1. Home
  2. Artikelen
  3. Tuinkruiden

Tuinkruiden

Algemene info over tuinkruiden.

Door de eeuwen heen zijn er kruiden verbouwd en verwerkt.Oorspronkelijk werden ze gebruikt door kruidendokters als geneesmiddel.Aan sommige kruiden werd zelfs een bepaalde toverkracht toegeschreven en in het volksgeloof speelden kruiden een bepaalde rol.Tegenwoordig ziet men kruiden minder als geneesmiddel of wondermiddel,mar gebruiken we het met hernieuwde vreugde in de keuken.
Voordat de specerijen hun intrede deden in West-Europa,kruidde men vele gerechten met de inheemse kruiden.Maar toen in de 17 de eeuw een levendige handel ontstond tussen West en Oost verdrongen specerijen als peper,muskaatnoot,foelie en kruidnagel de minder vaak sterk uitkomende smaak van de inheemse kruiden.Peterselie en selderij zijn in ons land de bekendste en meest gebruikte tuinkruiden.Maar kent u ook pimpernel en lievevrouwebedstro?
Kennismaking met buitenlandse gerechten en de nostalgische vreugde,die velen beleven aan kweken van kruiden brengen ze weer in onze keukens.Ze zijn ook steeds beter te verkrijgen bij de groentenwinkels.Probeer ook eens minder bekende kruiden,maar wees er in het begin niet te royaal mee.Wen voorzichtig aan smaak en geur,die het best tot hun recht komen wanneer de kruiden zo vers mogelijk en op het laatst gesneden aan het gerecht worden toegevoegd.
Koken met kruiden geeft grechten een heel persoonlijk tintje.GEBRUIK: De blaadjes
KWEKEN:zaaien in maart-april binnen en in mei in de volle grond.De plantafstand is 30 cm, de hoogte= 65cm eenjarige plant.Houdt van een warme en beschutte plek bv. in huis of op een balkon.Het zaad komt na 3 weken op
OOGST:voor of tijdens de bloei
BEWAREN:diepgevroren of gedroogd
TOEPASSEN:soepen,salades,eiergerechte,kaassauzen,vlees en lamsgerechten,kruidenadijn,melksausGEBRUIK: de blaadjes
KWEKEN:zaai in maart-april in de volle grond.Pl antafstand is 40 cm,hoogte 35cm.Bieslook houd niet zo van de zon dus zet in getemperd licht.Heeft veel vocht nodig.Kan goed in pot in huis of balkon worden gekweekt.
OOGST: het hele jaar door
BEWAREN:kan ook diepvriezen.
TOEPASSEN:puree,salades,soepen,gestoofde visgerechten,gehakt,omelet of roerei,kwark of verse kaas.
GEBRUIK: de jonge blaadjes en stelen.
KWEKEN: zaai bonekruid in april-juni in dichte rijen in de volle grond.Plantafstand is redelijk dicht opeen in rijtjes en de hoogte is ongeveer 50cm.Bonekruid houdt van de zon.In de winter kan het kruid in een bak in huis worden gezaaid,terwijl het op het balkon 's zomers ook goed doet.De eenjarige soort is geuriger dan overblijvend kruid.
OOGST: in mei-juni,voor de zaadvorming.
BEWAREN: diepgevroren en gedroogd.
TOEPASSEN:linzengerechten(megekookt),kleingesneden bij gegrilld vlees,braadgerechten,varkesvlees,rundsvlees,lams en schapevlees.,tuingroenten.Eventueel ook bij roereieren.
GEBRUIK: de blaadjes en bloemen.
KWEKEN: zaai van maart tot september buiten,het kan met regelmatige tussenpozen van ongeveer 1 maand de hele zomer worden gezaaid.Plantafstand is 25 cm. de planten worden 90 cm hoog.Het is een eenjarige plant.
OOGST: zodra de blaadjes en bloemen aanwezig zijn.
BEWAREN:diepgevroren of gedroogd
TOEPASSEN: kook borage niet mee in gerechten.Kleingesneden gebruiken in: slasaus,witte kool,witte bonen,rode bieten,boontjes,vruchtensalades.Borage kan ook in zoete gerechten gebruikt worden.
GEBRUIK: de blaadjes.
KWEKEN:dit kan in mei worden gezaaid in volle grond.Vermeng het zaad eerst met zand,zodat het beter wordt verdeeld.Het houdt van vochtige grond en staat graag in de schaduw.De plantafstand is 60 cm en de hoogte ongeveer 50 cm.Het is een overblijvend kruid.Als je in een plantenbak wil planten dan kan je best in de maand maart tot april.Het houdt van veel licht en weinig zon.
OOGSTEN:zodra de blaadjes groot genoeg zijn.
BEWAREN: citroenmelisse kan worden gedroogd en diepgevroren.
TOEPASSEN: Salades,spruiten,rode kool,rode bieten,wortelen en erwten,champignons,kalfsvlees,wildgerechten,soepen
Gebruik citroenmelisse voor het bereiden van vis en gevogelte.
GEBRUIK: de topjes en de losse blaadjes van de liefst niet bloeiende plant.
KWEKEN: scheur de planten en plant ze in het voorjaar in volle grond,40 cm van elkaar op een droge,zonnige plaats.Het is een overblijvende plant.
OOGST: in het voor-en najaar, maar ook 's zomers.
BEWAREN:diepgevrogen en gedroogd.
TOEPASSEN: kleingesneden in kippen-,tomaten-,bonen,-en erwtensoep,eiersalade en koolsalade.Ook lekker op visgerechten.
GEBRUIK:het zaad
KWEKEN: platnen van maart tot juni in volle grond op 30 cm , nadat de plantjes onder glas zijn gezaaaid en opgekweekt.
OOGST:Pas in de daaropvolgende zomer kan het zaad worden geoogst.Het is wel een overblijvende plant.
BEWAREN:het zaad kan worden gedroogd,terwijl de blaadjes zowel gedroogd als ingevroren worden.
TOEPASSEN:(zuur)kool,rundvlees,kaasgerechten bv.kaassaus.,wortelen,salades,gebak.
GEBRUIK:de jonge blaadjes.
KWEKEN:zaaien van maart tot septemberdicht opeen in rijtjes in volle grond.Kervel is een eenjarig kruid.Kan goed in pot of bak op balkon geplant.
OOGST:Kervel oogsten voor de bloei.Dus van mei tot oktober.
BEWAREN: ingevroren en gedroogd.
TOEPASSEN:zowel rauw als gekooktin verschillende bereidingen zoals kruidenboter,groentesoep,melksaus,salades,visgerechten,roereieren en omelet.
GEBRUIK:de zaden van de koriander,die wel rijp moeten zjn;dit controleer je aan de geur.Is het zaad niet rijp dan ruikt het zeer onaangenaam.
KWEKEN:zaai koriander in april op zonnige plek.Dun de plantjes uit op een 30 cm van elkaar.Koriander is een eenjarige plant.
OOGST:van augustus tot september.
BEWAREN: gedroogd.
TOEPASSEN:salades,vleesgerechten,gebak,bieten,andijvie,witte kool,tuinbonen,kapucijners,marinades van vlees.
GEBRUIK:de blaadjes
KWEKEN: alle muntsoorten houden van een vochtige bodem en niet veel zon.Zaai munt in mei of scheur de vaste planten.Plant muntplanten 50 cm van elkaar.
OOGST:vanaf juli tot september.
BEWAREN: gedroogd en diepgevroren.
TOEPASSEN:koolsoorten(meekoken),gekookte aardappelen,sausen voor groente-en vruchtesalades,erwten,snijbonen (meekoken)
GEBRUIK: jonge blaadjes,maar ook het zaad,de stengels en wortels.
KWEKEN:scheur de planten en plant die in volle grond of een plantebak,kan ook in de halfschaduw.Lavas kan ook worden gezaaid in april-mei of in september.Het kiemen van de zaden duurt zo een 3 tot 5 weken.De plantafstand is 60 to 80 cm.Het is een vaste plant.
OOGST:vanaf het voorjaar tot de herfst.De planten moeten 3 maal per seizoen afgesneden worden.
BEWAREN:droog de bladeren of vries ze in.Het zaad kan worden gedroogd.
TOEPASSEN:lavasblad bij bouillon trekken,in soepen,sauzen,ragouts,bij het afmaken van sperziebonen en wortelen.Bij gestoofde vis,gehakt,gekookte aardappelen.Lavaszaad gebruiken bij,alle vleessoorten,wild en gevogelte.
GEBRUIK:blad en stengel
KWEKEN: koop een kleine plant lievevrouwebedstro.Kan ook gezaaid worden van april-mei of september,maar het opkomen duurt een jaar.Het zaad moet vorst hebben gehad voor het kan ontkiemen.Het kruid wordt 25 cm hoog en heeft een witte bloem.Het breid heel gemakkellijk uit.Het kan goed gehouden worden in de schaduw.Het kruid is overblijvend.
OOGST:vanaf mei
BEWAREN:diepgevroren
TOEPASSEN:bowl,vruchtensalades,appelsap,rijnwijn
GEBRUIK:jonge stengeltoppen
KWEKEN:zaaien in april of mei in volle grond en volle zon.Afstand van 15 cm.
BEWAREN:gedroogd en diegevroren.
TOEPASSEN:in bouquet garni,voor invrijven van vlees,erwten en wortelen,in rauwkostschotels(niet teveel),tomatengerechten zoals soep en saus.
GEBRUIK:de wortel en jonge blaadjes
KWEKEN:zaai in het voorjaar in volle grond.Daarna moeten de planten ruim worden uitgeplant.Ook kunnen de zijwortels worden uitgeplant op 50 cm afstand.Mierikswortel moet in diegespitte vruchtbare grond.Overblijvende en winterhard kruid.
OOGST: van oktober tot november of in het voorjaar.
BEWAREN:kuil de wortelen in in scherp zand,dat niet te vochtig is of bewaar de schoongemaakte wortelen in azijn(evenveel azijn als mierikswortel)of geraspt en met zout vermengd in een afgesloten flesje.Gebruik 1/3 deel van het gewicht aan wortel aan zout.
TOEPASSEN: geraspte mierikswortel vermengen door slasaus en mayonaise.In saus gebruiken bij varkensvlees,rosbief,vis.
GEBRUIK:de jonge plantentoppen
KWEKEN:zaai in april onder glas of in huis.Plant het eind mei ui t op een zonnige plek op 50 cm afstandOregano is tamelijk moeilijk om te kweken,maar wie niet waagd niet wint....
OOGST:van juli tot september
BEWAREN:gedroogd of diepgevroren.
TOEPASSEN:voorzichtig bij stoven van lamsvlees,tomatengerechten en pizza
GEBRUIK:het blad
KWEKEN:houdt van een schaduwrijke,vochtige plaats.Kan in mei in volle grond worden gezaaid en na drie weken uitgeplant.Ook kunnen planten worden gescheurd.Zet de planten 50 cm van elkaar.Overblijvend kruid
OOGST:van voorjaar tot najaar
BEWAREN:diepgevroren of gedroogd
TOEPASSEN:thee,kruidenazijn,vruchtensalades,chocolademelk,snijbonen,wortelen,koolsoorten
GEBRUIK:blad en wortel
KWEKEN:zaaien half maart-april en in augustus(voor de winter)in vochthoudende grond in de schaduw.Vrij ruim planten.Is meestal eenjarig.
OOGST:in zomer en late herfst
BEWAREN:diepgevroren en gedroogd
TOEPASSEN:soepen,sausen,visbereidingen,groetenbereidingen,aardappelen,salades,sauzen,wortels en stengels zijn het best in trekken van bouillon
GEBRUIK:de jonge blaadjes
KWEKEN:koop de jonge plantjes.Ze zijn winterhard of zaai ze in april-mei in tamelijk droge,kalkhoudende grond.Plantafstand is 35 cm.Het kruid is overblijvend
OOGST:vanaf mei
BEWAREN:kan worden gedroogd maar verliest veel van zijn geur
TOEPASSEN:zure sausen bij vis of vlees,slasausen en kruidenazijn,in salades,asperges,bleekselderij
GEBRUIK:blaadjes
KWEKEN:zaai in april in huis of in mei in volle grond.Rozemarijn houdt veel van zon en kalkhoudende grond.Overblijvend kruid.Laat het in de winter overwinteren in huis.
OOGST:het hele jaar door
BEWAREN:gedroogd of diepgevroren
TOEPASSEN:in pittige soepen,lamsvlees,runds-en varkensvlees,in marinades voor vlees,kip,eend,fazant,ree,paddestoelgerechten,peulvruchten,gepofte aardappelen,omelet,roerei,kaassaus,kruidenazijn
GEBRUIK:blaadjes
KWEKEN:zaai in april-mei.Het zaad komt na 4 weken op.Plantafstand is 50 cm.Salie houdt van een goed doorlatende grond.Winterharde plant
OOGST:hele jaar
BEWAREN:diepgevroren of gedroogd
TOEPASSEN:vissoepen,groentesoepen,stoofschotels met runds-kalfs-of lamsvlees,gehakt,gepocheerde vis,spinazie,tomatengerechten.
We kennen drie soorten selderij:snijselderij,knolselderij,bleekselderij.Snijselderij wordt als kruid gebruikt,de andere twee als groente
GEBRUIK:blaadjes en stengels
KWEKEN:zaaien van maart to half juni.Houdt van vochthoudende,voedzame grond.Plantafstand is 25 cm.Het is een overblijvende plant maar in het tweede jaar ontaan veel zaadstengels en weinig blad
OOGST:tot september
BEWAREN:diepgevroren of gedroogd
TOEPASSEN:erwtensoep,groentesoep,kerriesoep,kaassaus,groene kruidensaus,door gekookte wortelen,prei,bloemkool,sperziebonen,vis,gehakt en varkensvlees,bami en nasie-goreng
GEBRUIK:blaadjes en stengeltoppen
KWEKEN:zaai in mei en komt op na 3 weken.Plant op een droge zonnige plaats op een afstand van30 cm.Hij is beperkt winterhard.
OOGST:het hele jaar door
BEWAREN:gedroogd
TOEPASSEN:varkensvlees,schapevlees,salades,eiergerechten,kaasgerechten,kruidige soepen,kipgerechten,ragouts van wild en gevogelte,auberginegerechten.
GEBRUIK:blad en zaad (knollen te gebruiken als groente)
KWEKEN:zaai in maart-april in volle grond op een zonnige plaats.Plantafstand is 30 cm.Snij venkel regelmatig af.Het is een overblijvende plant.Venkel in potten kan men in de winter in huis houden op een plek waar zo veel mogelijk zon is
OOGST:zomer
BEWAREN:diepgevroren,ghet zaad gedroogd
TOEPASSEN:haringsla,bietensla,aardappelsla,omelet en andere eiergerechten,vis- en groentesoepen,stoven van vis,soepen.Venkelzaad gebruiken bij het inmaken van augurken,uitjes,komkommer,zuurkool, en op appelgebak
Was de kruiden en droog ze voorzichtig in een schone doek of met keukenpapier.Spreid ze uit op een bakblik en schuif dit in het midden van de oven die op de laagst stand staat.Laat de ovendeur open en schud de kruiden regelmatig om,totdat ze droog en knappend zijn.
Kruiden kan je ook gewoon in de lucht drogen.Knip de kruiden vlak bij de grond af,bind ze in bosjes en hang ze op een tochtige,donkere plaats.Laat ze zo 4 tot 6 weken drogen.Gebruik bij overblijvende kruiden alleen de jonge scheuten.Bewaar ze in goed afgesloten potten.
Door het drogen verliezen kruiden wel een groot deel van hun geur en smaak.
Was de kruiden,droog ze voorzichtig in een doek of keukenpapier,snijd ze klein en verpak kleine porties(niet groter dan voor eenmalig gebruik)in aluminiumfolie,vouw de pakketjes goed dicht en zet er de naam van het kruid op.Vries ze snel in en zorg dat ze op zijn voor de volgende oogst.
Kruiden worden door het invriezen wel wat slap,vries ze daarom nooit ongesneden in

Reacties (14)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
kruidje_kook

kruidje kook

Top