wat zijn de verschillen en wat houden deze termen nu in?
De termen stomen, stoven en sudderen worden vaak door elkaar gehaald. Niet zo gek, want deze technieken lijken ook erg op elkaar. Het gaat altijd om ingredienten die in vet en vocht zachtjes worden gaar gemaakt. Het verschil zit hem meer in de hoeveelheid vocht, de bereidingstijd en de ingredienten, dan in de techniek.
Smoren
Bij smoren worden ingredienten eerst even aangezet (kort gebakken) in weinig margarine en daarna met weinig vocht en een gesloten pan gaar gemaakt. Het vocht kan worden toegevoegd, maar ook uit de ingredienten zelf komen, zoals bijvoorbeeld bij groente. Met name groente en paddestoelen zijn geschikt om te smoren, maar ook vlees en kipdelen met een korte bereidingstijd kun je smoren. Voor het smoren van groente is een gewone kookpan, liefst met een dikke bodem geschikt. Vlees smoor je het beste in een hapjes pan of ene braadpan.
Stoven
Stoven gaat min of meer op dezelfde manier als smoren. Meestal wordt er meer vocht toegevoegd en de ingredienten worden ook lang niet altijd eerst aangezet. Bij stoven gaat het erom dat de ingredienten in het gerecht tijdens het garen samen een smaakeenheid gaan vormen. Tijdens het stoven gaan er veel smaakstoffen over in het stoofvocht. Dit heeft zijn tijd nodig. Daarom is stoven vooral geschikt voor minder vals vlees, dat een tijd nodig heeft om gaar te worden. In stoofpotten worden vlees, wild of gevogelte vaak gecombineerd met groente. Gebruik altijd een braadpan met een dikke bodem, daarin wordt de warmte goed verdeeld. Stoven mag niet te hard gaan, het vocht moet maar net in beweging zijn. Zet de pan daarom op de kleinste pit, eventueel met een vlamverdeler eronder. Het is ook mogelijk om in een warme van 175 graden te stoven.
Sudderen
Sudderen verschilt eigenlijk niet van stoven, Bij sudderen gaat het om het zachtjes verwarmen zelf. Dit kunnen ingredienten in vocht zijn, maar ook in een min of meer gebonden saus. Ook bij sudderen is een braadpan met een dikke bodem belangrijk om aanbranden te voorkomen. Sudderen gebeurt altijd op het fornuis, omdat je regelmatig moet roeren. Voeg aan een vleesgerecht nooit zomaar koud vocht toe. Het aangebraden vlees kan door het koude vlees zo schrikken, dat het samentrekt en niet meer mals wordt. Verwarm het vocht daarom voor of schenk het langs de rand van de pan bij het vlees. Door de warmte van de pan is het vocht al warm voordat het met het vlees in aanraking komt. Stukken vlees kun je ook even uit de pan nemen. Roer het vocht dan door het braadvet en breng dit aan de kook.
Hiermee los je ook de aanbaksels in het vocht op, waardoor het stoofvocht extra smaak krijgt. Vlees wordt malser door wat zuur toe te voegen. Bijvoorbeeld een scheutje azijn of citroensap. Maar ook wijn en tomaten zijn zuur.
frija
09-11-1999
In het kopje staat smoren stomen en sudderen, helaas zag ik stomen niet in je artikel staan. Wie benieuwd is naar stomen moet even op mijn pagina Stoompage kijken voor tips over stomen.
Foto`s uploaden Kan iemand mij vertellen hoe het komt dat ik…
kaas tablets Heeft iemand een goed recept voor kaaskoekjes van…
Enquête emoties en eetgedrag Beste allemaal, Momenteel ben ik bezig met…
Recept voor rundvleessalade voor 4 personen, het totaal van de ingredienten is ca. 2,5 kg ingrediënten voor 4 personen Aardappelen (…
Hoe kan ik mijn recept aanpassen In mijn recept van varkenswangetjes op…
frituurijzer Bij de bakwinkel kun je deze kopen voor €10,= ex verzenden, zitten 3 vormpjes bij. Gr. Lucia
IPhone app smulweb geschikt voor iPad? Ik kon altijd wel inloggen, maar nu lukt het mij op de iPad niet meer. Via internet explorer alles prima, maar op de iPad app geeft deze inloggen mislukt aan onder dezelfde inlognaam en password.
biscuitdeeg mislukt altijd! help Ik weet niet of je al antwoord hebt maar ik doe het altijd zo met een prima resultaat: Voor een vorm van 26 cm. 5 eieren 200 gr suiker 1 zakje vanillesuiker of 1/2 tl vanillepoeder 1 tl zout 150 gr bloem 50 gr maïzena (of 200 gr glutenvrij meel) boter paneermeel Laat alles op kamertemperatuur komen. Doe de eieren in de beslagkom samen met de suiker, vanillepoeder en het zout. Klop zo lang tot de kleur bijna wit is geworden. Doe de bloem en maïzena in een kom en zeef dit in gedeeltes bij het beslag, waarbij telkens een deel van het meel er voorzichtig doorheen wordt gespateld. Doe het beslag in een met boter ingesmeerde en met paneermeel bestrooide springvorm. Laat gedurende ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven bakken op 150 graden. Als hij klaar is op een, tegen het plakken, met paneermeel bestrooid rooster laten afkoelen.
courgettes Hallo , we zitten in een zelfde bootje hier ! Ik zit na amper anderhalve week (opnieuw) met een volle winkelkar aan courgettes en ik ben momenteel de groente wel even beu desondanks variatie . Om u van antwoord te dienen : Ja , dat gaat zeer zeker ! De beste methode is de courgette reeds in blokjes of repen snijden ( niet schillen ) en ze eerst op een bord van elkaar weg te bevriezen waarna je ze kan verdelen over diepvrieszakjes , dat is alles ! Ik doe vandaag nog hetzelfde ! Groeten , V.I.
inloggen Ik heb hier ook al paar dagen last van. Ik kan wel bij mijn eigen gegeven, maar niet ingelogd zijn bij andere recepen of hompage. Is er al een oplossing hiervoor?