1. Home
  2. Artikelen
  3. Barbecuespecial

Barbecuespecial

barbecue

De barbecue
Het woord barbecue komt van het Franse woord barbe-queue (van kop tot staart) of van het Spaanse
barbacao (grill). Bent u met een klein gezelschap (2-3 personen), gebruik dan een kleine vierkante
barbecue, waarin de kooltjes snel op temperatuur zijn. Maar als u met meer mensen gaat
barbecuen, heeft u een grotere nodig.

Het geheim van een perfecte barbecue
Met een beetje voorbereiding en plannen wordt het barbecuen nog makkelijker. Zelf gebakken brood,
home-made tomatenketchup en dressings kunt u bijvoorbeeld al 1 dag van te voren maken. Maar schep de
dressing pas vlak voor het serveren door de salade. Ook het marineren van vlees, kip of vis kost meer tijd.
Sommige gerechten liggen wel 24 uur in een marinade. Maakt u vlees, vis en groentespiesen, dan kunt u deze
alvast aanrijgen en (eventueel) aan de pen marineren. Als sauzen eerder worden bereid, trekken de smaken
lekker door.

De dag zelf
Een paar uur van tevoren kunt u beginnen met het voorbereiden van voorgerechten, soep en andere
bijgerechten. Zoals het voorsnijden van groenten, het wikkelen in aluminiumfolie of vruchten omwikkelen met
ontbijtspek. Bewaar de voorgesneden groenten of broodjes wel afgedekt. Trucje: leg de satiprikkers in een
schaaltje water, ze verbranden dan niet zo snel op de barbecue. Zet alvast de barbecue, het houtskool en de
aanmaakblokjes klaar. Steek de barbecue ruim van tevoren aan, want het houtskool moet flink gloeien. Meestal
duurt het 30-45 minuten voordat u kunt beginnen met het grillen van de gerechten.

Marineren
Met een marinade krijgt een barbecue-gerecht extra smaak. De marineertijd verschilt per recept: een exacte
marineertijd is moeilijk te geven. Vlees wordt meestal 4-5 uur (een hele nacht is ook mogelijk) gemarineerd. Bij
heel mals en zacht vlees, zoals biefstuk, is ongeveer 2 uur marineren voldoende. Vis is veel zachter dan vlees
en neemt daarom de smaken van de marinade eerder op. De marineertijd is dus korter: 1-2 uur. Groenten
hebben maar een korte marineertijd nodig: van 10 tot 30 minuten. Sommige marinades zijn heel vloeibaar, dan
kunt u vlees of vis onder de marinade leggen. Marinades die meer op een pasta lijken, worden stevig
ingewreven.

Mager vlees grillen
Kleine stukjes mager vlees die worden geroosterd, kunnen snel te droog worden. Wikkel stukjes biefstuk,
varkenshaas of kipfilet in een dun plakje ontbijtspek of bakbacon. Tijdens het roosteren beschermt het vet uit
het spek of de bacon het vlees tegen uitdrogen, ook geeft het spek een pittige smaak aan het vlees.

Het ideale en veilige barbecue-vuur
Zet de barbecue op een windvrije plaats en op een vlakke ondergrond, weg van hangende planten of struiken.
Stapel de kooltjes mooi op en gebruik voor het aansteken aanmaakblokjes (die u tussen de kooltjes legt) of
lucifers. Of week een deel van de houtskool in een blikje met spiritus. Leg de geweekte stukjes tussen het
andere houtskool en steek ze aan. Verdeel, als het vuur goed brandt, de kooltjes met een pook. Leg eventueel
een voorraadje kooltjes langs de rand, dan warmen die vast mee. Goede roosterkooltjes zijn witheet van buiten,
met gloeiend rood ertussen. Soms ontstaan tijdens het roosteren (door uitdruipend vet) vlammetjes, die u met
een plantenspuit kunt doven. Steek de barbecue ongeveer een half uur van tevoren aan. De barbecue is na
ongeveer 30 minuten goed op temperatuur: als de kooltjes gloeien en bedekt zijn met een dun laagje as. Let
op: giet nooit spiritus, benzine of petroleum op een brandende barbecue. Dit kan steekvlammen veroorzaken.
Zet een emmer zand of een pak bloem naast de barbecue. Daarmee kunt u snel eventuele vlammen doven.

Barbecue-ideekn
Een goede tang maakt keren makkelijk. Met een speciaal voorgevormd grillrooster wordt barbecuen nog
makkelijker. Barbecue-klemroosters Door het grillen boven houtskool houden gerechten hun natuurlijke smaak.
Met speciale grillroosters voor vis wordt het bereiden van vis op de barbecue nog eenvoudiger: makkelijker bij
het keren van de vis en de vis behoudt zijn oorspronkelijke vorm. Een klem is bovendien erg handig voor het
roosteren van uien of gehakt. De groenten en hamburgers bijvoorbeeld blijven goed in vorm en kunnen zo
makkelijk worden gedraaid. Met speciale roosters kunt u sardientjes of hele vissen handig roosteren. Voor
spiesen zijn platte grilleerpennen ideaal, deze voorkomen dat de stukjes gaan draaien.

Kruiden op houtskool
Voor een nazomerse barbecue zijn herbes de provence ideaal. Niet alleen verspreiden ze een heerlijke geur, het
speciale aroma trekt ook in het vlees dat op de barbecue wordt geroosterd en geeft het gerecht een
verrukkelijke smaak.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top