1. Home
  2. Artikelen
  3. Port is geen aperitiefwijn

Port is geen aperitiefwijn

Port of porto is een beschermde naam, net als sherry en champagne. De wijn komt uit een precies afgebakend gebied dat achter de Portugese plaats Oporto ligt en dat doorkruist wordt door de rivier Douro. De Dourovallei is een soort canyon waar de temperaturen 's zomers tot kookhitte stijgen. Buiten de oogsttijd is het gebied bijna verlaten. Dat in deze steenachtige, geteisterde vallei druiven groeien is al een wonder. Dat deze druiven de basis vormen voor een van de edelste en fijnste dessertwijnen is een mirakel.Na de oogst worden de druiven naar de quintas (wijnboerderijen) gebracht om daar geperst te worden. Na de persing krijgt het sap een tik alcohol (in de vorm van brandy) mee. Dit gebeurt om de natuurlijke gisting te stoppen voordat alle suiker is omgezet in alcohol. Port is daardoor een zoete, sterke wijn, Dus niet meteen een aperitiefwijn, zoals hij vaak in Belgie wordt gedronken, dan wel een dessertwijn.
Het duurt wel even voor de wijn gewend is aan de toegevoegde brandy. Dit gebeurt in de kelders van Oporto waar tevens wordt bepaald hoe de ports van de verschillende quintas vermengd moeten worden om een bepaald standaardtype te verkrijgen.- Vintage is een hele bijzondere port. Het is geen mengsel van verschillende jaren, maar is afkomstig uit een enkel zeer geslaagd oogstjaar. Na twee jaar rijpen in het vat, wordt hij op flessen getrokken. Daar rijpt hij nog 15 tot 20 jaar verder. Langzaam ontwikkelt hij zijn boeket en verzachten de stevige tannines. Tijdens deze afrijping ontwikkelt zich een redelijk depot (bezinksel). Vintage dient daarom voor het drinken te worden overgegoten in een karaf. De bewaarcapaciteit van topvintages is bijna onbegrensd.
Wie dat decanteren allemaal te omslachtig vindt, kan beter een fles Late Bottled Vintage kopen. Deze wordt pas na 4 tot 6 jaar geflest waarbij het depot in het vat achterblijft.

- Ruby is een jonge, volle, fruitige en goedkope port die gemaakt wordt door wijnen van verschillende jaartallen te versnijden.

- Tawny is in feite een op het vat gerijpte ruby. Deze assemblagewijnen worden vooral bewaard in eiken vaten. Soms tref je de vermelding aan van de gemiddelde ouderdom van de portwijn: 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar, 40 jaar. Zulke wijnen hebben een gouden kleur als gevolg van een langere houtrijping. Zij kunnen een complex en verfijnd boeket hebben. Tawny's hoeven niet extra bewaard te worden en kunnen onmiddellijk gedronken worden. Een oude tawny kan wedijveren met een goede vintage port.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top