1. Home
  2. Artikelen
  3. Wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden

Enkele handigheidjes om te weten.

Geraspte kaas invriezen.
Verpak de kaas in bruikbare porties van bv 75 gr. Jonge kaas, roomkaas en Maasdammer blijven ca 6 weken goed. Belegen kaas, oude kaas, edammer, leidse en friese nagelkaas blijven ca. 3 maanden goed.

Olijfolie verdunnen.

Olijfolie wordt steeds meer in de keuken gebruikt. Veel mensen vinden de olijfolie wel lekker, maar erg sterk. Het is geen enkel probleem om een gedeelte van de olijfolie te vervangen door een andere neutraal smakende olie, zoals slaolie, zonnebloemolie of maisolie.

Fruit sneller rijp maken.

Door een onrijpe vrucht met een banaan of met een kiwi in een plastic zakje en bind het dicht. Zowel banaan als kiwi scheiden een stof uit, die een snelle rijping bevordert.

Overgebleven koffie.

Overgebleven koffie kan nog gebruikt worden om pudding van te maken. Roer door 1/4 liter koffie 80 gr suiker, 1 glas cognac en 7 blaadjes opgeloste gelantine. Roer er voor het opstijven nog 1/4 liter geklopte room door.

Restjes rijst.

Meng de restjes rijst met reepjes paprika, doperwtjes, resten vlees, vis of vis uit blik en maak het geheel pittig op smaak. En je hebt er een heerlijke salade.

Is jonge kaas vetter dan oude?

Nee, oude kaas is juist vetter dan jonge. Omdat jonge kaas zachter is, lijkt ze vetter. Dat komt omdat jonge kaas meer water bevat. Naarmate de kaas ouder wordt, verdampt het water uit de kaas. Da kaas wordt hierdoor weliswaar lichter van gewicht, maar er blijft dezelfde hoeveelheid vet inzitten.

Verse vis herkennen.

Verse vis 'ruikt naar zee', dus fris en ziltig en beslist niet 'vissig'. De kieuwen zijn glanzend, de ogen bol en helder. Het visvlees van verse vis veert terug, wanneer u erop drukt.

Pers knoflookteentjes ongepeld.

Als knoflookteentjes ongepeld worden geperst, scheelt dat niet alleen tijd en moeite om de teentjes te pellen. Na gebruik is de knoflookpers ook veel gemakkelijr schoon te maken.

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top