1. Home
  2. Artikelen
  3. Salades en dressings

Salades en dressings

In dit artikel salades van een frisse krop als basis, lekkere picknicksalades en salades met aardappelen , pasta of rijst. Om het verhaal compleet te maken ook een aantal bijzondere dressings erbij.

Bladeren van 1 krop Romaanse sla kleiner scheuren. In een theedoek 1/2 uur in de koelkast leggen (de sla wordt knapperiger). Drie sneetjes oud witbrood ontkorsten en in blokjes snijden. De schaal met een opengesneden teentje knoflook inwrijven, rest van de knoflook uitpersen en in 2 eetl. olijfolie fruiten. Het brood toevoegen en snel bruin bakken. Croutons uit de pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken. Een ei 1 minuut in kokend water met zout koken. De ei-inhoud met 2 eetlepels rode wijnazijn, 3 eetlepels olijfolie, 1 gehakte anjovisfilet en flink peper uit de molen tot een dressing kloppen. De sla met 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas, de dressing en croutons omscheppen en direct serveren.

Variatie:

met krul-ijsbergsla en croutons van volkorenbrood gebakken in kruidenboter. 2 eetlepels kappertjes in plaats van ansjovis.Tauge, 100 g, in een zeef overgieten met kokend water, koud spoelen en laten uitlekken. Een groen paprika in repen snijden ei alles met 2 zakjes gemengde salade en de ?oosterse dressing , (zie verder in dit artikel) omscheppen. Met geroosterde zonnebloempitten bestrooien.

Variatie:

met 1 bakje (50 g) alfalfa, in ringen gesneden bosui, 2 eetl. geroosterde sesamzaadjes, de gemengde salade en de oosterse dressing (zie verder in dit artikel).De blaadjes van 1/2 krop frisee en 1 krop lotto rosso kleiner scheuren. Een blikje artisjokharten laten uitlekken en in kwarten snijden. De stengels bleekselderij in schuine stukjes snijden, 2 minuten blancheren, koud spoelen en laten uitlekken. Alles met de pestodressing (zie verder in dit artikel) omscheppen en met de plakjes van 2 hardgekookte eieren garneren.

Variatie:

met 1/2 krop kleiner gescheurde frille-ice (krulijsbergsla) en 1/2 in repen gesneden struik paksoi, blik uitgelekte ma?skorrels, 1/2 bakje kwart kerstomaatjesDe bladeren van 1 krop eikenbladsla kleiner scheuren. Van 150 g veldsla de worteltjes snijden. Een plak fricandeau, 150 gr, in dikke reepjes snijden. De partjes van 2 dik geschilde sinaasappelen tussen de vliesjes uitsnijden en het opgevangen sap voor de sinaasappel-bieslookdressing (zie verder in dit artikel) gebruiken. Door de dressing nog 3 eetl. ma?solie kloppen. Vlak voor het serveren alles met elkaar om scheppen.

Variatie:

met 1 krop kropsla, 100 g kleine veldsla (broeivet, of Amsterdamse veldsla), 150 ham en yoghurtdressing (zie verder in dit artikel).Wilde spinazie, ? 400 gr, wassen, worteltjes afsnijden. Laten uitlekken. Plakjes rauwe ham, 100 gr, in stukjes scheuren. Een rode ui in ringen snijden. De ham knapperig bakken in 3 eetlepels olijfolie. 2 eetlepels rozijnen, de uiringen en 2 tenen knoflook uit de pers toevoegen en nog 2 minuten meebakken. De spinazie toevoegen en al omscheppend meebakken (de spinazie mag nauwelijks slinken), 2 eetl. balsamicoazijn toevoegen. Salade over 4 borden verdelen. Lekker met toast en boter.

Variatie:

met Romaanse sla en 3 eetl. in olie gebakken pijnboompitten. 100 g Hollandse geitenkaas in reepjes met de pijnboompitten over de sla strooien.Een knopje radicchio (rode sla), eikenbladsla en 1/2 kropje lollo rosso kleiner scheuren. Een rode ui in ringen snijden. Hele amandelen in een droge koekenpan roosteren en uit de pan nemen. Twee rode grapefruits dik schillen (ook wit eraf) en de partjes tussen de vliesjes uitsnijden, sap opvangen. Een rijpe avocado in partjes snijden, met wat grapefruitsap besprenkelen en de rest van het sap door 1 dl duizendeilandendressing roeren. Alles door elkaar scheppen en de dressing erover gieten.

Variatie:

in plaats van rode ui, witte ui nemen en de ringen in wat boter snel bruin bakken. Met geroosterde hazelnoten en sinaasappelpartjes.Een bosje waterkers, 1 krop lollo biondo, 1/2 krop kropsla, wassen en droogslaan. De worteltjes van de waterkers snijden en rest van de sla kleiner scheuren. Een 1/2 komkommer overlangs halveren, met een theelepel pitten uitschrapen en in boogjes snijden. Een bakje tuinkers boven de sla afknippen en alles omscheppen. Garneren met 3 eetlepel geroosterde pepita's (meloenpitten) en vlak voor het serveren met de romige avocadodressing overgieten.

Variatie:

met 1 krop ijsbergsla, blaadjes van 1 bakje daikonkers, 1/2 krop frisee in plaats van waterkers, lotto biondo en kropsla. Met kruidenhoningvinaigette .250 g blokjes gare aardappel, 1/2 courgette en 100 g venkel in reepjes (geblancheerd), 200 g grote gekookte, gepelde garnalen, 100 g gekookte mosselen zonder schelp, omscheppen met duizendeilandendressing . Met gehakt ei, zwarte olijven en partjes citroen garneren.

Variatie:

venkel door sperziebonen, garnalen en mosselen door 300 g gare kabeljauwfilet, gerookte zalm en krab uit blik vervangen. Met romige avocadodressing, plakjes ei en zalmeitjes.500 g in de schil gekookte krielaardappeltjes, 100 g uitgebakken spekjulienne en 100 g geblancheerde peultjes omscheppen met kruiden-honingvinaigrette en 2 extra eetl. gehakte kervel.

Variatie:

omscheppen met karnemelksaus en 2 eetlepel peterselie.500 gram gare aardappelen in plakken, 250 g blokjes Maaslander, 1 uitgelekt miniblikje ma?skorrels, 1/2 groene paprika en 1/4 geschilde komkommer in reepjes, omscheppen met romig tomatendressing . Met rode uitingen, geroosterde pijnboompitten en tuinkers.

Variatie:

Maaslander door Edammer, ma?s door doperwten vervangen. Omscheppen met yoghurtdressing. De uiringen door radijsreepjes en de tuinkers door bieslook vervangen.1 kg gare aardappelen in plakken met 1 ongeschilde groene appel in blokjes, 1 gesnipperd uitje, 2 gehakte augurken en 1 blikje cocktail worstjes in plakjes omscheppenen met yoghurtdressing
overgieten. Met bieslook.

Variatie:

rode in plaats van groene appel, de augurken door ? komkommer in kwartplakjes vervangen. De worstjes door een plak ham (150 g) in blokjes vervangen. 5 radijsjes in partjes toevoegen en met peterselie bestrooien.Op een schaal hele slabladeren leggen. Daarop een mengsel van 4 koude gekookte aardappelen in blokjes, 125 g kort gekookte sperziebonen, 6 tomaten en 3 hardgekookte eieren in partjes en 1 blikje uitgelekte tonijn op water. Met ? 16 zwarte olijven en ansjovisfilets garneren, er een
vinaigrette over schenken en 1 uur laten intrekken.

Variatie:

krulandijvie in plaats van sla. In plaats van bonen, rode paprika in stukjes en komkommer in kwartplakjes. Met gevulde groene olijven.


Even een kleine opmerking van bizie lizie:
In de salade nicoise horen geen aardappelen thuis. Oorspronkelijk alleen tomaten, ansjovisfilets, tonijn,eieren, groene en/of rode paprika (en in het seizoen jonge prinsesseboontjes, beetgaar gekookt)
De boontjes moeten lauwwarm op het laatste in de salade gedaan worden en de eieren ook zodat de smaak van de olijfolievinaigrette verhoogd word.
Als kruid hoort basilicum erin thuisElk 250 g gare aardappelenen gekookte bietjes (afgekoeld) in blokjes, 1 geraspt uitje, 2 zoute haringen in reepjes omscheppen met dille-roomsaus. Met 2 hardgekookte eieren en dille.

Variatie:

zure haring in plaats van zoute. In het midden van een schaal leggen en aardappelen en bietjes in blokjes, de gehakte ui, de gehakte eieren en nog 2 gehakte augurken eromheen leggen. De saus er apart bij geven.Het vruchtvlees van 1 gepureerde mango vermengen met 1 eetlepel citroensap, 1 ? dl zure room en 1 eetlepel geraspte kokos. Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.1 dl. Halvanaise, 4 eetlepels yoghurt en elke 1 theelepel citroensap en gembersiroop, ? geprakte banaan, ? theelepel suiker, 1 eetlepel kerriepoeder door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.2 eetlepels wijnazijn uitroeren met een mespunt zout, (1 teentje knoflook uit de pers) en elk 1/2 theelepel suiker en Dijonmosterd, er royaal peper boven malen en er straalsgewijs 6 eetlepels olijfolie (extra vergine) bij kloppen, zodat een lobbige vinaigrette ontstaat.Groene asperges, ? 400 gram in ruim kokend water in 10-13 minuten gaarkoken. De laatste 5 minuten 200 gram diepvriesdoperwten laten meekoken. Alles laten uitlekken, afkoelen en de asperges in 4 cm lange stukjes snijden. Een bosje bosui in dunne ringen snijden en alles met 150 gram eiersalade (koelvitrine) en 3 eetlepels gehakte peterselie omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper.

Variatie:
met nog 1 blikje uitgelekte champignons. De erwtjes vervangen door 200 g uitgelekte, in een zeef afgespoelde flageolets. Alles met yoghurtdressing omscheppen en nog 1 1/2 theelepels gedroogd of vers bonenkruid toevoegen.I dl yoghurt vermengen met 3 eetlepels citroenmayonaise, 1 eetlepels Appel of ciderazijn, 2 teentjes knoflook uit de pers, zout, versgemalen peper en 1 eetlepels kappertjes.Van 4 struikjes witlof de bittere kern verwijderen, de lof in reepjes snijden. Een plak schouderham, 150 gram in blokjes snijden en met de witlof, 2 in partjes gesneden peren en blauwe kaasdressing omscheppen. Met de plakjes van 2 hardgekookte eieren en groen van 1 bakje tuinkers garneren.

Variatie:
witlof mengen met 1 blikje uitgelekte mandarijnpartjes, 100 gram in blokjes gesneden salami en knoflookdressing. De eieren vervangen door omeletrolletjes.1 1/2 dl yoghurt vermengen met 2 eetlepels citroensap, 1 theelepel Dijonmosterd, 1 theelepel honing, zout en versgemalen peper en 2 eetlepels gehakte tuinkruiden, zoals peterselie, munt en dragon.6 tomaten in plakken, 2 gesnipperde bosuitjes en 1 lepel fijngesneden basilicum overgieten met
vinaigrettedressing en 30 minuten laten intrekken. De tomaten op een schaal schikken. Een bolletje mozzarella halveren, in dunne plakjes snijden en op de salade leggen. Garneren met peper uit de molen en in reepjes basilicumblaadjes.

Variatie:
4 tomaten en 1 kleine courgette in blokjes snijden en mengen met pestodressing. Mozzarellabolletjes (zakje, koelvitrine) over de salade strooien.I dl tomato frito (pakje) vermengen met 1 bekertje creme fraiche, 1 mes punt suiker en 1 eetlepel olijfolie. Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.Een komkommer in kwartplakjes snijden. Een groene paprika in repen en 3 tomaten in parten snijden. Op een schaal de bladeren van 1 krop Romaanse sla leggen en de groenten hierop schikken. Met 2 eetlepels kappertjes, vers gemalen peper en oregano bestrooien en met knoflookdressing overgieten. Garneren met de ringen van 1 ui en 16 zwarte olijven.

Variatie:

over de salade stukjes fetakaas verdelen, de dilleroomsaus gebruiken en 1 blikje uitgelekte gevulde wijnbladeren (dolma's) toevoegen. Met 4 partjes citroen garneren.Een grote winterwortel of 400 gram boswortelen in juliennereepje snijden. Door de sinaasappelbieslookdressing een eetlepel schenkhoning kloppen en met de wortelreepjes, 2 eetlepels rozijnen en 2 in stukjes gesneden handsinaasappelen omscheppen. Met 100 gram blauwe druiven en 2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel bestrooien.

Variatie:
wortel mengen met 200 g geraspte rettich. De sinaasappels door een klein blikje mandarijnpartjes vervangen. De salade met 2 kiwi's en geroosterde hazelnoten garneren.In kokend water 350-400 gram fijngesneden kool 2 minuten blancheren, onder koud water afspoelen en laten uitlekken. De kool mengen met 100 gram grof geraspte wortel (vers of pot), een in blokjes gesneden appel en duizendeilandendressing. De dressing in de koelkast minstens 1/2 uur laten intrekken.

Variatie:
350-400 gram fijngesneden Chinese kool mengen met 1 blikje uitgelekte ananasstukjes en kerriesaus. Met seroendeng bestrooien.1 eetlepel ketjap manis uitroeren met 1/2 eetlepel vers citroensap, 1 geraspt uitje, 1 teentje knoflook uit de pers, versgemalen peper en 1 theelepel honing en er straalsgewijs 1 eetlepel sesamolie en 5 eetlepels zonnebloemolie bijkloppen.1 1/2 dl zure room vermengen met 2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels mierikswortelpuree (potje) en 2 eetlepels geknipte dille. Op smaak brengen met zout, versgemalen peper en eventueel Pernod.Het vruchtvlees van 1 rijpe avocado met een vork fijnmaken en vermengen met 2 eetlepels citroensap. Er 2 eetlepels slasaus, 1 eetlepel gehakte peterselie en een mespunt suiker doorkloppen en op smaak brengen met een paar milde jalopeno-pepers of malen peper.1 dl mayonaise vermengen met 1 eetlepel tomatenpuree, 1 theelepel geraspte ui, 2 zeer fijngehakte augurken, 2 eetlepels fijngesneden paprikareepjes (potje), 2 eetlepels zure room en 1 theelepel paprikapoeder. Op smaak brengen met zout, versgemalen peper en whisky.Twee eetlepels dragonazijn uitroeren met een mespunt zout, 1 teentje knoflook uit de pers, 1 theelepels honing en 2 eetlepels gehakte tuinkruiden (kervel, peterselie, bieslook en basilicum bijvoorbeeld) en er straalsgewijs 5 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie en 1 eetlepel hazelnootolie bij kloppen.2 eetlepels frambozenazijn uitroeren met 50 g gepureerde frambozen, een mespunt zout, versgemalen peper en er straalsgewijs 2 eelt. walnotenolie en 4 eelt. zonnebloemolie of olijfolie bij kloppen.3 eetlepels groene pesto vermengen met 2 eetlepels rode wijn. Er 1 dl slagroom doorkloppen, zodat een luchtige dressing ontstaat. Op smaak brengen met versgemalen peper, zout en geknipte peterselie.Door 1/8 l halfstijf geklopte slagroom 100 g geprakte roquefort (of ander harde blauwe kaas), 1 eetlepels balsamico of witte wijnazijn, zout, versgemalen peper en 1 eetlepels geknipte bieslook kloppen.1 ? dl karnemelk vermengen met een scheutje koffieroom, selderijzout, een theelepel geraspte ui, versgemalen peper, elk een mespunt kerriepoeder en suiker, 2 eetlepels uitgelekte mandarijnpartjes en 1 eetlepel geschaafde amandelen.Het sap van 1 grote perssinaasappel vermengen met 2 eetlepels geraspte sinaasappelschil, zout, versgemalen peper, een mespunt gemberpoeder en 2 volle eetlepels geknipte bieslook.1 kg aardappelen gaarkoken, laten afkoelen en in blokjes snijden. 150 g salami in reepjes snijden. ? blik erwtjes met worteltjes laten uitlekken. 1 appel grof snipperen. 8 augurken in plakjes snijden en alles met 1 dl slasaus en 1 dl yoghurt, zout, peper en 1 ? eetlepel mosterd mengen. De salade op slablaadje leggen en met nog 8 mini-augurkjes, 2 in plakjes gesneden hardgekookte eieren en 1/2 bosje in kwarten gesneden radijsjes garneren.

Variatie:

de salami door casselerrib vervangen. Met 1 gehakt sjalotje en 1 grof gesneden peer in plaats van appel. De augurkjes door 2 eetlepel kappertjes vervangen. Met peterselie en hamrolletjes garneren.2 dunne preitjes overlangs halveren, met een deel van het groen in halve ringen snijden en omscheppen met 4 gehakte hardgekookte eieren, 150 g hamblokjes en knoflookdressing. De salade over 4 grote of 8 kleinere ijsbergsla-bladeren verdelen en met kappertjes garneren.

Variatie:

ham vervangen door blokjes belegen kaas. Een blikje uitgelekte ma?skorrels toevoegen en yoghurtdressing gebruiken.300 g witte rijst gaarkoken en laten afkoelen. In 2 eetlepels olie 1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook uit de pers fruiten. 1/2 zakje nasikruiden toevoegen, meebakken en 2 eetlepels sojasaus toevoegen. Een dikke plak ham in reepjes snijden. Een prei in ringetjes snijden. Een verse ananas met kroon overlangs halveren en uithollen. Vruchtvlees in kleine stukjes snijden (kern verwijderen). Met de oosterse dressing zonder sesamolie omscheppen en de ananashelften ermee vullen. Met gehakte geroosterde vliespinda's bestrooien.

Variatie:

met pandanrijst. 200 g dungesneden rauwe spitskool en 1/4 in blokjes gesneden komkommer in plaats van prei.In koud water 150 g bulghur (gestoomde en geroosterde tarwe, verkrijgbaar bij de natuurwinkel) 1/2 uur laten weken, dan laten uitlekken en op een theedoek uitspreiden om iets droger te maken. 1 bosje peterselie, 6 takjes munt en 1 bosje bosui fijnhakken. Bulghur met kruiden omscheppen. Dressing kloppen van sap van 1/2 citroen, 1/2 dl olijfolie, zout en peper, door salade scheppen en afgedekt 1 uur in de koelkast plaatsen. Vruchtvlees van 2 ontvelde vleestomaten in blokjes snijden en door de salade scheppen. Salade op blaadjes van 1/2 krop Romaanse sla scheppen.

Variatie:

munt door korianderblad en bosui door bieslook vervangen. 200 g worteltjes grof raspen en door de bulghur scheppen. Sap en rasp van een hele limoen in plaats van citroensap.200 g strikjesmacaroni gaarkoken, onder koud water afspoelen, met 1 eetlepel ma?solie omscheppen en laten uitlekken. Twee rode grapefruits dik schillen en de partjes met een scherp mesje tussen de vliesjes uitsnijden. De pasta mengen met de grapefruit, 150 g losgehaalde krab (of 1 uitgelekt blikje), 100 g garnalen, 2 eetlepel kappertjes en romige tomatendressing mengen. Een schaal of bord met kleine en grote veldsla beleggen en de salade erop scheppen.

Variatie:

de pasta mengen met 200 g gerookte zalmsnippers en stukjes gerookte forelfilet (of paling en een dressing van 4 eetlepels slasaus, 1/2 potje zure room en 1 eetlepel mierikswortelpuree (potje). Op de sla scheppen en met 1 blikje uitgelekte gehalveerde artisjokharten beleggen.5 bleekselderijstengels in boogjes snijden, 3 minuten in kokend water koken, koud afspoelen en laten afkoelen. 250 g ribbelmacaroni gaarkoken, koud afspoelen en I met 1 eetlepel ma?solie omroeren. De macaroni mengen met 1 gesnipperde rode paprika, 150 g hamblokjes, 1 gesnipperd sjalotje en blauwe kaasdressing. Met reepjes paprika en hamrolletjes garneren.

Variatie:

met 4 gehakte eieren, 1 gesnipperde rode ui in plaats van sjalot, 5 eetlepels slasaus en 2 eetlepels gehakte peterselie. Garneren met plakjes ei (bestrooid met paprikapoeder) en gehakte peterselie.? pak witte en wilde rijst koken en laten afkoelen. 150 g Franse boontjes 5 minuten koken in water met iets zout, koud afspoelen en laten uitlekken. 1 bakje kerstomaatjes in kwarten en 100 g feta in bokjes snijden. Bladeren van ? krop ijsbergsla kleiner scheuren. Alles met vinaigrette met knoflook omscheppen en met 2 eetlepels fijngehakte peterselie bestrooien.

Variatie:

200 g zilvervliesrijst in plaats van wilde en witte rijst, 150 g gaargekookte diepvrieserwtjes, gemengde sla en geitenkaas in plaats van feta.1 gesnipperd sjalotje en 1 theelepel korianderpoeder in 1 eetlepel olijfolie fruiten. 4 ? dl. kippenbouillon en het sap van ? citroen toevoegen en aan de kook brengen. In de bouillon 100 g peultjes 2 minuten koken, uit de pan nemen, halveren en laten afkoelen. Aan de bouillon 200 g. couscous toevoegen. Aan de kook brengen, laten staan. 200 g paddestoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen en grotchampignons of shiitake) in plakjes snijden en in 1 eetlepel olijfolie snel bruin bakken. Met 1 eetlepel dragonazijn en de blaadjes van 1 takje tijm omroeren, uit de pan nemen en laten afkoelen. De couscous met de peultjes, paddestoelen en kruiden-honingvinaigrette scheppen. Salade op 250 g gemengde sla scheppen.

Variatie:

2 in stukjes gesneden groene en 1 gele paprika in plaats van peultjes. ? bosje gehakte radijsjes, 2 in ringen gesneden bosuitjes en 4 gehakte eetlepels peterselie toevoegen. Paddestoelen weglaten.1 groot blik rode zalm (450 g) laten uitlekken, graatjes verwijderen en in stukjes verdelen. 100 g gerookte zalmsnippers in reepjes snijden. 375 g gare afgekoelde krieltjes halveren en met de zalm en de dilleroomsaus omscheppen. Over 4 grote kropslabladeren verdelen. Het vruchtvlees van 2 avocado's in parten snijden, met 2 eetlepels citroensap omscheppen en bij de zalmsalade leggen. Met dille en partjes citroen garneren.

Variatie:

gerookte zalm weglaten en maar 100 g heel klein gesneden aardappel gebruiken. De blikzalm mengen met de avocadodressing. De salade in 8 uitgeholde tomaten scheppen. Elke tomaat met een mini augurk waaiertje en een klein opgerold reepje gerookte zalm garneren.750 g in blokjes gesneden gekookte aardappelen; 1/2 potje uitgelekt selderij-zoetzuur, 1 gehakt sjalotje, 3 eetlepels halvanaise en yoghurtdressing met als kruiden peterselie en bieslook door elkaar scheppen. 200 g gerookte kip overlangs in dunne plakjes snijden. Een blikje mandarijnpartjes laten uitlekken en met de kip, de andere helft van het selderij-zoetzuur, 100 g grofgehakte walnoten en 2 volle eetlepels geknipte peterselie over de salade verdelen.

Variatie:

met 4 stengels bleekselderij in boogjes, 100 g grof geraspte wortel, 2 groene, ongeschilde appels in blokjes en 75 g gehakte hazelnoten, in plaats van selderie, mandarijn en walnoten.200 g schelpjesmacaroni gaarkoken, onder koud water afspoelen, met 1 eetlepel ma?solie omscheppen en laten uitlekken. De pasta mengen met 200 g beetgaar gekookte broccoliroosjes, 200 g Hollandse gatenkaas in blokjes, 1 in stukjes gesneden met 1 eetlepel citroensap besprenkelde peer, 40 g geroosterde blanke hazelnoten en kerriesaus

Variatie:

met 2 in stukjes gesneden bolletjes mozzarella, vinaigrettedressing, 2 tomaten in partjes en 2 bosuitjes in ringen.300 g pennemacaroni gaarkoken, koud afspoelen en met 1 eetlepel ma?solie omscheppen. De pasta met 1 blikje uitgelekte ma?skorrels, 1/2 krop fijngesneden ijsbergsla en 150 g in dunne reepjes gesneden bosworteltjes omscheppen. Met grofgeraspte boeren belegenkaas bestrooien. Serveer de salade met meerdere dressings: duizendeilandendressing, yoghurtdressing, romige avocadodressing en tortillechips erbij.

Variatie:


met 250 g in bouillon gaargekookte in reepjes gesneden kalkoen en ? krop klein gescheurde frisee in plaats van ijsbergsla. Met magnodressing.250 g drie-kleurenpasta gaarkoken, koud afspoelen en met ? eetlepel sesamolie omscheppen. Een blok gerookte tofu in blokjes snijden en mengen met 1 blikje uitgelekte bamboescheuten, ? doosje gehalveerde kerstomaatjes en oosterse dressing. Vlak voor serveren 100 g spinazie erdoor scheppen. Met 1 eetlepel sesamzaadjes bestrooien.

Variatie:

200 g oesterzwammen met 100 g shiitake paddestoelen in repen snijden en snel bruin bakken in 2 eetlepels bakboter (op keukenpapier laten uitlekken). Kerrie-tofublokjes gebruiken, even bakken en laten uitlekken. De bamboescheuten door 1 blikje uitgelekte gehalveerde water kastanjes vervangen. Garneren met 3 in ringetjes gesneden bosuitjes.200 g figuurtje macaroni gaarkoken, koud afspoelen en met 1 eetlepel olijfolie omscheppen. Een dubbele kipfilet in ? liter kippenbouillon in 20 minuten gaarkoken, laten afkoelen er in reepjes snijden. Een courgette in blokjes snijden. Uit 1 kleine meloen bolletje steken en alles met pestodressing omscheppen. Me 50 g grof gehakte cashewnoten bestrooien.

Variatie:

met 1 in stukjes gesneden venkelknol in plaats van courgette en de meloen vervangen door uitgelekte mandarijnpartjes uit blik. Met karnemelkdressing en garneren met 3 eetlepels geschaafde geroosterde amandelen.2 gehakte sjalotjes fruiten in 2 eetlepels olijfolie. 200 g gewassen basmatirijst erbij roeren en glazig bakken. 3 eetlepels tomatenpuree, 50 g lichte rozijnen en 4 dl kruidenbouillon erbij roeren en aan de kook brengen. De rijst doorroeren en afgesloten (op een vlamverdeler) in 20 minuten gaarkoken. De rijst loshalen en laten afkoelen. 250 g wilde spinazie wassen, worteltjes afsnijden. Alles met nog 1 eetlepel gehakte mint en vinaigrette omscheppen. 2 eetlepels pijnboompitten roosteren. Met 50 g gebakken reepjes mager rookspek over salade strooien.

Variatie:

vervang de spinazie door 1 gesnipperde venkelknol, ook het groen gebruiken. Mint door 2 eetlepels geknipte dille vervangen. Met geroosterd amandelschaafsel bestrooien.In ? liter kruidenbouillon 150 g zilvervliesrijst 40 minuten koken, afgieten en nog 10 minuten afgedekt laten droogstomen. Rijst laten afkoelen. 1 rode en 1 gele paprika, 3 stengels bleekselderij (groen als garnering gebruiken), 3 bosuitjes en 1 sjalotje fijnsnipperen en door de rijst scheppen. Alle ingredienten met oosterse dressing en 2 eetlepels geroosterd sesamzaad en een snufje gemberpoeder door elkaar scheppen.

Variatie:

met 2 gele paprika's en ? liter blikje uitgelekte afgespoelde tuinbonen, blaadjes van 4 takjes bonenkruid of 2 theelepels gedroogd bonenkruid. Rode paprika en bleekselderij weglaten. Nog 1/2 krop kleiner gescheurde krul-ijsbergsla erdoor.1 blikje boterbonen onder koud water afspoelen, laten uitlekken en omscheppen met een blikje gemengde bonensalade (Royal Mail) en vinaigrette. Kropslabladeren over een schaal verdelen en de bonen erop leggen. Rondom de bonensalade 150 g plakjes opgerolde chorizoworst, reepjes gemengde paprika, partjes tomaat, groene olijven en partjes ei schikken.

Variatie:

met uitgelekte tonijn, gekookte mosselen, kerstomaatjes en komkommerboogjes, 1 blikje gehalveerde uitgelekte artisjokharten en zwarte olijven.In ? liter kippenbouillon 400 g kipfilet in 30 minuten gaarkoken. De kipfilet laten afkoelen en in stukjes snijden (bouillon voor soep gebruiken). Het vruchtvlees van 1 avocado in stukjes snijden. Een blikje waterkastanjes uitlekken en in partjes snijden. Avocadodressing met nog 1 dl zure room omroeren en dit door de kip, avocado en waterkastanjes scheppen. Met 50 g geroosterde gehakte pistachenoten en wat gehakte peterselie bestrooien.

Variatie:

met kalkoenfilet, de waterkastanjes door 1 blikje uitgelekte ananasstukjes vervangen, en met geroosterd amandelschaafsel bestrooien.60 g rucola of rockettesla, 2 bosuitjes, kappertjes, olijfolie, citroensap, peper uit de molen, 1 zakje pijnboompitjes, 2 pakjes carpaccio, stukje Parmezaanse of overjarige kaas.

Bereiding: snijd het wit van de bosuitjes in ringen en meng dit met de rucola. Schep er 1 el olijfolie, i/a el citroensap, een flinke draai peper en wat zout door en verdeel de salade over het midden van 4 grote borden. Rooster 4 el pijnboompitjes goudbruin in een koekenpan. Haal het vlees uit de verpakking en verdeel het over de borden. Druppel de dressing erover, garneer met pijnboompitjes en kappertjes en schaaf boven elk bord wat kaas af.
Voor de liefhebbers: blauwe kaas smaakt er ook heerlijk bij, strooi het gewoon verbrokkeld over de carpaccio en hou het Italiaans met gorgonzola! Lekker met warm gebakken ciabatta.





1 focaccia, knoflook, groene olijfolie, 1 zakje geraspte Parmezaanse kaas, 1 ei, 1 citroen, worcestersaus, balsamico-azijn, 1 tube ansjovispuree, ma?s - of zonnebloemolie, olijfolie, 1 krop Romeinse sla (cossla of Turkse sla), 12 vers ingelegde ansjovisjes of sprotjes, stukje overjarige oude kaas.

Snijd ? focaccia in dobbelsteentjes. Verhit in de wok 2 el olijfolie, knijp er 2 tenen knoflook boven uit en roerbak de broodblokjes knapperig, strooi er op het laatst 2 el kaas over. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Kook het ei 3 min., laat het schrikken en afkoelen. Roer het ei in een kommetje glad met 1 el citroensap, 1 el worcestersaus, ? el balsamico-azijn en 1 tl ansjovispuree. Klop er met de mixer, lepel voor lepel, 1 dl ma?s - of zonnebloemolie bij. Voeg l? dl olijfolie toe en klop het glad. Breng de mayonaise op smaak met zout en peper. Haal de slabladeren los, laat de kleintjes heel, neem 4 grote apart en snijd de rest in 1 cm brede repen. Meng de sla met 6 el dressing. Leg de hele bladeren op borden, schep het vol met de sla, strooi er broodblokjes over, schaaf er wat kaas boven en verdeel de visjes erover. Druppel er nog wat dressing over. Bewaar de rest van de dressing in de koelkast.1 zakje Pan Tostada, 500 g kleine tomaten, 2 bolletjes mozzarella, verse basilicum, olijfolie, 1 citroen, zout en peper.

Breek de Pan Tostada in stukjes. Snijd de tomaten in achten. Schenk het vocht van de kaas en snijd het in blokjes. Knip blad van 3 takjes basilicum kleiner. Meng alles en sprenkel er 3-4 el olie en 1-2 el citroensap over, strooi er zout en peper over en meng het nog een keer goed door.150 g sperziebonen, 150 g peultjes, 150 g diepvries tuinerwtjes, kruidenbouillontabletten, 100 g doorregen spekreepje 1 zakje veldsla, 1 kropsla, 3 bosuitjes, 112 komkommer, 1 zakje slakruiden (AH of bieslook, kervel, dille en dragon), knoflook, mosterd, honing, witte wijn - of sherryazijn, notenolie, zonnebloem - of olijfolie.

Haal de sperziebonen en peultjes af en kook ze met de erwtjes en een half bouillontablet 6 min. Spoel ze koud. Bak de spekreepjes knapperig. Haal de worteltjes van de bosjes veldsla af, scheur de bladeren van de kropsla kleiner. Knip de bosuitjes in ringen en snipper het wit. Snijd de komkommer in halve plakjes. Snipper de kruiden, gebruik maar 1 takje dragon. Klop een dressing van 1 teen knoflook uit de pers, een ? el mosterd, 1 el honing, 2 el azijn, 1 el notenolie en 5 el zonnebloem - of olijfolie, wat zout en peper en meng dit vlak voor het serveren door de salade.150 g worteltjes, 1 koolrabi, 1 krop bleekselderij, 1 krop paksoi, verse kervel, bieslook, 1 bakje tauge, l bakje sinaasappelkerriedressing (AH), 24 rijstvellen (toko).

Snijd de worteltjes, koolrabi, 3 stelen bleekselderij en 3 stelen paksoi (zonder blad) in luciferdunne staafjes en blancheer ze 2 min. Spoel ze koud. Knip wat kervelgroen af, knip flink wat bieslook in stukjes, gebruik de helft van de tauge. Meng de groenten met de sinaasappel-kerriedressing. Leg de rijstvelletjes 1 min. in heet water, zodat ze zacht worden. Leg op elk rijstvelletje een paksoiblad. Verdeel de groenten over de velletjes, sla de zijkanten erover heen en rol ze op. Plak ze vast met een beetje water en snijd ze schuin door.250 g krieltjes (geschrapt), 300 g sperziebonen, 8 kwarteleitjes, ? stokbrood, knoflook, olijfolie, 2 kleine uien, 1 rode paprika, 4 kleine trostomaten,1 blikje ansjovisfilets, citroensap, 4 verse tonijnbiefstukjes van 100 g Romeinse of kropsla, zwarte olijven, 1 potje of bakje olijventapenade

Halveer de krieltjes. Kook de krieltjes 15 min., de boontjes en kwarteleitjes 10 min. Laat alles afkoelen. Pel de eitjes en halveer ze. Verwarm de oven op 225?C. Snijd het stokbrood in sneetjes, bestrijk ze met knoflookpuree en olijfolie en bak ze in de oven bruin. Snijd de uien in ringen, de paprika in repen en de tomaten in partjes. Druk de ansjovisjes fijn en roer het glad met 2 el citroensap en 6 el olijfolie. Kwast de tonijnbiefstukjes in met olie. Rooster de tonijnbiefstukjes aan beide kanten 5 min. Schik op elk bord 2 slabladeren. Verdeel de salade-ingredienten op de borden en strooi er wat olijven bij. Druppel de ansjovisdressing erover. Leg op elk bord een tonijnbiefstuk en maal er wat peper uit de malen over. Met stokbroodtoast en tapenade.100 gram veldsla uitzoeken, worteltjes eraf knippen en wassen. Van de krop rode sla de bladeren loshalen. 100 gram wijnzuurkool loshalen en eventueel kort spoelen en laten uitlekken. 1 appel met rode schil in partjes snijden en even in water met citroensap leggen. 1 rode ui in halve ringen snijden. 75 gram gepelde walnoten grof hakken. Een sausje roeren van 1 eetlepel wijnazijn, 1/2 eetlepel bloemenhoning, wat zout en peper en 5 eetlepels notenolie en er wat bieslook boven fijnknippen. Vlak voor het serveren alles mengen en zeer oude grof geraspte kaas erbij geven.Van een krop ijsbergsla een paar bladeren loshalen, de rest heel fijn snijden. 200 gram rode kool en 100 gram wijnzuurkool loshalen en met 50 gram grote rozijnen omscheppen. In de schaal de grote bladeren leggen. 75 gram oude kaas verbrokkelen, 1 appel met rode schil wassen en in partjes snijden en in water met citroensap leggen tegen het verkleuren. 75 gram bacon in reepjes snijden en in een anti-aanbakkoekenpan knapperig bakken, laten afkoelen en verkruimelen. 1 eetlepel verse dragon en 1 eetlepel verse peterselie fijnknippen. 1 dl yoghurt met de iets verdunde appelstroop glad roeren en de kruiden toevoegen. Op smaak brengen met wat zout en cayennepeper. Alles vlak voor het serveren luchtig mengen en op de slabladeren in de schaal scheppen.

Reacties (44)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top