1. Home
  2. Artikelen
  3. Hip dippen.

Hip dippen.

Bron: Elle Eten Winter 1999.

De seventies revival levert op culinair gebied ook wat op: fondue. We weten nog dat dit het makkelijkste diner ever is, dus durven we lekker veel mensen uit te nodigen.
De nineties versie is lekker light en gezond. Met bouillon, vis, schaaldieren, knapperige groenten en salsaFondue had tot voor kort een hoog jaren zeventig gehalte: rond het pannetje vet werd volop geprikt en gedipt. De jaren tachtig brachten een omslag: fondue werd versleten voor ordinair en ongezond, kortom not done. De comeback eind jaren negentig staat in het teken van snel, light en lekker: visfondue. Geen vet, maar bouillon. Geen vlees, maar vis en groente. Geen romige sausjes, maar salsa op basis van kruiden, specerijen en olie. Visfondue kent vele varianten. Je kunt de ingredienten per persoon in een kommetje serveren en dat overgieten met kokende bouillon, maar het is natuurlijk veel leuker om alles op tafel te zetten in schalen, waarbij elke gast zijn eigen kommetje samentelt. De Chinese fonduepan (Steamboat, ook wel Mongoolse vuurpot genoemd) wordt daarbij gevuld met een basisbouillon en elke gast krijgt een metalen netje om zelf te 'vissen'. Volgens traditie is de basisbouillon na een avond tafelen een smaakvolle, rijke visbouillon geworden. De maaltijd wordt dan ook afgesloten met een kom geurige bouillon.
Je kunt kiezen voor verschillende soorten vis en schaaldieren, maar wie meer variatie wil, kan ook nog denken aan zalm, zeeduivel, snapper, zwaardvis, poon, mul, inktvisringen en visdumplings (te koop bij de toko)Bij een gezonde, lichte fondue horen dito sausjes, die je eventueel zelf samensteld aan tafel. Zet een paar kommetjes neer met de volgende ingredienten: fijngehakte verse gemberwortel, rode peper in dunne ringetjes, Nam Pla (Thaise vissaus), sesamolie, geroosterd sesamzaad, Japanse sojasaus en fijngehakte koriander. Van tevoren salsa maken kan natuurlijk ook.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
heresannie_again

heresannie again

Top