Een reeks artikelen met verschillende kooktechnieken, deze keer: blancheren. Overgenomen uit Club Cuisine
Blancheren is een voorbereidingstechniek die we op diverse manieren kunnen toepassen. Onder meer om producten te reinigen, de huid te versterken, een sterke smaak te verwijderen of om producten een eerste garing te geven. En dat blancheren kan op diverse manieren gebeuren. We kunnen daarvoor een ingredient gedeeltelijk koken in heet vet, stoom of kokend water. Doen we dat in vet, dan heet het voorbakken of voorfrituren. Dat doen we om het product naderhand snel gaar te kunnen frituren. Groenten, vruchten, noten worden geblancheerd in heet water om de schil te verwijderen (tomaten en zilveruitjes), ze te ontdoen van ongewenste aroma's (bijvoorbeeld zwavelverbindingen in bloemkool of spruitjes, of de etherische olien van bijvoorbeeld citrusfruit). Voorts dient het om de werking van de enzymen stop te zetten. Het blancheren schakelt namelijk onmiddelijk de enzymen uit die verantwoordelijk zijn voor het geel worden van groene groenten. En dan kan blancheren nog worden gebruikt om groenten wat te laten slinken. Spinazie bijvoorbeeld of andijvie. De groenten zijn dan klaar voor verdere bewerking, maar hebben tevens een handzamer volume. Of blancheren kan dienen om koolbladeren wat buigzamer te maken, waardoor ze als culinair verpakkingsmateriaal dienst kunnen doen. Overigens kan dat ook met stoom worden bereikt. Als we stoom gebruiken treedt minder vitamine- en mineralenverlies op, omdat de groenten niet in contact komen met vloeistof. Beenderen voor een bouillon worden vaak eerst in koud water opgezet, om dat als het kookt weg te gooien met het gevormde schuim, bestaande uit gestolde eiwitten, vet -en bloeddeeltjes. Ook dit heet blancheren en dient om het product te reinigen. Ook lams- en kalfsnieren worden geblancheerd, dat is dan vooral om de sterke smaak van deze producten te verwijderen. Om dezelfde reden blancheert men wel het vlees van wild zwijn.
Foto`s uploaden Kan iemand mij vertellen hoe het komt dat ik…
kaas tablets Heeft iemand een goed recept voor kaaskoekjes van…
Enquête emoties en eetgedrag Beste allemaal, Momenteel ben ik bezig met…
Recept voor rundvleessalade voor 4 personen, het totaal van de ingredienten is ca. 2,5 kg ingrediënten voor 4 personen Aardappelen (…
Hoe kan ik mijn recept aanpassen In mijn recept van varkenswangetjes op…
frituurijzer Bij de bakwinkel kun je deze kopen voor €10,= ex verzenden, zitten 3 vormpjes bij. Gr. Lucia
IPhone app smulweb geschikt voor iPad? Ik kon altijd wel inloggen, maar nu lukt het mij op de iPad niet meer. Via internet explorer alles prima, maar op de iPad app geeft deze inloggen mislukt aan onder dezelfde inlognaam en password.
biscuitdeeg mislukt altijd! help Ik weet niet of je al antwoord hebt maar ik doe het altijd zo met een prima resultaat: Voor een vorm van 26 cm. 5 eieren 200 gr suiker 1 zakje vanillesuiker of 1/2 tl vanillepoeder 1 tl zout 150 gr bloem 50 gr maïzena (of 200 gr glutenvrij meel) boter paneermeel Laat alles op kamertemperatuur komen. Doe de eieren in de beslagkom samen met de suiker, vanillepoeder en het zout. Klop zo lang tot de kleur bijna wit is geworden. Doe de bloem en maïzena in een kom en zeef dit in gedeeltes bij het beslag, waarbij telkens een deel van het meel er voorzichtig doorheen wordt gespateld. Doe het beslag in een met boter ingesmeerde en met paneermeel bestrooide springvorm. Laat gedurende ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven bakken op 150 graden. Als hij klaar is op een, tegen het plakken, met paneermeel bestrooid rooster laten afkoelen.
courgettes Hallo , we zitten in een zelfde bootje hier ! Ik zit na amper anderhalve week (opnieuw) met een volle winkelkar aan courgettes en ik ben momenteel de groente wel even beu desondanks variatie . Om u van antwoord te dienen : Ja , dat gaat zeer zeker ! De beste methode is de courgette reeds in blokjes of repen snijden ( niet schillen ) en ze eerst op een bord van elkaar weg te bevriezen waarna je ze kan verdelen over diepvrieszakjes , dat is alles ! Ik doe vandaag nog hetzelfde ! Groeten , V.I.
inloggen Ik heb hier ook al paar dagen last van. Ik kan wel bij mijn eigen gegeven, maar niet ingelogd zijn bij andere recepen of hompage. Is er al een oplossing hiervoor?