1. Home
  2. Artikelen
  3. spaanse wijn : ongekend lekker

spaanse wijn : ongekend lekker

opsomming van de spaanse wijnstreken en uiteenzetting van sherrysoorten

De sherry heeft als aperitiefwijn wereldnaam gemaakt. In het Zuid-Spaanse andalusie is "Jerez de la Frontera" veruit de grootste producent, vandaar ook de naam! Het loont echt de moeite om met neus en tong op ontdekkingsreis te gaan en de rijgeschakeerde sherrywijnen te verkennen. Al vlug leert U dan dat elke sherry een eigen karakter heeft.

FINO : is strogeel en geeft een onvergelijkelijk droogkruidig aroma prijs. Het zuurgehalte ervan is laag. Deze frisse sherry glijdt wonderwel binnen bij de tapas die in het zuiden van Spanje zo geliefd zijn.

MANZANILLA : ook een droge wijn, komt van Sanlucar de Barrameda. De smaak ervan is doorgaans iets scherper, maar steeds fris en pittig.

AMONTILLADO : hoort tot de half-droge sherry's. Kan bogen op een rijke amberkleur en volmondig, rond aroma.

OLOROSO : kan droog zijn of heel licht gezoet. Is steeds krachtig van smaak, met een heerlijk notenaroma en een sprankelend gouden tint.

CREAM SHERRY : is een zoete dessertwijn. Te herkennen aan de diep-bruine tint en de cremige substantie.La Rioja is een (relatief) klein, maar uitstekend wijngebied. De inwoners noemen deze streek liefdevol hun "goddelijke land". U kunt het ten zuiden van de stad San Sebastian vinden, in het beschermde dal van de Ebro. Rioja maakt vooral naam de rode wijnen, maar hun witte en rosevarieteiten zijn eveneens uitstekend. Rode rioja's combineren vooral voortreffelijk met wild gevogelte en krachtig gekruide vleesgerechten.Dit grote wijngebied is hier vaak onbekend. Doch het boogt reeds op een lange traditie. Op de kalkrijke gronden vinden krachtige druivesoorten als de cabernet, de chardonnay en de merlot alles wat ze nodig hebben. De wijnbouwers weten ze te verwerken tot krachtige landwijnen en ook tot frisse schuimwijnen, waaarbij dezelfde methoden als in de Champagnestreek gevolgd wordt.Deze uitgestrekte wijngebieden voorzien de Spanjaarden reeds heel lang van uitstekende, soepele wijnen. Het ontbreken van ronkende namen op de fles, draagt er alleen maar toe bij dat de wijnen van deze streken voor zachte prijzen heel wat smaakgenot leveren!"libelle"

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top