1. Home
  2. Artikelen
  3. Tips bij het bakken en stoven van vis

Tips bij het bakken en stoven van vis

Artikel over de bereiding van vis

Kleine vissen, moten vis en gefileerde vis kunnen worden gebakken in boter en/of olie. Vis kan zo worden gebakken; of, voor een krokanter korstje, door de bloem worden gewenteld of door de melk worden gehaald (dit laatste gebeurt meestal bij vissen die met vel en al worden gebakken). Ook kan vis worden gepaneerd, waarbij hij door de bloem (gemengd met een snuifje zout), losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel wordt gehaald zodat hij er helemaal mee bedekt is. Gepaneerde vis kan in de koekepan worden gebakken of gefrituurd.

* Verhit in een koekepan een klontje boter of een flinke laag olie (eventueel met een klontje boter waardoor de vis mooier bruin wordt).

* Haal, zo u dat wilt, de vis snel door wat bloem of melk en leg de vis in het hete vet. Bak de vis aan beide kanten goudbruin en gaar. Een dunne tongfilet is in circa 5 minuten gaar, een dikke moot vis of een hele forel heeft circa 10 minuten nodig.

De dikte van de vis is belangrijk!
De bereidingstijd van vis is altijd kort en is afhankelijk van de dikte van de vis. Om te kunnen inschatten hoe lang de bereidingstijd is, wordt de hele vis (of een gedeelte ervan zoals een filet of moot) op het dikste punt gemeten (of geschat).
Hoe dikker de vis, hoe langer de bereidingstijd. Meestal geldt ongeveer 2 tot 3 minuten per centimeter dikte. Soms duurt dat wat langer, bijvoorbeeld als vis in de oven wordt gestoofd.
Omdat de schaal waarin de vis ligt dan eerst warm moet worden.Bij het stoven wordt vis in een schaal gelijkmatig verwarmd en gegaard, dat kan in een oven of magnetron. De vis kan op een bedje van fijngesneden groenten (bv ui, wortelen, prei, tomaten en/of paprika's) en kruiden worden
gelegd, het hoeft niet. Er wordt een beetje vocht en soms een sausje toegevoegd waarin de vis wordt gaargestoofd. Alle soorten vis kunnen worden
gestoofd, zowel filets, moten als hele vissen, groot of klein.

Stoven in de oven:
* Verwarm de oven voor op 200 graden C.
* Vet een schaal dik in met boter.
* Meet de dikte van de vis op het dikste punt.
* Snijd hele vissen diep in. Leg de vis, al of niet op een bedje van groenten in de schaal en schenk er een half kopje water met wat citroensap, visbouillon en/of droge witte wijn over.
* Leg een paar klontjes boter op de vis en dek de schaal af met een deksel.
* Zet de schaal 10 minuten middenin de voorverwarmde oven. Reken daarna circa 3 minuten per centimeter dikte van de vis om de vis gaar te laten worden.

Stoven in de magnetron:
* Volg punt 2 t/m 5 van het stoven in de oven, maar gebruik een ronde schaal en voeg slechts een paar eetlepels vocht toe. Leg moten vis of een groot stuk vis (al of niet gefileerd) in het midden van een schaal. Als u meerdere vismoten of filets heeft kunt u ze het beste in een circel
met de dikke kant aan de rand van de schaal leggen.
* Prik hier en daar wat gaatjes in de vel van grote stukken of dat van een hele vis.
* Laat de vis afgedekt op half vermogen gaar worden: 250 gram vis 3-5 minuten, 500 gram vis 6-8 minuten, afhankelijk van de dikte van de stukken
vis; hoe dikker hoe langer.

bron: visreceptenlist

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top