1. Home
  2. Artikelen
  3. PASTA: WERELDWIJD GELIEFD

PASTA: WERELDWIJD GELIEFD

We zullen de Italianen wel nooit evenaren, maar Nederland wordt steeds meer een land van pastaliefhebbers. En geen wonder, want pasta is heerlijk en veelzijdig. In dit artikel vind je de lekkerste pastarecepten.

Met macaroni en spaghetti maakten we kennis met de eerste Italiaanse deegwaren. En die werden snel populair in de Nederlandse keuken. Meestal werden macaroni en spaghetti geserveerd met een tomatengehaktsaus, smakelijke schotels die (mede dank zij de vele kant-en-klare sausmixen) snel op tafel staan. Macaroni en spaghetti inspireerden ook veel mensen tot experimenteren met ingredienten; waarschijnlijk heeft ieder gezin zijn eigen favoriete recept! In de loop der jaren maakten we kennis met nieuwe soorten pasta en inmiddels hebben we naast macaroni en spaghetti tientallen andere Italiaanse deegwaren, in allerlei vormen, en daarmee werd de term 'pasta' ge?ntroduceerd. Pasta is de verzamelnaam voor alle echte Italiaanse deegwaren, en gezien de geweldige varieteit zou je denken dat pasta een Italiaanse uitvinding is. Maar daarvoor moeten we verder naar het oosten. De oorsprong van pasta ligt waarschijnlijk in het oude China; het verhaal gaat dat de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco polo in de 13de eeuw het recept van lintvormige deegwaren uit China heeft meegebracht. Hoe het ook zij, dat recept is in goede handen gevallen, want het is zeker aan de creativiteit van de Italianen te danken dat we nu zo veel pasta-vormen kennen. In dit artikel beperk ik me tot de Italiaanse pastasoorten, hoewel veel landen hun eigen pasta-traditie hebben. In het verre oosten, China, Japan en Indonesie worden deegwaren op dezelfde manier gemaakt als Italiaanse pasta: van tarwemeel en water. Een voorbeeld daarvan is de Chinese mie. Er bestaan ook heel wat minder bekende Aziatische deegwaren, gemaakt van rijstebloem, boekweitmeel of ma?s, Meestal worden er eieren aan het deeg toegevoegd en soms ook worden de deegwaren voorgestoomd, waardoor ze nog sneller gaar zijn. De dunne mihoen bij voorbeeld, gemaakt van rijstebloem, hoeft slechts enkele minuten geweld te worden. Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Polen kennen ook hun eigen pasta onder de naam 'noedels'.Echte Italiaanse pasta wordt altijd gemaakt van grof gemalen meel van een zogenaamde 'harde' tarwesoort, de durumtarwe. Het meel wordt met water en een beetje zout net zolang gekneed tot het een soepel deeg is. Het deeg wordt dan - met de hand of een machine - heel dun uitgerold. Vervolgens kan het in allerlei vormen worden gesneden, gerold, gedraaid of gestoken. Tot slot wordt het deeg (meestal) gedroogd. Nederlandse deegwaren worden meestal van een zachtere tarwesoort gemaakt, waardoor ze gekookt wat 'slapper' worden. Bij volkorenpasta is in plaats van wit meel volkorenmeel gebruikt. De pasta wordt daardoor donkerder van kleur dan gewone pasta en heeft een wat langere kooktijd. Soms worden aan het deeg verschillende extra's toegevoegd, wat een duidelijke kleur en een lichte smaak meegeeft: ei of saffraan voor gele, spinazie voor groene en tomaten- of bietenpuree voor rode pasta. Het staat heel decoratief om in een gerecht meerdere kleuren pasta te gebruiken, bij voorbeeld rode, gele en groene spiraalmacaroni.Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat: er is pasta in de vorm van sterretjes, wieltjes en oortjes; er zijn pastavlinders, -spiraaltjes en--schelpjes, en er is holle, platte, lintvormige of gevulde pasta. Er is pasta waarvan de vorm ge?nspireerd is op de navel van Venus (tortellini), en er zijn pastakussentjes.die oorspronkelijk bedoeld waren om het uiterlijk en de smaak van niet meet helemaal 'goede' ingredienten te verdoezelen (ravioli). Wat dat betreft is er veel veranderd, want voor ravioli worden nu alleen ingredienten van goede kwaliteit gebruikt. De grote verscheidenheid aan pasta, en het gebruik van de Italiaanse namen kan voor een niet-Italiaan nog wel eens verwarrend werken. In het onderstaande overzichtje vind je een flink aantal (goed verkrijgbare) pastasoorten omschreven.

Canneloni = pastarolletjes
Farfalle = vlindermacaroni
Fusilli = spiraalmacaroni
Lasagne = pastavelletjes
Macaroni = pasta-elleboogjes
Penne rigate = geribbelde pastabuisjes
Pipe rigate = pastaschelpjes
Ravioli = gevulde pastakussentjes
Spaghetti = lange dunne pasta
Tagliatelle = lintvormige pasta
Tortellini = pastaknoopjes gevuld met kaas, vlees of champignons

De toevoeging verdi (verde) of rossi (rosso) betekent dat de pasta groen respectievelijk rood is gekleurd met spinazie of tomaat.Pasta is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, beslist geen 'dikmaker'! Zo bevat een normale portie van 150 gram gekookte pasta maar 210 Calorieen. De ingredienten (tarwemeel, (ei), zout, water en soms groente en een beetje olie) maken pasta tot een licht verteerbaar product, waar geen kunstmatige geur- of smaakstof aan te pas gekomen is. Pasta wordt houdbaar gemaakt door het te drogen en daarom bevat het ook geen conserveermiddelen. Alle pastasoorten zijn een goede leverancier van koolhydraten, die makkelijk te verteren zijn en een langdurig gevoel van verzadiging geven. Volgens moderne voedingsadviseurs is het belangrijk om voldoende koolhydraten te eten, omdat we beter daaruit onze energie kunnen halen dan uit eiwitten en vetten. Pasta bevat, naast koolhydraten, eiwit, calcium, ijzer en (vooral de volkorensoorten) B-vitamines en voedingsvezels. Het is een ideaal voedingsmiddel voor duursporters, omdat de koolhydraten in pasta voor een gelijkmatige energieafgifte zorgen.Helaas wordt pasta nog regelmatig te lang gekookt. Het resultaat is dan overgare, nogal plakkerige pasta, waarop je nauwelijks nog hoeft te kauwen. De Italianen koken hun pasta al dente, dat wil zeggen: helemaal gaar, maar nog lekker stevig, met 'beet'. En dat is inderdaad de manier waarop pasta het smakelijkst is. (Sommigen geven de voorkeur aan nog steviger pasta. Dat heet fil de ferro, of op z'n Hollands: ijzerdraad!) Met onderstaande 'regels' voor het koken van pasta krijgt u het beste resultaat. Om te beginnen: pasta moet in ruim water worden gekookt. Neemt u te weinig water, dan wordt de pasta plakkerig, omdat het zetmeel niet al het water kan opnemen dat het nodig heeft. Reken op ca. 1 liter water voor 100 gram pasta, en een theelepeltje zout. Als hoofdgerecht is 75 tot 100 gram ongekookte pasta per persoon een mooie portie. Pasta gekookt zonder zout heeft minder smaak, maar een scheutje citroensap in het water is een goed alternatief. Extra lekker wordt pasta als u het kookt in bouillon. Voeg de pasta pas toe als het water volop kookt, en breng het water vervolgens opnieuw aan de kook. Voeg ook een scheutje olie aan het kookwater toe, om plakken van de pasta en overkoken van het water te voorkomen. Draai het vuur zo laag, dat het water wel blijft koken, maar niet overkookt, en roer de pasta enkele malen door met een vork. Doe liever geen deksel op de pan: nodig is het niet, en het voorkomt overkoken.Op de verpakking van de verschillende soorten pasta staat meestal de kooktijd (van ca. 8 tot 12 minuten) aangegeven. De benodigde kooktijd hangt o.a. af van de pastasoort (en van uw eigen smaak), en daarom is er eigenlijk maar een manier om te bepalen wanneer de pasta 'al dente' is: telkens even proeven. Giet de pasta na het koken meteen af in een vergiet. Daarna doet u de uitgelekte pasta in een met heet water omgespoelde schaal en roer er wat boter, olie of de saus door, zodat de pasta niet gaat plakken. Lasagnevellen hebben hun eigen bereidingswijze. Sommige soorten lasagne moeten voor verdere bereiding worden gekookt, maar er is ook voorgekookte lasagne, die direct gebruiksklaar is. U legt de vellen laag om laag met de saus in een ovenschaal, en door het vocht in de saus wordt de lasagne vanzelf in ca. 45 minuten gaar. Pasta koken in de magnetron heeft weinig zin; het duurt bijna even lang als op het fornuis Voor het opwarmen van pasta is de magnetron wel heel geschikt.Doe de pasta dan in een glazen of aardewerken schaal en dek af met magnetronfolie, waarin gaatjes zijn geprikt. Afhankelijk van de hoeveelheid is de pasta in 2 tot 3 minuten heet:(bij vermogen van 600 Watt.) ! Er bestaat ook vlugkokende macaroni en spaghetti, die heel snel maar Dat komt omdat vlugkokende macaroni dunner is dan gewone macaroni, en vlugkokende spaghetti hol van binnen is.Om deze soorten al dente te koken, is het extra belangrijk om de kooktijd in de gaten te houden.Zeker gezien het grote assortiment in pasta is het niet nodig, maar het is wel leuk om een keer te doen: zelf pasta maken. Versere pasta dan zelfgemaakte bestaat niet, en bovendien kunt u het deeg vormen, kleuren en/of vullen naar uw eigen smaak. Er zijn speciale pastamachines in de handel, maar zonder dat apparaat lukt het ook.

BASISRECEPT LINTMACARONI (2 personen) 200 g bloem, zout, 2 eieren

De bloem als een bergje op een stevige ondergrond storten. Snufje zout toevoegen. In het midden een kuiltje maken. Eieren breken en in kuiltje van meel doen. Twee theelepels koud water toevoegen. Vanaf buitenrand van bergje de bloem met een vork door de eieren mengen tot deze geheel door de bloem zijn opgenomen. Het deeg tot een stevige bal kneden. (Zonodig nog wat bloem toevoegen, wanneer het deeg plakkerig blijft.) Deegbal platdrukken, trekken en vouwen tot deeg elastisch is (ca. 10 minuten). Deeg in plasticfolie verpakken en ca. 1 uur op een koele plaats laten rusten. Het werkvlak, helft van deeg en deegrol bestuiven met bloem en deeg uitrollen. Deeg na iedere rol omdraaien en deeg uitrekken tot de lap de dikte heeft zonder dat er gaten en plooien verschijnen. Deeg op dezelfde manier uitrollen.Deegvellen op een schone doek op tafel leggen en een gedeelte langs de rand van de tafel omlaag laten hangen; dat is het deel dat droogt, Deegvellen om de 10 minuten omdraaien, zodat alles droog kan worden. Het duurt in totaal 30 minuten. Als het deeg droog aanvoelt, de vellen oprollen en in repen snijden. Rolletjes voorzichtig uit elkaar halen en nog eens 10 minuten laten drogen. Op deze manier krijgt u lintmacaroni, maar u kunt er ook figuurtjes of lasagnevellen uit snijden. Tip: Deze zelfgemaakte pasta kan droog in een goed sluitende pot of blik 2 a 3 dagen worden bewaard. Het koken gaat op dezelfde manier als gekochte pasta, al is de kooktijd, afhankelijk van de dikte, iets korter: ca. 2 tot 5 minuten.Pasta is licht verteerbaar, maar geeft ook een goedgevoel dan verzadiging. Daarom kunt u de rest van de maaltijd rond een pastagerecht het beste licht houden. Een niet te zware soep of licht voorafje, en een dessert met fruit of zuivel, of een ijsgerecht na. Bij een warm pastagerecht smaakt een frisse salade altijd goed. Salades met wortel en venkel smaken heerlijk bij pastaschotels met vis, en een rijk gevulde pasta-ovenschotel combineert goed met een groene (gemengde) salade. Als u liever een gekookte groente serveert: broccoli, spinazie, gestoofde venkel of groene kool zijn uitstekende pastabegeleiders.

Wanneer u bij pasta een glas wijn wilt schenken, doet u altijd een goede keus met een frisse, niet te zware (Italiaanse) wijn. De kleur van de wijn is afhankelijk van het gerecht, en uw eigen smaak. Als in een gerecht een bepaalde wijn is gebruikt, is het lekker om er een glas van dezelfde wijn bij te schenken. Bij pasta met een volle, romige vleessaus is rode wijn heerlijk, en bij vispastaschotels witte wijn. Vaste regels zijn er eigenlijk niet te geven, en dat is ook niet zo belangrijk: bij pasta kunt u de wijn drinken die u lekker vindt

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top