1. Home
  2. Artikelen
  3. Een aantal basisregels voor Wokken

Een aantal basisregels voor Wokken

Wokken is van oorsprong een oosterse bereidingstechniek. Een aantal tips waar je op kunt letten

Het principe van wokken is eigenlijk heel eenvoudig. Je maakt groente, en of vlees met zeer intensieve hitte snel gaar. De ingredienten blijven knapperig, schroeien snel dicht en veel van de vitamines en basissmaak blijft behouden.

In de oosterse keuken worden veel verschillende specerijen gebruikt. Maar van oorsprong is het wokken een techniek die ontstaan is uit armoede. Gerechten zijn vrij sober (niet teveel ingredienten) Maar wel vers. De ingredienten bepalen de smaak, in plaats van een overvloed aan kruidenmengsels.De wok. Er zijn veel verschillende soorten wokken. Bijvoorbeeld gemaakt van emaille, plaatstaal, gietijzer, met anti-aanbaklaagje, en rvs en handgeklopte woks. Elk materiaal heeft zo zijn voor en nadelen. Afhankelijk van het soort gebruik kun je het beste een wok zoeken die bij je past.

Een wok met anti-aanbaklaagje heeft als nadeel dat je deze niet al te intensief kunt verhitten, terwijl dit nu een van de vereiste is. Daarentegen bakken de ingredienten minder snel aan. Ook het schoonmaken gaat makkelijker.

Een emaile wok is vrij dun, kan makkelijk beschadigen en bakt vrij snel aan.

Een gietijzeren wok is vrij zwaar, maar heeft als voordeel dat als de pan eenmaal heet is, niet snel afkoeld.

Een rvs, handgeklopte en plaatstalen woks zijn duurzaam, en als ze eenmaal "ingebrand" zijn, krijgen ze hun eigen anti-aanbaklaagje.

De emaille wok en wok met anti-aanbaklaag kun je afwassen met zeep. Bij de andere woks wordt een soort koolstoflaagje gevormd die uiteindelijk een antiaanbaklaag gaat vormen. Daarom mag je deze NOOIT met afwasmiddel afwassen, maar alleen afspoelen met water en wassen met borsteltje.Er zijn diverse warmte bronnen. Er zijn woks voor electrische en keramische formuizen. Deze hebben een dikke platte bodem.

Met gas kun je bijna de hele wok bedekken (indien je een echte wokbrander hebt)
Met een gewoon gasfornuis moet je de grootste pit gebruiken. Zet de wok met de bijgeleverde houder op het gasfornuis, met de bredere kant boven, waar de wok invalt. Doe je dit andersom, dan is de vlam te ver verwijderd van de wok.Zorg ervoor dat groente en vlees dun gesneden zijn en niet in dikke blokjes/brokken. Het gaat er om dat de ingredienten snel gaar worden. (meestal worden de ingredienten "chinoise" gesneden: Dun en ruitvormig)

Snij alles voor en zet apart klaar. Rijst en bami moeten beetgaar, droog en afgekoeld zijn.

Voor je begint met wokken zorg je er voor dat je een goede olie hebt die enigszins tegen hoge temperatuur kan. Dan kom je al gauw uit bij arachide olie. Zonnebloemolie is een goed alternatief.

Voor je begint, moet je eerst de wok verhitten (niet de olie bij doen.) Als de wok wat heter begint te worden, kun je de olie toevoegen, even de olie de wanden laten bedekken en vrijwel direct daarna beginnen met de groente die meeste verhitting nodig hebben, zoals de wortel, uitjes en paprika. Begin altijd met de "hardere" ingredienten. Daarna je vlees of vis en dan pas de koolsoorten. Als je erg veel ingredienten hebt, kun je het in etappes doen. De gare groenten in een andere pan doen en dan verder met de rest, waarbij je op het laatst de ingredienten bij elkaar doet.

Kruiden
Doe de kruiden vrijwel als laatste er bij omdat deze kunnen verbranden bij hoge verhitting.

Knoflook
Doe deze samen met een aantal andere groenten en of vlees meebakken. De knoflook moet even kort meebakken. Niet op het laatst toevoegen.

Tauge
Om de tauge knapperig te houden deze als allerlaatste toevoegen. Eventueel vantevoren zeer kort wokken en direct weer eruit halen en naderhand pas weer toevoegen.

Reacties (15)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
alles_over_wokken_de_wokkok

alles over wokken de wokkok

wokken_en_roerbakken

wokken en roerbakken

Top