1. Home
  2. Artikelen
  3. Voedsel bewaren

Voedsel bewaren

Kleine tips om het beste voedsel te kunnen bewaren.

Bessen blijven enkele dagen goed wanneer ze ongewassen in een vergiet in de koelkast worden gezet.

Bessen worden niet tot moes wanneer u ze uitgespreid op een blad of blik laat bevriezen. Verpak ze daarna in een diepvriesdoos en zet deze in de diepvriezer.

Hebt u te veel fruit om alles tot jam of gelei te verwerken, kook dan het teveel aan fruit, zeef het sap en vries het in. Dit sap gebruikt u op een later en meer geschikt tijdstip om jam van te maken.

Wrijf zeer rijpe bananen, die echt niet meer bewaard kunnen blijven, door een niet metalen zeef. Meng wat citroensap erdoor om de kleur te behouden en vries de bananenmoes in. Gebruik deze moes (ontdooid) bijvoorbeeld om het maken van een bananencake. Meng wat moes door het cakebeslag. U krijgt dan een zeer aparte smaak.

Maak wat meer uien of paprika schoon en snipper ze. Vries het te veel aan gesnipperde ui of paprika in en gebruik dit in de soep, in sausen of in ovenschotels.

Asperges blijven enkele dagen fris en knappend wanneer u een klein stukje van de onderkant snijdt. Zet de asperges recht op in een hoge vaas met een klein bodempje water, verpak de vaas in een grote plastic zak en zet deze in de koelkast.

Vries overgeleven groente met het kookwater in en gebruik ze voor het maken van een soep. U kunt de groenten en het kookwater ook apart invriezen. Gebruik het kookwater dan in plaats van vlees of kippebouillon.

Waterkes, tuinkers en verse groene tuinkruiden zoals peterselie, selderij, bieslook en kervel blijven wel een week goed wanneer u het bosje in een beker zet met een bodemje water. Verpak de beker met het groen in een plastic zak en zet het in de koekast.

Sla, andijvie en andere groene bladgroente zijn moeilijk in een plastic zak te verpakken. Doe het eens op de volgende manier: steek uw hand in de plastic zak en pak de groente met deze hand vast. Trek met de andere hand de zak over de groente.

Tomatenpuree in een tube is een handig produkt. Er kan, in tegenstelling tot puree uit een blikje een beetje worden uitgenomen. De inhoud blijft in de goed gesloten tube maanden goed.

Bewaar olie en vet in de koekast op de minst koele plek, bijvoorbeeld in de deur. Dat voorkomt snel ranzig worden. Olie wordt wel wat vaster, waardoor het moeilijk uit de fles of het blik schenkt. Boter is zo koud niet smeerbaar.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top