects will be or how it might affect the environment. We have such a miserably poor understanding of how the organism develops from its DNA that I would be surprised if we don't get one rude shock after another."

? Dr Harash Narang, microbiologist and senior research associate at the University of Leeds, who originally pointed to the possible link between mad cow disease (BSE) and CJD in humans, "If you look at the simple principle of genetic modification it spells ecological disaster. There are no ways of quantifying the risks... The solution is simply to ban the use of genetic modification in food." zie


"With genetic engineering familiar foods could become metabolically dangerous or even toxic.? Statement by 21 scientists including the following, Professor Brian Goodwin, Professor Jacqueline McGlade, Professor Peter Saunders and Professor Richard Lacey


Dr. Joseph Cummins, Professor emeritus in de genetica aan de universiteit van West Ontario waarschuwt:

Waarschijnlijk gaat op het gebied van genetisch gemanipuleerde gewassen de grootste dreiging uit van de invoeging van gemanipuleerde virus- en insectengenen in gewassen. In het laboratorium is aangetoond dat genetische manipulatie zeer virulente nieuwe virussen uit zulke bouwsels schept. Het veelvuldig gebruikte bloemkoolmoza?ekvirus is in ieder geval een potentieel gevaarlijk gen. Het is een pararetrovirus hetgeen betekent dat het zich vermenigvuldigt door DNA te maken van RNA-boodschappen. Het lijkt heel veel op het hepatitis-B-virus en is verwant aan HIV. Veranderde virussen kunnen mogelijk hongersnood veroorzaken door oogsten te verwoesten of zeer ernstige ziekten bij mens en dier teweegbrengen.

Professor Dr. Erwin Chargaff, een van de grondleggers van de moderne kennis van de erfelijkheid:

Er zijn twee grenzen die we nooit hadden mogen doorbreken, die van de atoomkern en die van de celkern. Een bacterie bezit zoveel genetische informatie als de bijbel woorden heeft, een mens evenveel als vijftien bijbels. De gentechneut vervangt daarin misschien een of twee bladzijden en zegt dat dat niet gevaarlijk is. Hij verzwijgt echter dat hij de inhoudsopgave niet kent, dat hij niet weet welke bladzijde vervangen werd, dat hij er geen flauwe notie van heeft hoe belangrijk de inhoud van deze bladzijden is, ook volstrekt niet weet hoe de inhoud van deze bladzijden samenhangt met die van de rest van het boek, en voorts met geen mogelijkheid de inhoudsverandering kan begrijpen.......Op www.greenpeace.nl kunt u een rode en groene produktenlijst vinden m.b.t. genetisch gemanipuleerd voedsel, alsmede een duidelijke uitleg over dit onderwerp.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top