1. Home
  2. Artikelen
  3. Spanje, het land van de tapas

Spanje, het land van de tapas

Tapas zijn een eeuwig feest - er zijn altijd nieuwe tapas om te ontdekken.Je weet nooit wat voor heerlijke tapa je voorgezet krijgt in een onbekende bar ergens in de rimboe.

Altijd nieuwe tapas ontdekken ? Dat overkwam ons onlangs in de uitgestorven Sierre Pobre (Kale Bergen) in de provincie Madrid met zijn 'zwarte dorpen' met daken van leisteen. Hier vonden wij bijzondere tapas, chorizo gestoofd in droge sherry bevoorbeeld, in de enige bar die het dorp Majaelrayo rijk is - of liever gezegd : het was de enige zaak in de verre omtrek. Of de zalige rol van varkensvlees en ham met knoflook, flamenquin cordobes, de tapa die ons werd voorgezet in de lege bar in de bergen van Cordoba, waar geen tapas stonden, maar die de kok op bestelling maakte.
Tapas worden overal in Spanje gegeten en zijn een nationale hobby. Je kunt wel zeggen dat ze een afspiegeling van de traditionele Spaanse keuken zijn. Voor diegenen onder ons die nog niet kennisgemaakt hebben met tapas (alhoewel, ook bij ons, tapa-bars als paddestoelen uit de grond lijken te schieten) : tapas zijn de typisch Spaanse hapjes, die echter veel meer zijn dan een uitgelezen lekkernij bij het aperitief. Het zijn meestal eenhapsgerechtjes, maar toch kan er soms een bord of een bakje nodig zijn als ze heel sappig zijn, of ook wel een vork of een cocktailprikker. Worden er voldoende, gevarieerde tapas geserveerd, dan kunnen ze gemakkelijk als maaltijd dienen en er is niets gezelligers - zowel in een tapa-bar hier of in Spanje, als gewoon thuis - dan een tapa-maaltijd.Tapas vertegenwoordigen een Spaanse levensstijl en er is geen betere manier om te delen in het plattelandsleven dan mee te doen met deze aloude traditie. Spanjaarden ontmoeten elkaar in een bar voor een stevige lunch (een drie uur durende aangelegenheid waarbij vrijwel het hele zakenleven komt stil te liggen), waarbij ze hun honger stillen met tapas en een glas bier, wijn of droge (fino) sherry. Ze ontmoeten er vrienden en kennissen en bespreken hier op levendige wijze de actualiteit (het aantal decibel ligt bijzonder hoog), spreken hun afkeuring uit over de regering, vertellen elkaar de laatste grappen en analyseren het optreden van hun favoriete voetballers en stierenvechters.
Aan het einde van de werkdag (rond 8 uur ?s avonds) lopen de bars weer vol voor nog een rondje tapas, drankjes en geanimeerde gesprekken.
Spaanse steden blinken uit in tapas en verspreid over Spanje heeft de ene streek een sterkere tapa-traditie dan de andere. In Baskenland bijvoorbeeld zijn de tapas werkelijk indrukwekkend, gemaakt van zorgvuldig opgestapelde minibergen ingredienten, vaak met een coctailprikker bij elkaar gehouden.


U kunt een heel mensenleven besteden aan het bezoeken van tapa-bars alleen al in Madrid, en Andalusie is onbetwist de hemel op tapa-gebied. De tapa komt oorspronkelijk ook uit Andalusie, want tapas passen perfect bij de sherry?s van dit gebied en zijn toegespitst op de sociale natuur van de inwoners.
Tapas, gemaakt van de gezonde, heerlijke ingredienten uit het Middellandse Zeegebied, mogen dan wel van oudsher een borrelhapje heten, maar zijn toch iets heel anders dan het spul dat wij tegenwoordig zo betitelen. Salades van zeevruchten, gegrilleerde schaaldieren, gehaktballetjes, aardappelomeletten, gemarineerde kwarteleitjes, flapjes met vlees of groente, of gewoon een plakje gedroogde ham, een smakelijk chorizo-worstje of simpelweg een blokje Manchego-kaas, zijn maar enkele van de gehemeltestrelende mogelijkheden.
Tapas thuis geserveerd kunnen gewoon een hapje bij een drankje zijn, maar ze vormen ook een ideaal voorgerecht, en een scala van tapas zijn heerlijk als maaltijd op zich. In dat geval adviseer ik u wel om de tapas op een aantal verschillende manieren te bereiden - gemarineerd, in een saus, gefrituurd of gebakken en op brood of in bladerdeeg. Kijk eens hoe enthousiast iedereen deze manier van eten opneemt en hoe tapas altijd weer de toon zetten voor een gezellig, succesvol feest.

Reacties (14)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top