1. Home
  2. Artikelen
  3. GASTEN ONTVANGEN

GASTEN ONTVANGEN

Misschien zijn jullie er zelf nog niet zo mee bezig; culinaire voorbereidingen voor de feestdagen. Daarom deze maand een aantal tips om het jezelf mogelijk iets makkelijker te maken.

Misschien zijn jullie er zelf nog niet zo mee bezig; culinaire voorbereidingen voor de feestdagen. In de winkels kom ik in ieder geval al aardig wat sinterklaas en kerstgoed tegen. Wat je je waarschijnlijk niet realiseert is dat de restaurants al zeker een maand hun kerstmenu klaar hebben. Op het moment dus dat wij aan het nagenieten waren van een zomer, zat menige chefkok te piekeren hoe de kaart er uit moest gaan zien! Bij mij in de cursuskeuken draait het nu ook om kerstdiners en hoe wij onze familie en vrienden gaan ontvangen. Daarom deze maand een aantal tips om het jezelf mogelijk iets makkelijker te maken.Allereerst is het van belang te weten of je gasten waarderen wat je ze wilt voorzetten! Vraag je gasten dus of er iets is waar ze absoluut niet van houden wanneer je ze uitnodigt om te komen eten. Niets is zo erg als aan tafel ontdekken dat je creativiteit niet wordt gewaardeerd. In het verleden was het niet ongebruikelijke dat een feestelijk menu uit een reeks gangen bestond, namelijk koud voorgerecht, warm voorgerecht, soep, vis, vlees of gevogelte, kaas, dessert?.en iedere gang uiteraard met passende wijnen. De tijd van dergelijke overvloedige diners is voorbij. Voor mij bestaat een feestelijk diner uit vier gangen.Stop je gasten niet vol met borrelhapjes, een ?amuse? is een kleine hapje vooraf dat de smaakpapillen prikkelt, maar ze niet lamlegt. Overdrijf daarin niet. Let er op dat het menu evenwichtig is.

Verkeerd voorbeeld
Foie gras als voorgerecht, gevolgd door een veloute, vis, met een beurre blanc, gebakken zwezerik en chocolademousse als dessert. Met zo?n overladen maaltijd doe je niemand een plezier.

Goed voorbeeld
Salade met vissoorten, bouillon, gebakken zwezerik, vers fruit met een sabayon.


  • Let er op dat het menu qua samenstelling en kleur niet te saai wordt. Dus geen champignonragout gevolgd door champignonsoep en biefstuk met champignons. Met verschillende kleuren en ingredienten is iedere gang opnieuw een verrassing!
  • Wat de wijn betreft: Alle rituelen rond het wijnschenken hoef je niet achterwege te laten als dat op prijs stelt. Laat je echter niet van de wijs brengen dat bij vis perse geen rode wijn zou passen. Bij een stevige vissoort pas een lichte rode wijn uitstekend.
  • Als ik uitgenodigd word voor een etentje, neem ik beslist geen bloemen mee die nog in een vaas gezet moeten worden. Het is n.l. nogal moeilijk om en je gasten hartelijk welkom te heten en bloemen in een vaas te zetten. Je brengt hiermee de gastvrouw in verlegenheid. Dus een kant en klaar opgemaakte bloemdecoratie die zo op tafel kan is een goede keuze.
    Of een lekkere fles olijfolie, een verse truffel of een leuk boek!
  • Tot slot; het is altijd aardig om de gastvrouw/heer de dag na het etentje te danken voor de geslaagde avond met bijvoorbeeld een telefoontje of leuke briefkaart.
Succes met jullie voorbereidingen voor de feestdagen!

Carla geeft ook kookcursussen wil je daar meer informatie over dan neem maar eens kijkje op haar hompage. Bovenaan dit artikel staat een link naar haar pagina.

Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
carla_s_cookery

carla s cookery

Top