Brood wordt gebakken van meel en/of bloem en water. Althans, daar zou je brood van kunnen bakken. Het brood zou echter niet voldoen aan de eisen die wij stellen aan een consumptiebrood. Wat zijn die eisen precies en wat moet je gebruiken
Een brood moet een zachte, fijne en regelmatige kruim hebben. Dit bepaalt namelijk de kauweigenschappen. Tevens moet het brood enige tijd smakelijk en vers blijven. De korst moet knappend zijn zonder dat dit problemen geeft bij het kauwen. De sneden mogen niet aan elkaar kleven en moeten makkelijk te besmeren zijn. Uiteraard moet een brood voedzaam en goed verteerbaar zijn.
Om aan deze eisen te voldoen, moeten we meer aan een deeg toevoegen dan alleen water en meel. Deze twee noemen we de hoofdingredienten. Alle andere ingredienten die we toevoegen noemen we hulpingredienten.
orphan 02-12-2005
Heb pas een broodmachine gekocht en weet er nog niet veel van af.
Heb het artikel favo gezet.
Hoop hier wat te leren.
Groetjes Vroni.
wooley 03-01-2005
Leuk deze tips!
Groetjes Jacqueline
joke74 19-02-2004
In dit artikel mis ik een beetje het gebruik van zuurdesem.
Zuurdesem is een papje van meel en water dat door te staan op een warme plek zuur wordt. Het papje moet iedere keer opgnieuw gevoedt worden met water en meel totdat de gewenste hoeveelheid ontstaan is.
Het is een vervanging van gist, voor mensen die geen gist mogen. Deze methode is trouwens ouder dan het gebruik van gist in brood.
Het klopt naar mijn idee dus niet helemaal dat er er geen smakelijk brood gebakken kan worden zonder gist. Maar smaken verschillen.
Zuurdesembrood smaakt in de regel iets zuurder dan gewoon brood.
Groet van Joke
de_banketspecialist 24-06-2000
water wordt door broodspecialisten ook wel het beste broodverbetermiddel genoemd.
dit komt door het feit dat de met een goed afgekneed deeg dat relatief veel water bevat een heelijk mals brood krijgt, in vaktermen: het gluten kan dan goed ontwikkelen.
je kunt echter niet al het water tegelijk toevoegen, begin met de ongeveer helft van het bloemgewicht en voeg als dit goed door elkaar zit beetje bij beetje de rest van het water toe (bijwassen).
je zult zien dat dit vooral bij zwaardere broodsoorten (meergranen) een goed resultaat geeft.
de_banketspecialist 24-06-2000
water wordt door broodspecialisten ook wel het berste broodverbetermiddel genoemd.
dit komt door het feit dat de met een goed afgekneed deeg dat relatief veel water bevat een heelijk mals brood krijgt, in vaktermen: het gluten kan dan goed ontwikkelen.
je kunt echter niet al het water tegelijk toevoegen, begin met de ongeveer helft van het bloemgewicht en voeg als dit goed door elkaar zit beetje bij beetje de rest van het water toe (bijwassen).
je zult zien dat dit vooral bij zwaardere broodsoorten (meergranen) een goed resultaat geeft.
Foto`s uploaden Kan iemand mij vertellen hoe het komt dat ik…
kaas tablets Heeft iemand een goed recept voor kaaskoekjes van…
Enquête emoties en eetgedrag Beste allemaal, Momenteel ben ik bezig met…
Recept voor rundvleessalade voor 4 personen, het totaal van de ingredienten is ca. 2,5 kg ingrediënten voor 4 personen Aardappelen (…
Hoe kan ik mijn recept aanpassen In mijn recept van varkenswangetjes op…
frituurijzer Bij de bakwinkel kun je deze kopen voor €10,= ex verzenden, zitten 3 vormpjes bij. Gr. Lucia
IPhone app smulweb geschikt voor iPad? Ik kon altijd wel inloggen, maar nu lukt het mij op de iPad niet meer. Via internet explorer alles prima, maar op de iPad app geeft deze inloggen mislukt aan onder dezelfde inlognaam en password.
biscuitdeeg mislukt altijd! help Ik weet niet of je al antwoord hebt maar ik doe het altijd zo met een prima resultaat: Voor een vorm van 26 cm. 5 eieren 200 gr suiker 1 zakje vanillesuiker of 1/2 tl vanillepoeder 1 tl zout 150 gr bloem 50 gr maïzena (of 200 gr glutenvrij meel) boter paneermeel Laat alles op kamertemperatuur komen. Doe de eieren in de beslagkom samen met de suiker, vanillepoeder en het zout. Klop zo lang tot de kleur bijna wit is geworden. Doe de bloem en maïzena in een kom en zeef dit in gedeeltes bij het beslag, waarbij telkens een deel van het meel er voorzichtig doorheen wordt gespateld. Doe het beslag in een met boter ingesmeerde en met paneermeel bestrooide springvorm. Laat gedurende ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven bakken op 150 graden. Als hij klaar is op een, tegen het plakken, met paneermeel bestrooid rooster laten afkoelen.
courgettes Hallo , we zitten in een zelfde bootje hier ! Ik zit na amper anderhalve week (opnieuw) met een volle winkelkar aan courgettes en ik ben momenteel de groente wel even beu desondanks variatie . Om u van antwoord te dienen : Ja , dat gaat zeer zeker ! De beste methode is de courgette reeds in blokjes of repen snijden ( niet schillen ) en ze eerst op een bord van elkaar weg te bevriezen waarna je ze kan verdelen over diepvrieszakjes , dat is alles ! Ik doe vandaag nog hetzelfde ! Groeten , V.I.
inloggen Ik heb hier ook al paar dagen last van. Ik kan wel bij mijn eigen gegeven, maar niet ingelogd zijn bij andere recepen of hompage. Is er al een oplossing hiervoor?