1. Home
  2. Artikelen
  3. Zoektocht naar onbekende wijnen

Zoektocht naar onbekende wijnen

Proeven van nieuwe wijnen

Als we van wijn spreken,denken we automatisch aan Frankrijk als wijnland bij uitstek en dat is het ook.Maar onlangs is er aan het licht gekomen dat bekende Franse Chateau's en wijgaarden op grote schaal geknoeid hebben met hun bekende en duurdere wijnsoorten.Reden voor dit geknoei is dat hun topwijnen van vorige jaren slecht van smaak waren,te zuur zo werd er door kenners gezegd.Vooral het weer had het laten afweten,te weinig zonlicht dat broodnodig is om de druiven op natuurlijke wijze voldoende te zoeten wat noodzakelijk is om het rijpproces van de geplukte druif naar wijn tot een goede smaak te brengen.Om deze zure smaak te neutraliseren werd er op grote schaal glycerine toegevoegd aan de wijn om zo tot een andere smaak te komen die het zure onderdrukte en een iets betere afdronk gaf.Door toedoen van dit geknoei ben ik op zoek gegaan naar een goed alternatief voor Franse wijnen en heb deze ook gevonden.Niet direkt een land dat bekend staat om zijn wijnen,maar toch was ik aangenaam verrast na het proeven van enkele verschillende wijnen.Australie,want daar gaat het over,heeft zeer goede wijnen aan te bieden en enkele van deze wijnen zet ik in de kijker,je moet ze echt eens proeven.
Redvale Shiraz Cabernet 1997,South Eastern Australia:
Rijpe kleur met een normale concentratie;zachte geunifieerde overkoepelende neus met cabernettoetsen in de onderbouw.de smaak volgt de eenheid van de neus:samenspel tussen kruidigheid en zwarte bessen .Wijn met persoonlijkheid.
Rosemont Estate Shiraz 1997,South Eastern Australia.
Paarsdonkere kleur van rijpe syrah zoals in de goede jaren in de noordelijke Rhone en een mooie,niet brutale kruidige syrahneus.Wonderbare stevige en toch zijdeachtige gestrekte smaak met grote lengte.Heel goede wijn.
Rosemont Estate Chardonnay 1998,South Eastern Australia:
Complexe neus met tegelijk frisse en rijpe componenten.De smaak volgt de neus maar is wat door alcohol gedragen (14 graden).Stevige,wat zware wijn voor bij stevige gekruide gerechten.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
slijterij

slijterij

Top