1. Home
  2. Artikelen
  3. Hoe wordt een gourmet-avondje een succes?

Hoe wordt een gourmet-avondje een succes?

Enkele tips om er een echt feest van te maken

De voorbereiding van een gourmet-avondje is belangrijk omdat tijdens het eetfeest niemand in de keuken hoeft te staan. Ook al duurt het eten uren: je blijft er zelf lekker bij, en dat is zo gezellig aan gourmetten. Er is een beetje organisatie vooraf nodig, maar dat kun je doen op een tijdstip dat je uitkomt.Er valt natuurlijk heel wat te snijden: vlees (in kleine stukjes), stokbrood, groenten, rauwkost. Pannekoekbeslag, kruidenboter en sausjes maken, eieren loskloppen voor omeletjes, aardappelplakjes voorgaren.
De tafel gezellig dekken: alles moet bij de hand zijn, maar de tafel mag niet overvol raken, anders wordt het onoverzichtelijk.

Ga er bij het samenstellen van de verschillende gerechtjes vanuit dat iedere gast op z'n minst uit 5 a 6 gerechten kan kiezen. Dit hoeven natuurlijk niet allemaal vleesgerechtjes te zijn. Er zijn genoeg andere lekkere dingen te verzinnen.

Denk ook aan het "kook-niveau" van de gasten. Als er iemand bij zit die echt nooit kookt, houd het dan een beetje simpel, b.v. diverse vleessoorten, maar dan wel met bijzondere sausjes (die je zelf van tevoren maakt) i.p.v. gerechten die aan tafel "gecomponeerd" moeten worden.

Kies malse stukjes vlees. Het vlees moet immers snel gaar zijn aan tafel. Verdeel het vlees over een aantal schalen zodat iedereen er makkelijk bij kan. Zet verder alle benodigdheden op tafel.In het midden uiteraard het gourmetstel. Zorg dat het stevig staat en dat iedereen er goed bijkan. Het snoer mag niet dwars over tafel lopen of los liggen (zet het evt. vast aan een tafelpoot). Heb je een gourmetstel met spiritusbranders: vul die dan bij voordat je gaat beginnen, tussendoor moet je wachten met bijvullen totdat de brander helemaal afgekoeld is.

Iedereen moet zo'n beetje bij alle schalen kunnen, maar alles aan elkaar aangeven is ook best gezellig. Zorg voor ruimte naast de borden, je moet je pannetje ook ergens kwijt kunnen als het even niet op het gourmetstel staat.

Als de tafel overvol dreigt te worden kun je ook kiezen voor een bijzettafel: hier zet je alle schalen op met de spullen die nodig zijn: sausjes, stokbrood, wat rauwkost, kruiden, gesneden groentes, bijgerechtjes e.d.

Het staat ook feestelijk om de ingredienten per gerechtje te verdelen. Rangschik alles wat nodig is voor een bepaald gerecht (behalve het vlees, doe dat op een "vleesbord") op een schaal, (evt. al in porties verdeeld) en zet er een kaartje bij met het "recept". Iedereen kan zo om de beurt een bord pakken, gerechtje maken en het bord weer terug zetten voor de volgende kok.Omdat de omgeving van het gourmetstel erg warm wordt is het onpraktisch om een botervloot o.i.d. op tafel te zetten. Het is handiger om wat vloeibaar bakmiddel (olie of vloeibare boter) in een kannetje te doen en dit steeds bij te vullen.

De pannetjes moeten tussendoor regelmatig schoongeveegd worden, zorg dat er keukenpapier bij de hand is en zet ook een prullenbakje neer om de vette stukken papier in te kunnen doen.

Zet naast ieder bord een onderzetter. De pannetjes worden erg heet en zo kan iedereen gemakkelijk z'n pannetje even kwijt.Stokbrood (met kruidenboter), rauwkost, augurkjes e.d. (een beetje frisse tegenhanger), voorgegaarde aardappeltjes om te bakken, een omeletje van wat losgeklopte eieren (in een kannetje doen en af en toe bijvullen).
Als je een raclette-mogelijkheid hebt: een plakje kaas op het gerechtje (b.v. omeletje of gebakken aardappeltjes) en je hebt een heerlijk gegratineerd hapje. Succes (in ieder geval bij kinderen) verzekerd.Het is ook erg leuk om aan tafel de nagerechtjes te maken, dat kan een simpel flensje met wat fruit zijn of iets ingewikkelders (maar je kunt natuurlijk ook voor ijs o.i.d. kiezen).


Heb je zin gekregen in een gourmet-avondje? Kom eens langs op mijn pagina en kijk of er tussen de speciale gourmet-recepten wat voor je bij zit.

Reacties (13)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
thuis_eten

thuis eten

Top