1. Home
  2. Artikelen
  3. Ervaringen in de Duitse keuken

Ervaringen in de Duitse keuken

Ervaringen in de Duitse keuken

Om precies te zijn over hoe de Duitse keuken in elkaar steekt, zal ik boeken en dergelijke moeten raadplegen, om geen onwaarheden te schrijven....Dat artikel komt dus nog.

Wel kan ik neerschrijven, wat ik uit ervaring weet.
Zo is in principe de pagina kloesse ontstaan, kloesse - een apart balletje, die in principe met veel saus wordt gegeten. Mijn eerste kennismaking met kloesse waren instantkloesse met goulash en rode kool. In principe een goede combinatie, maar zou beter gesmaakt hebben met verse - zelfgemaakte kloesse. Dat hebben we thuis maar even overgedaan...

Zuurkool is ook favoriet, maar niet als stamppot. Het wordt in verschillende combinaties gegeten, vaak gaat er ook een uitje door, en veel kruiden.

Pit zit er wel in, men vindt dat lekker... Ik heb gehoord, dat wij te "mild" koken, zij vinden onze keuken te zoet...
Ik heb ook gezien, hoe iemand bij elke maaltijd een aantal pepperoni's naar binnen werkte, alsof het snoepjes waren...(persoonlijk moet ik er niet aan denken!) Pepperoni's zijn Spaanse pepers op sap, die kun je daar in potjes van 370 ml kopen. In Nederland begin je ze ook meer te zien, in de supermarkt, maar dan in de buitenlandse artikelenhoek, omdat ze in de Turkse keuken worden gebruikt.Mosterd is onontbeerlijk in de Duitse keuken, en dat is een ding wat zeker is.
De heftigste is Loewensenf....de vlammen slaan letterlijk overal uit.
Maar gemiddeld wordt bijna overal normale mosterd bij gebruikt.

Totaal onbekend is boerenkool. Je kunt het in beperkte mate kopen...ik heb in Duitsland een keer boerenkool op zijn Hollands gemaakt, en dat vond men wel smaken.

Wat er zeker veel gegeten wordt is pasta. Nudels. Meestal met een gehaktsaus en dan gegratineerd met Goudse kaas... Een zelfgemaakte pastavariant is Spaetzle. Dat heb ik thuis een keer gemaakt, en daar hoort zeker een saus bij.

Verder kun je genieten van Kasseler...Casselerrib, maar dan aan een stuk. De Nederlandse slagers maken er ribkarbonade van, maar aan een stuk is het zeker mooi vlees om een feestmaal van te bereiden
Hackfleisch - ofterwel gehakt wordt veel gebruikt in combinatie met pasta , maar ook worden er beefsteaks van gebakken.
Schnitzels - die heb ik meerdere malen in Duitsland gegeten - met salade en gebakken aardappels. Heerlijk.

Brood: we hebben daar behoorlijk wat semmeln gegeten...witte bolletjes. Er zijn meerdere broodvarianten, van licht zurig brood tot schwarzbrood - maar de witte bolletjes waren bij onze gastgevers favoriet.

Kaas: In Duitsland wordt wel kaas gegeten, overwegend Goudse en Edam. Maar ook Leerdammer en Old Amsterdam is er te koop. Van Leerdammer is een smeerkaasvariant te koop, volgens Johan smaakt die lekker, beter als de Leerdammer zelf...Kwestie van smaak.
Ook wordt er in bepaalde mate kaas geproduceerd, die qua smaak met de Goudse overeenkomt.
Geneigd wordt er ook naar Frankrijk, Camenbert en Brie zijn er volop verkrijgbaar.Taarten en gebak...daar staat men om bekend, maar wordt lang niet zoveel genuttigd, als men ons wil doen geloven. Let wel...het kan overal anders zijn.

Gedronken wordt er veel koffie....(men "loopt" erop...), en op zijn tijd behoorlijk wat bier.
Je kunt in Duitsland bier uit de automaat in de kantine trekken...zoals wij een blikje cola zouden nemen...en het komt voor, dat er mensen aangeschoten op de werkvloer staan.....Ik wist niet wat ik hoorde! Limonade wordt er ook gedronken, ik heb er 2 nieuwe Fantavarianten leren kennen, die prima smaken.

Tja, verder...een impressie van ervaringen is natuurlijk niet tekenend voor het hele land, ik hoop snel met gestaafde informatie te komen over de Duitse keuken

Reacties (9)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
lekkerbek_op_reis

lekkerbek op reis

Top