1. Home
  2. Artikelen
  3. Chinees nieuwjaar

Chinees nieuwjaar

n Taiwan viert men het Chinese nieuwjaar. De feestelijkheden duren 14 dagen en bevatten allerlei tradities. Op de vijftiende dag begint het Lantaarnfeest.

In Taiwan viert men het Chinese nieuwjaar. De feestelijkheden duren 14 dagen en bevatten allerleitradities. Op de vijftiende dag begint het Lantaarnfeest. Hieronder staat de tekst van een Taiwanees nieuwjaarslied:

"De eerste staan we vroeg op, de tweede is een goede dag, de derde trouwen de muizen; de vierde dalen de Goden weer af, de vijde is de scheiding, de zesde gaan we mest gieten; de zevende is de dag van het Zevende principe, de achste is alles compleet,; de negende is de Hemelgod jarig, de tiende is er volop teeten, de elfde nodigen we de schoonzoons uit; de twaalfde gaan de getrouwde dochters hun ouders geluk wensen, de dertiende eten we rijstgruwel met mosterdblad; de veertiende hangen we lantaarns aan het rek, de vijftiende is het lantaarnfeest."

Dit Taiwanees volksliedje geeft een goed beeld van de nieuwjaarsviering, je ziet ook dat er grote waarde gehecht wordt aan het boeren leven. De muizen worden vereerd omdat men denkt dat men dan de rest van het jaar minder last heeft van de muizen en ook aan het mest gieten kun je zien hoe belangrijk het boerenleven is.

De eerste dag is de belangrijkste dag er wordt dan vuurwerk afgestoken, er worden dansen uitgevoerd zoals de Leeuwendans en de Drakendans, en de kinderen krijgen rode enveloppen met geld om het jaar neer te drukken. Ook worden er veel nieuwjaarsbezoeken afgelegd.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top