1. Home
  2. Artikelen
  3. Verse kruiden

Verse kruiden

In dit artikel wordt beschreven hoe de kruiden smaken, voor wat voor soort keuken je ze kunt gebruiken en hoe je ze kunt bewaren.

Smaak: koel,fris en kruidig.
Type keuken: Oosterse keuken, zoals de indiase en thaise, Noordafrikaanse keukens en ook de Mexicaanse keuken.
Lekker: in sauzen, soepen, salades,bonenschotels, curry's, stoofschotels met rund- en lamsvlees.
Bijzonder: koriander past goed in gerechen waarin Spaanse pepers of scherpe kerrie is verwerkt. De smaak van het kruid blijft en het zorgt voor verkoeling bij heel pikante gerechten.
Gebruik: knippen of hakken. Vlak voor het opdienen toevoegen, kort meewarmen. Zowel geschikt voor koude als warme gerechten.
Bewaren: in de groentela van de koelkast.
Houdbaarheid: 2 a 3 dagen.Smaak: heel armomatisch, fijne zoete geur, zacht-pittig.
Type keuken: Italiaanse, Franse, Mediterrane keukens.
Lekker: bij kip, lams- en varkensvlees, in vissoep en visgerechten, salades, pizza, pastasauzen, kruidenboter en brood.
Bijzonder:onmisbaar in de italiaanse keuken. Extra lekker in combinatie met tijm en rozemarijn.
Gebruik:kan zowel in warme als koude gerechten worden gebruikt. Door het kruid te verwarmen wordt de smaak iets intenser.
Bewaren:in de groentela van de koelkast.
Houdbaarheid: 2 a 3 dagen.Smaak: frisse, groene smaak, soms licht-zoet.
Type keuken: alle keukens.
Lekker: in soepen,sauzen, salades, dressings, viniagrettes, bij allerlei groenten, vis, kip, aardappelgerechten, stoofschotels, kruidenboter.
Bijzonder: peterselie geeft gerechten een vollere smaak. Behalve als kruid kan het gefrituurd of gebakken ook als bijgerecht worden gegeten. Kauwen op een stengeltje peterselie na het eten van knoflook, verfrist de adem.
Gebruik: knippen,hakken of snijden. Vlak voor het opdienen aan het gerecht toevoegen, kort meewarmen anders gaat de smaak verloren.
Bewaren: in de groentela van de koelkast, op een koele donkere plaats.
Houdbaarheid: 3 a 4 dagen.Smaak: aromatisch gekruid met een krachtige smaak, de geur lijkt een beetje op die van naaldbomen.
Type keuken: Italiaanse en Mediterrane keuken.
Lekker: in stoofschotels, marinades, soepen en pasta, op varkens- en lamsvlees, vettere vissoorten zoals zalm of paling, aardappels en bij alles waarin tomaat wordt verwerkt.
Bijzonder: rozemarijn geurt niet alleen verrukkelijk, maar ziet er ook heel mooi uit. Doe het in een flesje neutrale olie of azijn: het geeft aan beide een lekkere smaak. Een takje rozsemarijn op de barbecue of in het haardvuur zorgt voor een kruidige geur.
Gebruik: als takje of enkele naaldjes. Gebruik de jonge, groene delen. Rozemarijn kan zowel in koude als warme gerechten worden gebruikt. Door verhitting geeft het meer smaak af en kunt u dus minder toevoegen dan aan koude gerechten.
Bewaren: in de groentela van de koelkast, op een koele donkere plaats.
Houdbaarheid: 3 a 4 dagen.Smaak: pittig,kruidig.
Type keuken: alle keukens.
Lekker: in bouillon, soepen, allerlei stoofschotels, bij gekookte mosselen, omelet, in kruidenboter.
Bijzonder: selderij heeft een pittige, kruidige geur en smaak. Onmisbaar in een bouguet garni.
Gebruik: knippen, hakken of snijden. De smaak van selderij komt goed tot z'n recht als het kruid meestooft. Het kan ook in koude gerechten, bijvoorbeeld een dressing, dipsaus of kruidenboter worden verwerkt.
Bewaren: in de groentela van de koelkast,op een donkere plaats.
Houdbaarheid: 3 a 4 dagen.Smaak: volle, zeer aromatische, wat scherpe smaak.
Type keuken: Italiaanse, Zuidfranse, Mediterrane keuken.
Lekker: in groenteschotels met tomaat, paprika,aubergines en olijven, bij wintergroenten zoals kool,prei en winterwortel, bij lamsvlees, rundvlees en konijn.
Bijzonder: tijm doet het heel goed in combinatie met rozemarijn en oregano.
Gebruik:knippen of hakken. Tijm is een typisch stoofkruid. Door verhitting wordt de smaak versterkt. voeg het met mate toe, want de smaak en geur overheersen snel. Niet zo geschikt voor koude gerechten.
Houdbaarheid: 3 a 4 dagen.Smaak: geurige, pittige smaak, lijkt een beetje op kruidnagel.
Type keuken:Italiaanse, Mediterrane keuken.
Lekker: bij alles waarin tomaat zit (salades, soepen, sauzen), groentegerechten, pizza's, witte bonen, blank vlees.
Bijzonder:basilicum is onmisbaar voor de pesto en pistou. Deze respectievelijk Italiaanse en Franse saus wordt gemaakt van veel basilicum, knoflook en olijfolie. Aan de pesto worden ook nog pijnboompitten en soms pecoriokaas toegevoegd.
Gebruik: knippen,hakken of scheuren; pas toevoegen als de pan van het vuur is. Nooit meekoken, want dan verdwijnt de specifieke aroma.
Bewaren: Op een koele,donkere plaats is ideaal. Niet in de koelkast!!! De blaadjes worden dan zwart en de smaak verdwijnt.
Houdbaarheid: 2 a 3 dagen.Smaak: fijne uiensmaak
Type keuken:Noord- en Middeneuropese keukens.
Lekker: in soepen,sauzen, dressings, vinaigrettes, salades, aardappel- en eiergerechten, bij div. groenten e vis, schaal- en schelpdieren.
Bijzonder: zowel fijn geknipt en als hele sprieten vormt bieslook een mooie garnering. Met de soepele, eventueel geblancheerde sprietjes kunnen kleine pakketjes worden samengebonden.
Gebruik: knippen, hakken of in het geheel. Bieslook pas toevoegen als de pan van het vuur is.
Door het kruid te verwarmen gaat de smaak verloren.
Bewaren: in de groentela van de koelkast
Houdbaarheid 2 a 3 dagen.Smaak:lichte anijssmaak, beetje zoet.
Type keuken: Scandinavische,Duitse en Oosteuropese keuken.
lekker: bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, in sauzen die bij vis of eieren worden geserveerd, bij lamsvlees, aardappelgerechten, bij sommige groenten zoals worteltjes, bietjes, komkommer en courgette en in salades.
Bijzonder: gebruik dille niet in combinatie met andere kruiden; de smaak valt dan weg.
Gebruik: knippen of hakken. Voeg dille vlak voor het opdienen toe, kort meewarmen.
Bewaren: in de groentela van de koelkast, op een koele plaats.
Houdbaarheid: 2 a 3 dagen.Smaak: fijne mentholsmaak.
Type keuken: zowel oosterse als mediterrane keuken.
Lekker: bij veel soorten groenten (bv worteltjes, komkommer en courgette). Ook lekker bij lamsvlees, ijs, in fruitsalades en cocktails.
Bijzonder: benadrukt de frisse smaak van gerechten en pept flauwe, 'n tikkeltje weee smaken op.
Gebruik: knippen, hakken of scheuren. Vlak voor het opdienen aan warme gerechten toevoegen; aan koude gerechten kan het eerder worden toegevoegd.
Bewaren:in de groentela van de koelkast.
Houdbaarheid: 2 a 3 dagen.Smaak:zachte, beetje zoete anijsachtige smaak.
Type keuken:Europese, vooral Franse keuken.
Lekker: in kruidensauzen, (romige) kaassauzen, soepen, boter, groenten, salades, aardappelgerechten, rijst.
Bijzonder: de smaak van kervel wordt nog beter in combinatie met peterselie, bieslook en dragon. De tere, soepele blaadjes zijn heel geschikt voor het garneren van fijne voorafjes en borrelhapjes.
Gebruik:knippen of hakken. Voeg kervel vlak voor het opdienen toe, warm het kort mee. Het past zowel in koude als warme gerechten. Kervel kan royaal gebruikt worden omdat de smaak zacht is en niet snel overheerst.
Bewaren: in de groentela van de koelkast.
Houdbaarheid:2 dagen.Smaak: uie-en fijne knoflooksmaak.
Type keuken: Europese en Amerikaanse keuken.
Lekker: in soepen, sauzen, salades, dressings, vis- en aardappelgerechten, bij sommige groeten zoals rode bietjes en worteltjes, kruidenboter.
Bijzonder:door z'n fijne knoflook- en uiesmaak doet dit kruid het goed in gerechten met een zachte smaak.
Gebruik: knippen of hakken. Knoflookbieslook pas toevoegen als de pan van het vuur is. Door het kruid te verwarmen gaat de smaak verloren.
Bewaren: in de groentela van de koelkast.
Houdbaarheid: 2 a 3 dagen......

Reacties (10)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top