1. Home
  2. Artikelen
  3. Vis

Vis

Kleine weetjes om nog meer van vis te genieten

Als u vis bij de vishandel laat schoonmaken, dan kunt u het afval (zoals koppen, staarten en eventueel graten) apart meenemen. U kunt daar een heerlijke visbouillon van trekken!Het speciale viscouvert stamt uit de tijd dat de messen nog niet vlekvrij waren, zodat ze aan de vis een staalsmaak gaven? Bij gebrek aan viscouverts werd de vis ook wel gegeten met een vork in de rechter- en een stukje brood in de linkerhand. Het zijn gewoontes die we nu nog steeds kennen!Vis bevat hoogwaardig eiwit, vet in mindere of meerdere mate, de vitamines B, C (de vette soorten ook A en D), en het mineraal jodium. Vis heeft een vrij lage 'verzadigingswaarde'. zodat er meestal meer van wordt gegeten dan van vlees. Daarom lijkt vis nogal eens duurder. De meeste vissoorten zijn licht verteerbaar. De soort vis en de bereidingswijze spelen hierbij wel een rol: zo is gekookte kabeljauw lichter verteerbaar dan bijvoorbeeld gebakken sardines, maar er is ook meer van nodig om een verzadigd gevoel te krijgen.Het hangt er van af in welke vorm u de vis koopt; van hele vissen hebt u ? 250 g per persoon nodig, van moten ? 150 g en van verse of diepgevroren filets ? 125 g. Van schaaldieren met schaal hebt u per persoon ? 600 g nodig, van schelpdieren in de schelp is ongeveer 500 gram genoeg. Van schaal- en schelpdieren zonder schaal of schelp hebt u per persoon weer minder nodig, ongeveer 150 gram.Verse vis en schaal- of schelpdieren herkent u aan: de frisse kleur, heldere ogen en helderrode kieuwen; schelpdieren aan gesloten schelpen een "zeegeur" terugverend visvlees, als je erop drukt en weer loslaatals de vis nog niet schoongemaakt is, moet u dit zo snel mogelijk doen in verband met bederf. Dit betekent dat u ingewanden, kieuwen en eventueel de kop verwijdert.
vis altijd drooggedept en afgedekt in de koelkast bewaren; het is het beste om vis zo kort mogelijk voor gebruik te kopenMagere vissoorten (? 1 % vet) zijn: tong, kabeljauw, wijting, koolvis, schelvis, tarbot, griet, zeeduivel en poon

Matig vette vissoorten (? 3 % vet): heilbot, schol, schar, zalmforel, zeewolf en tonijn

Vette vissoorten (meer dan 10 % vet): zalm, makreel, haring, ansjovis, sardine, spiering, sprot en palingHet fileren van vis is soms een lastig werkje. U kunt het natuurlijk door de visman laten doen, maar als u het zelf wilt proberen dat is dit de gemakkelijkste manier: De schoongemaakte vis ontdoen van de kop. De bovenste filet met een goed scherp mes met een dun, soepel lemmet van de graat lossnijden. Het is belangrijk om dit zo gelijkmatig mogelijk te doen. Zo ook voor de andere filet te werk gaan.

Om het vel te verwijderen legt u de filet met het vel naar onderen. Vanaf de staartkant het visvlees een klein stukje lossnijden van het vel. Dit stukje vel stevig vasthouden en het mes zo plat mogelijk onder het visvlees duwen. De filet met korte halen van het vel lossnijden. Van de andere filet ook zo het vel verwijderen.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
vis_is_lekker

vis is lekker

Top