1. Home
  2. Artikelen
  3. geschiedenis van zuurkool deel 1

geschiedenis van zuurkool deel 1

geschiedenis van zuurkool

Kille najaarsdagen, tijd voor een stevige zuurkoolstamppot met wat daarbij hoort: spek, rookworst, Frankfurter worstjes. Heerlijke, vette hapjes die we, cholesterol-bewust als we zijn, argwanend bekijken. Terecht, maar laten we bedenken dat niets kwaad kan als het maar voor een keertje is.

Zuurkool zien we als traditioneel Hollands, en West-Friesland tussen Hoorn en Medemblik als het oude koolland, waar op mistige herfstochtenden de houten scheepjes door de sloten voeren, hoog beladen met stapels kolen voor de inleggerijen. Toch is zuurkool lang niet zo traditioneel Hollands als we denken en zeker geen Hollandse uitvinding. In kookboeken uit de 18e eeuw zal men tevergeefs naar zuurkool zoeken. Pas tegen het eind van die eeuw raakte de zuurkool hier ingeburgerd, wat van onschatbaar belang was voor de volksgezondheid. Want zuurkool, rijk aan vitamine C, werd, me`t de langzaam populair wordende aardappel, he`t afdoende middel om de afschuwelijke ziekte scorbuut (scheurbuik), te voorkomen. Scorbuut ontstaat door gebrek aan vitamine C, het was de grootste plaag aan boord van de schepen naar Oost- en West-Indie", waar de manschappen er soms bij honderden aan stierven, na vreselijk lijden. Maar ook aan land kwam het veel voor, vooral onder de arme bevolking die 's winters verstoken was van vers fruit en groente.

Mongolen
Zuurkool heeft een lange geschiedenis en is van zeer verre gekomen, waarschijnlijk uit Noord-China, waar men al duizenden jaren geleden groenten inlegde voor de lange, strenge winter en waar zout en zuur ingelegde groenten nog altijd behoren bij het traditioneel Chinese ontbijt. Het ligt voor de hand dat de zuurkool met Aziatische steppenvolkeren, die van 400 tot 1200 geregeld Europa binnenvielen (Hunnen, Tataren, Mongolen) naar Europa is gekomen, via Rusland. Het zijn juist de landen van Oost- en Midden-Europa, Roemenie", Polen, Hongarije en Rusland, waar die volken geheerst hebben, waar zuurkool nationale kost is. Uit die landen is ze verder westwaarts gebracht, en daarbij vooral in Duitsland heel populair geworden als sauerkraut (zure kool), wat Duitse immigranten in de VS de spotnaam 'krauts' heeft bezorgd. Misschien hebben ook de joden, die voor de Oost-Europese po--groms naar het westen vluchtten, voor de verspreiding gezorgd.

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top