1. Home
  2. Artikelen
  3. Basis HTML

Basis HTML

Een korte cursus html voor je eigen homepage

Smulweb is in eerste instantie bedoeld om zonder al te veel technische kennis van internet een eigen pagina te kunnen maken, waarmee je een ontmoetingsplek kunt creeren voor mensen met dezelfde culinaire interesses. Oftewel, het moet heel makkelijk zijn om een eigen pagina te hebben, te onderhouden en andere mensen te bezoeken.
Natuurlijk is het leuker om je pagina zo mooi mogelijk te maken met plaatjes, achtergrondjes, muziekjes en kleurtjes. Dit is ook allemaal mogelijk, maar het kan de inleessnelheid van de pagina aanzienlijk vertragen. Of er kunnen inlogproblemen door ontstaan. Ook kunnen er problemen ontstaan met de pagina, doordat een aantal codes niet juist zijn ingevoerd of in een veld waar onvoldoende ruimte is.
Het past niet in de opzet van Smulweb, dat de redactie problemen of fouten die hierdoor ontstaan, gaat oplossen. Er zijn een aantal Smullers, die het leuk vinden om hiermee te helpen. Hun namen vind je in deze subgroep.

Verder is deze pagina bedoeld om in het kort een paar basisdingen uit te leggen, zodat iedereen zijn pagina kan leren verfraaien op de juiste manier.
Veel plezier!HTML-codes staan altijd tussen spitse haken: < en >.

Een code moet (bijna) altijd geopend en weer afgesloten worden. Afsluiten gebeurt door in de afsluitcode een / te zetten.

Een linkje wordt gemaakt door het url in code te vermelden. Het url van een site of pagina is het adres van die pagina op internet. Hierin komen ook / voor, elke keer tussen een volgende stap (verdieping) op internet. Er worden geen spaties gebruikt in de url en (meestal) ook geen hoofdletters.De code is:

<img src="url van het plaatje">
Als het plaatje op de Smulwebserver staat, is het url: "/img/naamplaatje.jpg" omdat de browser dan op de "thuisserver" gaat zoeken. In andere gevallen moet je het hele url vanaf http://www. gaan intoetsen.
Om lange laadtijd te vermijden, kun je het beste ook de afmetingen van het plaatje erbij zetten; dan komt er achter: width="50" height="75" Wel binnen de haken zetten! Deze getallen zijn natuurlijk afhankelijk van de afmetingen van het plaatje. Natuurlijk moet je even kijken hoe groot het plaatje is en of de verhoudingen kloppen.
Het beste kun je het plaatje in het midden zetten en een lege regel eronder zetten. Dan wordt de code: <center><img src="url van het plaatje" width="50" height="75"></center><br>
Bij "wijzig je eigen gegevens" heb je ruimte in de vakjes: "over mijzelf" en "hobby's" om de codes te plaatsen.De code is:

<body background="url van het achtergrondje">
Deze code zet je ook weer op dezelfde plaats als hierboven is beschreven.De code is:
<font color="red">Receptnaam</font>
De kleur kun je zelf invullen. Je kunt hiervoor de Engelse benaming gebruiken, of de kleurcode. Let erop dat er voldoende ruimte is in het invulvakje, anders komt de code er niet helemaal op. Bijvoorbeeld de afsluitcode komt er niet op, waardoor de rest van je pagina rood wordt!


Voor meer verschillende kleurcodes, zie het artikel hierover in deze sub!

Reacties (40)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
veel_gestelde_vragen

veel gestelde vragen

Top