1. Home
  2. Artikelen
  3. Souffle-tips

Souffle-tips

Met deze tips lukt je souffle!!

Tenzij je een ervaren keukenpief bent, zal je eerste souffle er waarschijnlijk niet al te fraai uitzien.Het al of niet lukken ervan, hangt af van een hoop kleinigheden en kneepjes, waarvan je er de eerste keer een paar over het hoofd zal zien.

**Een souffle is een luchtig gerecht dat door een grote hoeveelheid eiwitschuim 3tot 5 cm moet rijzen.
Over het algemeen wordt het eiwit te stijf geklopt, zodat de lucht ertussenuit is geperst.Die lucht heb je nodig om de souffle omhoog te krijgen.
Klop dus de eiwitten stijf mbv een garde of een handmixer tot ze stijf genoeg zijn en net niet te droog zijn.
Door een snufje zout toe te voegen, lost de albumine die zich in de eiwitten bevindt, gedeeltelijk op.Daardoor krijg je een smeu?ge en gladde eiwitmassa.In elk geval moet het vloeibare gedeelte volledig verdwenen zijn.

**Bereid het eiwitschuim vlak voor je het gaat mengen met de rest van het soufflemengsel en laat het niet staan, dan wordt het waterig.

** Schep het eiwitmengsel luchtig door het mengsel mbv een houten lepel of spatel.(Tupperware heeft hier een prima plastic roerlepel voor)
Probeer niet te mengen met de garde, zo maak je de structuur van het schuim stuk.Doe het beetje bij beetje, totdat je een homogene smeerbare massa krijgt.

**Beboter de soufflevorm of -vormpjes.
De bedoeling hiervan is dat dat de souffle niet blijft plakken aan de wand van de vorm, wat het rijzen zou beletten.
Maak met de vingers opwaartse strepen in de boter om dezelfde reden.

**Vul de soufflebakjes voor 3/4 of tot net onder de rand, als je een kopje op de souffle wil.
Maak de rand van de vormpjes mooi schoon en druk de massa met de duimen ietsjes los van de wand

**Open nooit de ovendeur tijdens het bakken!

**Dien de souffle zo snel mogelijk op, na het gaarzijn.

**Zet de vorm of vormpjes altijd in het midden van de oven.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top