1. Home
  2. Artikelen
  3. Knoflook. Vampieren verdrijven of hartziekten vermijden ?

Knoflook. Vampieren verdrijven of hartziekten vermijden ?

De krachtige eigenschappen van look.

...maar hou je adem in en kus niemand ! Nadat je look gegeten hebt, zal je niet de populairste persoon in de kamer zijn en die kus op je eerste afspraakje kan je al helemaal vergeten. Maar de geschiedenis (alsook de mythologie) bewijzen dat knoflook je een ijzersterke gezondheid geeft. En de gerechten waaraan je dit geurende knolletje toevoegt, worden er zeker niet slechter op.
Egyptisch slaven aten knoflook voor sterkte en uithouding tijdens het bouwen van de pyramiden. Middeleeuwse boeren hingen look op om kwade geesten weg te houden. Dracula's vampieren krompen ineen van schrik bij het zien van knoflook, dat zo de stervelingen die ze graag hadden leeggezogen beschermde.
In deze eeuw gebruikten de mensen knoflook op een meer rationele wijze. Tijdens WOI perste soldaten look uit en smeerden dit op wonden om infecties te vermijden. Tegenwoordig beweren meer en meer wetenschappers dat look de eigenschap heeft om hartziekten te vermijden, misschien zelfs ook kanker.

Knoflook speelt al eeuwen lang een hoofdrol in vele keukens. Je kan je de Franse, Italiaanse, Spaanse, Chinese, Mexicaanse of vele andere keukens absoluut niet voorstellen zonder. De Grieken gebruiken het in bijna al hun gerechten. Wat zouden zij doen zonder 'tzatziki' of 'skordalia' ? Look werd in Noord-Amerika en Europa initieel geminacht als onsmakelijk en boers. Maar zijn smaak werd uiteindelijk overwonnen en nu wordt knoflook zowel door chefkoks als alledaagse kokkerellers veelvuldig gebruikt.Een indrukwekkende geschiedenis aan wetenschappelijk onderzoek bewijst de gezonde eigenschappen van knoflook:

Vermindert de kans op *** - Epidemiologische studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen de hoge comsumptie van look en een verlaagde kans op *** in het spijsverteringsstelsel.

Vermindert de kans op hartziekten - Vele studies bewezen dat het verbruik van look de cholesterol verlaagt, met een gemiddelde van 9 percent. Look helpt het LDL-gehalte (de 'slechte' cholesterol) verlagen.

Verlaagt de bloeddruk - Verscheidene studies toonden aan dat een dagelijks ingenomen look-tablet de bloeddruk tot 8 percent verlaagt over een periode van 6 maanden.

Verhoogt de weerstand - Sommige studies beweren dat look zelfs in kleine hoeveelheden al de weerstand verhoogt.

Heeft antibiotische eigenschappen - Look bezit de eigenschap om bacteriele en schimmelinfecties van huid en ingewanden af te weren. Sommige studies schrijven zelfs een anti-virale eigenschap toe aan look.Het idee alleen al van 40 teentjes look te gebruken in een gerecht ! Maar knoflook kookt langzaam, wordt zacht en verrijkt in smaak. En denk er niet aan de overgebleven teentjes look weg te gooien; purreer de zacht geworden knoflook en smeer hem op een stuk vers brood. Heerlijk !

6 eetlepels boter, gesmolten
1 eetlepel olijfolie
1 grote kip, in 8 stukken, gewassen en drooggedept
zout en peper
40 teentjes knoflook, ongepeld en 10 minuten in kokend water geblancheerd
1/2 theelepel gedroogde tijm
1 laurierblaadje
125 ml droge witte wijn
250 ml kippebouillon

Verwarm de helft van de boter en de olijfolie in een grote braadpan. Voeg de kip toe en laat aan alle kanten bruinen. Voeg zout, peper, tijm en laurier toe en leg de knoflookteentjes rondom de kip. Doe het deksel op de pan en laat een 30 minuten koken tot de kip gaar is. - Haal de kip en de knoflook uit de pan en houd warm. Haal het laurierblaadje eruit. - Schep het vet uit de pan met een schuimspaan. Voeg de wijn toe en laat hem op een hoog vuur koken tot de helft van het vocht verdampt is. Voeg de kippebouillon toe en laat weer op een hoog vuur koken tot een derde van het vocht verdampt is. Haal de pan van het vuur, roer de resterende boter erbij en giet de saus over de kip. Onmiddellijk serveren.

Smakelijk !


Vrije vertaling van "Garlic Power" uit The Hellenic Star van 29 juli 1999.

Reacties (11)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
gezonde_voeding

gezonde voeding

Top