1. Home
  2. Artikelen
  3. Garnalen

Garnalen

In soorten en maten

In een goed gesorteerde viswinkel maar vooral op de markt kom je de volgende garnalen tegen:

De grijsroze Hollandse garnalen
De bleekroze Noorse garnalen
De zeer roze (wat grotere )steurgarnalen
De grote Gamba's of Scampi's. Deze laatste waren vroeger alleen uit de diepvries te krijgen maar tegenwoordig ook vers.De Hollandse garnalen zijn het lekkerst. De zilte, pittige garnalensmaak overtreft alle andere soorten. Eet deze garnalen om de garnalensmaak. Het is zonde om deze garnalen in bv. roerbakgerechten te gebruiken. Daarin komen ze niet echt tot hun recht. Ze doen het veel beter in een garnalencocktail of gewoon op een knapperig vers broodje. Bovendien zijn Hollandse garnalen in verhouding vrij duur. Koop ze gepeld of voor de verandering eens ongepeld.

Noorse en steurgarnalen zijn wat minder sterk van smaak. Ze zijn goedkoper dan de Hollandse en lenen zich uitstekend om in (roerbak) gerechten te verwerken. De gepelde garnalen zijn al gaar dus je kunt snel een gerecht klaarmaken. Alleen de garnalen even mee doorwarmen. Laat garnalen niet koken, dan worden ze taai. Meng ze ook eens door een pittige Zuidamerikaanse tomatensaus. De felroze steurgarnaal kan bleke gerechten meer kleur geven. Bv. een ragout of een lichte soep. Met een handjevol steurgarnalen wordt een eenvoudige soep een feestelijk gerecht. Maak eens garnalentaartjes of garnalen met vijkruidenpoeder(recepten vind je op mijn pagina).

Gamba's of scampi's zijn ook wat minder sterk van smaak. Je koopt ze (diepgevroren) en meestal ongepeld. Deze garnalen zijn lekker groot en steviger dan andere soorten. Ze zijn goed te gebruiken in een pittige saus maar ook in roerbakrecepten. Natuurlijk mogen ze niet ontbreken bij de Spaanse paella. Of omwikkel ze met bacon en leg ze even onder de grill. Gesmoord met wat knoflook zijn ze een heerlijk voorgerecht.Ongepelde garnalen smaken vaak lekkerder dan gepelde. Een garnaal pellen is niet moeilijk en met veel mensen kan het een leuke bezigheid zijn. Gezellig samen pellen en eten. Verwijder eerst de kop. Pak de garnaal aan de uiteinden en trek het pantser er voorzichtig af. Bij Gamba's en Scampi's verwijder je met een scherp mesje de zwarte rug ader, deze smaakt niet lekker. Als je een gerecht opdient met ongepelde gamba's, wijs dan de gasten even op het verwijderen van de rug ader en zorg dat er een scherp mesje is. Zeker als garnering staan ongepelde garnalen vaak heel feestelijk.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top