1. Home
  2. Artikelen
  3. Knoflook

Knoflook

Dit artikel bevat een hoop wetenswaardigheden over knoflook

Knoflook is familie van de lelie, net als ui en prei. Al eeuwen lang (vanaf de Grieken en Romeinen) is knoflook bekend, als energiebron.
Er zijn witte en lichtpaarse knoflookrassen maar die ontlopen elkaar maar weinig qua smaak. Knoflook kun je het beste vers gebruiken en tegenwoordig is in Nederland het gehele jaar door verse knoflook te koop. Maar er is ook knoflookpoeder, -olie, -azijn, -zout, -pasta en gerookte knoflook.
Knoflookbollen zijn gevoelig voor schimmel. Je kunt ze het beste op een droge plaats bewaren dan zijn ze 4-6 maanden houdbaar. Bewaar ze niet in de koelkast, dat is te vochtig en andere producten als kaas, eieren en boter nemen snel de geur aanIn een knoflookteen zit een kleine hoeveelheid water, koolhydraten cellulose, pectine, en eiwitten. Het bevat ook veel mineralen maar in heel kleine hoeveelheden. Ook zijner in kleien hoeveelheden vitaminen aanwezig zoals A, B, B2 en C. Een teentje knoflook is ongeveer 6 kcal.
De speciale geur dankt knoflook aan allicine, een zwavelachtige etherische olie. Men denkt dat allicine positief werkt op urinewegen en ademhalingsorganen en dat het ouderdomsverschijnselen tegengaat en bloeddrukverlagend werkt. Echter wetenschappelijk is dit niet bewezen.

Knoflook bevat antioxidanten. Deze kunnen het Cholesterol niveau in het bloed verlagen. Op zich helpt dit het verlagen van het risico van hart- en vaatziekten. Het beschermend effect van knoflook is echter niet zo groot want de hoeveelheid antioxidanten ligt niet hoog. Voor een goed effect moet je minstens acht tenen eten en daarnaast een cholesterol verlagend dieet gebruiken dus weinig verzadigde vetzuren.30 tenen knoflook door de aardappelpuree durf je dat (zie voor recept mijn pagina)? Het is erg lekker en de volgende dag geen geurtjes. Een onbeschadigd teentje knoflook geurt niet of nauwelijks. De geur komt pas vrij na hakken, snijden persen of stampen. Het gaat dus vaak niet om het aantal maar meer hoe fijn je de knoflook maakt. Hoe fijner je snijdt, hoe meer van de zwavelachtige stoffen er vrij komen en hoe groter de geur. Zo zal een kip gevuld met 40 tenen hele knoflook niet zo sterk smaken als bijvoorbeeld een knoflook saus met 5 fijngemaakte teentjes

Om de geur aan je handen binnen de perken te houden, de volgende tips:

Smeer ze in met olie of maak ze eerst nat
Was je handen met citroensap
Heb je een roestvrijstalen aanrecht haal dan je handen daarover na gebruik of koop een zgn. metalen ?zeepje?
Kauwen van peterselie of een gebrande koffieboon geeft weer een knoflookvrije adem.Tip1: een teentje knoflook laat zich makkelijk pellen na een flinke klap met de zijkant van een mes.

Tip2: hoe fijner de knoflook wordt gehakt, hoe sterker de smaak.

Hele tenen
Deze gebruik je als je een niet opdringerige zoete volle smaak wilt. B.v. een kip vullen of aardappelpuree of in een stoofschotel. Je kunt hele tenen blancheren door ze ongepeld een halve minuut in kokend water te houden. Haal ze eruit, pel ze en laat ze nog twee minuten koken.

Persen
Geperste knoflook wordt vaak gebruikt voor sauzen. Het schoonmaken van het persje is achteraf vaak een heel werk. Een los doordrukdeel maakt gemakkelijke schoon

Pletten
Plet een teentje met een groot mes en gebruik het daarna direct Bijvoorbeeld in soep. De sappen worden zo goed verdeeld.

Halveren.
Halveer een teentje knoflook en je hebt een groot vlak om een slakom of fonduepan er mee in te smeren.

Hakken.
Druk de teentjes eerst plat met de zijkant van een (hak)mes en hak ze vervolgens fijn. Maak horizontaal een aantal sneden in de knoflook maar lat de uiteinden vastzitten. Daarna kun je ze verticaal prachtig fijnhakken. Bijvoorbeeld voor in een tapenade

Snijden
Snijd plakje van een teen die je kunt gebruiken om samen met andere ingredienten te bekken. Staafjes knoflook kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld in een lamsbout te steken.

Fijnstampen
Stamp de knoflook fijn in een vijzel. Ideaal om Indische kruiden mengsels mee te maken (met gemberwortel ketoembar, sjalot, Laos etc..

Het bewaren van knoflooktenen in olie is niet aan te raden. Er kunnen giftige stoffen ontstaan die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Als je zuur aan de olie toevoegt(azijn of citroen) of de knoflook in alleen zuur bewaard bestaat dit gevaar niet.

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top