1. Home
  2. Artikelen
  3. Bijna helft van Nederlanders is te zwaar

Bijna helft van Nederlanders is te zwaar

Bijna helft van Nederlanders is te zwaar

Bijna helft van Nederlanders is te zwaar
Door WILLEM DE VROOMEN
dinsdag 11 juli 2000

NIJMEGEN - Liefst 42 procent van de Nederlanders is te zwaar. Om op het goede gewicht te komen, zijn geen dure dieten nodig.

Er uitzien als een fotomodel. Dat is voor menigeen het ideaal. Een droombeeld dat ook wordt opgedrongen door de talloze soaps, muziekclips en advertenties die dagelijks over de consument worden uitgestort. Om niet te spreken van de vele dieetproducten, vermageringskuren en andere wondermiddelen tegen overgewicht.

Heel wat mensen laten zich meeslepen door het modeverschijnsel dat afvallen heet, terwijl dat helemaal niet nodig is. Voor anderen is het juist de hoogste tijd om iets aan hun overgewicht te doen. Niet om er uit te zien als Claudia Schiffer of Tom Cruise, maar omdat het beter is voor de gezondheid.

Steeds meer Nederlanders zijn te zwaar. Vier op de tien mensen van twintig jaar en ouder kampen met een te groot aantal kilo's. Bij 9 procent van de volwassenen is sprake van ernstig overgewicht. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over gezondheid en leefstijl in 1999. Vooral vrouwen en mensen met een lagere opleiding zijn te zwaar.

Volgens Patricia Schutte van de Voedingstelefoon komt dat door het feit dat lager opgeleide mensen minder fruit en groenten eten en meer vet. 'Ze hebben minder kennis van gezonde voeding en stappen daardoor sneller een cafetaria binnen.'

Overgewicht is in twintig jaar tijd een steeds groter probleem geworden. Begin jaren tachtig stond het aantal mensen met een ernstig overgewicht in de CBS-statistieken nog op 5 procent. In 1981 waren 33 van de honderd Nederlanders te zwaar. Anno 1999 waren dat er al 42.

Heel wat mensen gaan met hun vragen over overgewicht naar de Voedingstelefoon. 'We krijgen z'n vijftigduizend vragen per jaar', weet Patricia Schutte.

Als er weer een 'geweldig' nieuw dieet op de markt is, staat de Voedingstelefoon roodgloeiend. 'We merken het direct als er weer zo'n mode-dieet als Montignac in de belangstelling staat. Mensen willen dan weten of ze er echt van afvallen. We kunnen ze dan gelijk uit de droom helpen, want de meeste van die dieten zijn onzin. En peperduur.'

Toch spinnen de industrie van vermageringsproducten en de slimme samenstellers van wonderdieten nog altijd garen bij de intense behoefte om af te vallen. 'Exacte cijfers zijn niet bekend. Maar het bedrag dat de Nederlanders per jaar aan dat soort producten uitgeeft, ligt ver boven de honderd miljoen gulden'

Voor zover het overgewicht niet erfelijk is, is de beste manier om op het ideale gewicht te komen, de eet- en leefgewoonten te wijzigen. En zorgen voor voldoende beweging. Bovendien is het de goedkoopste manier.

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top