1. Home
  2. Artikelen
  3. Kweepeer komt uit de bronstijd

Kweepeer komt uit de bronstijd

Korte beschrijving en bereiding van de kweekpeer

De Cydonia of kweepeer is een van de oudste gecultiveerde vruchtboomrassen ter wereld. De soort komt oorspronkelijk uit het noorden van Perzie en de plant is daar waarschijnlijk al meer dan vierduizend jaar in is de cultuur. Tot vandaag kweepeer springlevend en de vruchten van deze boom uit de bronstijd zijn binnenkort plukrijp.
De Cydonia is een kleine brede struik, halfstamboom of hoogstamboom en wordt tot vier meter hoog. Net als de appel en de peer hoort de kweepeer bij de familie van de roosachtige. Vanwege die verwantschap wordt de Cydonia daarom vaak gebruikt als onderstam voor een echte perenboom.
Het blad van de Cydonia is donkergroen en aan de onderkant dicht behaard. De plant bloeit in mei met grote, lichtroze bloesems.
Na de bloei ontstaan in de loop van de zomer eetbare vruchten. Deze kweeperen zijn goudgeel en contrasteren mooi met het donkergroene blad. En net als het blad hebben de vruchten een viltig jasje. Afhankelijk van de cultivar lijken ze op een appel of een peer.
In oktober zijn de kweeperen plukrijp, maar net als stoofperen zijn de versgeplukte vruchten niet echt lekker. Ze smaken wel heerlijk als ze verwerkt zijn.
Na het plukken mogen de kweeperen gerust nog een paar weken blijven liggen. Ze rijpen dan goed door, wat de smaak bevordert.Voor u de kweeperen bereidt, moet u de haren van de schil verwijderen met een handschoen. Daarna kunnen de vruchten worden geschild en het vruchtvlees verwerkt tot sap, siroop, compote of jam. Ook de schillen van de kweeperen zijn bruikbaar. Stop ze in een fles met een ruime hals en een goed afsluitbare dop en overgiet ze niet brandewijn. Zet de fles dan weg en kook het aftreksel na zes maanden met een halve liter water en 350 gram suiker. U krijgt zo een lekkere vruchtenlikeur.
Hoewel de Cydonia in Europa in het wild alleen voorkomt in het Middellandse Zeegebied is het geen moeilijke boom Hij is goed winterhard maar groeit wel het best op een zonnige beschutte plek op het zuiden of het westen. Hij is dan beschermd tegen de koudste wind in de winter. De grond moet vruchtbaar zijn, goed doorlatend en liefst weinig kalk bevatten.
De meeste vruchten krijgt u als u de boom elk jaar na het afvallen van het blad snoeit. De beste manier om te snoeien is in de vorm van een geraamte, met drie a vier grote zijtakken die loodrecht op de hoofdstam staan. De kleinere takken aan de zijtakken moeten de eerste jaren tot twee a drie knoppen van de gesteltakken worden teruggeknipt. Later hoeven alleen de te lange vruchttakken zover te worden teruggehaald. Zorg er steeds wel voor dat het hart van de boom of struik goed open is. Eind juli kan u eventueel met de snoeischaar wat meer ruimte maken in de boom. Dat bevordert het afrijpen van de vruchten.Omdat de vrucht al zo lang in cultuur is, hebben de vruchten van de kweepeer allerlei symbolische betekenissen. In de Griekse mythologie waren de drie gouden appels van de Hesperiden ook kweeperen. Zo stonden voor schoonheid, liefde en vruchtbaarheid.
Bij de Romeinen had de kweepeer een vergelijkbare betekenis. Zij beeldden hun liefdesgodin Venus vaak af met een kweepeer in de hand. Zo is de kweepeer ook aan zijn bijnaam Venusappel gekomen.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top