1. Home
  2. Artikelen
  3. Alles over provencaalse kruiden.

Alles over provencaalse kruiden.

src=http://www.geocities.com/PicketFence/2262/misc/gardgt.gif>

Bieslook en knoflookbieslook lijken op gras,en worden verwerkt in gerechten waarin ook ui kan worden gebruikt.
Lekker in kaas-en eiergerechten,in salades,bij vis,bij kip en bij vlees.
Laat bieslook nooit meekoken en voeg het op het laatst toe.Tijm heeft leerachtige blaadjes aan een stevig takje.
Een bijzonder geurig kruid dat snel overheerst.
Gebruik tijm met mate bij vlees-,gehakt-,tomaten-,paprika-,courgette-,kaas-en eiergerechten.Basilicum heeft vrij grote,tere blaadjes en wordt gebruikt bij tomaten,courgette,paprika en in sauzen bij de pasta.
Basilicum is de basis voor de Italiaanse saus pesto en de Franse saus pistou.
Laat basilicum niet meekoken en wees spaarzaam in het combineren met andere kruiden.Kervel lijkt een beetje op peterselie maar smaakt heel anders.
Een beetje anijsachtig,maar met een zoet aroma.
Lekker bij ei,worteltjes,tuinbonen en gebakken aardappelen.
Kervel mag in de kruidenboter en uiteraard in de kervelsoep niet ontbreken.
Laat kervel nooit meekoken.Peterselie heeft gekartelde of gekroesde blaadjes
(krulpeterselie).
Krulpeterselie wordt voornamelijk als garnering gebruikt.
Takjes peterselie kunnen worden meegekookt.
Fijngehakt en vers wordt peterselie op het laatst toegevoegd.
Lekker bij onder andere ei,kaas,vis,salades,worteltjes en soep.Dille heeft veervormige blaadjes aan zeer fijne takjes.
Dille en vis horen bij elkaar,maar dille smaakt ook heerlijk bij ei,kaas,kip,komkommer en salades.
Kook dille niet mee.In de Franse keuken,en dan speciaal in de Zuidfranse keuken,wordt veel gewerkt met kruiden.
Vooral in de maand juni zijn veel van die kruiden
ook bij ons vers te koop.
In bosjes,maar ook in een potje met aarde.
U kunt de verse kruiden voor later bewaren door ze te drogen of in te vriezen.
Hoe dat het beste kan,wordt hier onder beschreven.
-------------------------------------------------

Kruiden drogen.
Kruiden drogen gaat uitstekend in de magnetron.
Leg de kruiden uitgespreid op keukenpapier en droog ze in 2 minuten met de magnetron op de hoogste stand.
Verkruimel ze en bewaar ze in goed afsluitbare potjes.
Hebt u geen magnetron,strijk ze dan droog.
Leg de kruiden tussen 2 lagen vloeipapier en strijk ze met een matig warme strijkbout droog.

Kruiden invriezen.
Verse kruiden kunt u goed invriezen.
Verpak ze al of niet gesnipperd in zakjes of doosjes.
Gebruik dat wat u nodig hebt en sluit het zakje of doosje weer af en zet het terug in de diepvries.Hoe zuidelijker de keuken,hoe scherper vaak de gerechten zijn.
De schuldige hieraan is de Spaanse peper.
Er bestaan verschillende soorten,de een wat scherper dan de ander.
Cayennepeper dankt zijn naam waarschijnlijk aan de scherpe Spaanse pepertjes uit Cayenne in Frans Guyana.
Cayennepepers worden gedroogd of gemalen verkocht.
Laat gedroogde pepertjes bijvoorbeeld in de soep meetrkken en verwijder ze op het laatst.
Gebruik de gemalen cayennepeper spaarzaam(scherp!!)om pikante kip-of vleesschotels te bereiden.Piripiri is een scherp rood pepertje dat wordt gedroogd en vervolgens gemalen en als piripiripoeder verkocht(sommige speciaalzaken verkopen ook piripirisaus).
Een goede vervanging voor dit scherpe poeder is cayennepeper.Een geringere kwaliteit is makkelijk herkenbaar door de kleur van de draadjes:die moet rood zijn,want alleen dat deel van de nerf garandeert de goede kleur en het beloofde aroma.
Gele draadjes geven een minder mooi en minder lekker resultaat.
Naast de draden is er ook wel saffraanpoeder in de handel.
Al blijven draden zonder twijfel het best.
Een goedkope kleurvariant van saffraan is geelwortel(ook wel kurkuma of turmeric genoemd).

Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top