1. Home
  2. Artikelen
  3. De Griekse keuken uitgelegd.

De Griekse keuken uitgelegd.

Tips voor het Grieks koken.

De Griekse keuken staat bekend voor zijn vele varieteiten en lekkere smaken. De Grieken maken van elke maaltijd een eetfestijn. Net zoals hun mede-Middellandse-Zee-bewoners eten ze graag al fresco en zetten hun tafel vol met kleine gerechtjes. Vaak bestaat hun maaltijd enkel uit verschillende voorgerechtjes (mezedes) en komen ze niet meer toe aan een hoofgerecht. Als ze toch nog voor een hoofgerecht kiezen, dan is dit meestal gegrild vlees of vis. Thuis maken de vrouwen vaak klaargemaakte gerechten. De Griekse keuken kent een rijke varieteit aan hartige taarten, pateien, vlees-, pasta- en rijstschotels. Tenslotte zijn Grieken zoetebekken en zijn ze bekend voor hun heerlijk gebak en zoete lekkernijen. De bakkerszaken zijn in Griekenland dan ook de hele dag open, zeven dagen op zeven.Als je zelf Grieks gaat koken, hou dan rekening met volgende punten:

Een salade en vers brood ontbreken nooit op de Griekse tafel.

Grieken gebruiken ontzettend veel olijfolie. Je mag altijd minder gebruiken dan de recepten aangeven. Dat doe ik ook altijd. Voor bakken kan je ook andere olie zoals bv. maisolie of zonnebloemolie gebruiken als je dit wenst.

Op de salades wordt meestal veel olijfolie of een vinegraittesausje van olijfolie-citroensap of olijfolie-azijn gegoten.

De yoghurt die in Griekenland gebruikt wordt is dikke, zure yoghurt. Normaal kan je Griekse yoghurt wel vinden in andere landen. Je kan ook gewone yoghurt ongeveer 2 uur in een theedoek laten uitlekken (maar de smaak zal wel zoeter blijven dan bij Griekse) of je kan Bulgaarse yoghurt 1 uur laten uitlekken (komt in smaak overeen met Griekse).

In de meeste gerechten waar kaas aan te pas komt, wordt feta of kefalotiri gebruikt. De eerste is een zachte schapekaas en de tweede is een pittige, harde schape- of geitekaas. Uiteraard kan je in eender welk gerecht een andere kaas naar eigen smaak gebruiken.

Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
lekkerbek_op_reis

lekkerbek op reis

Top