Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Linzen

Linzen

De linze (Lens culinaris)
Linzen
Lens esculenta, Leguminosae
De linze is een bekende peulvrucht, die al voor onze jaartelling op grote schaal verbouwd werd. Het feit dat de linze wordt genoemd in het Oude Testament, getuigt hiervan.[1] De eigenlijke linze is het zaad van de plant, dat gedroogd wordt verhandeld, in verscheidene kleuren en groottes.
De linzen (Lens culinaris) is een bekende peulvrucht, die al voor onze jaartelling op grote schaal verbouwd werd. De eigenlijke linze is het zaad van de plant, dat gedroogd wordt verhandeld, in verscheidene kleuren en groottes.

Linzen zijn zeer oude cultuurplanten, maar in onze contreien een beetje in de vergeethoek geraakt. Ze hebben hun roots in Zuidwest-Europa en Azië.

Het zijn niet-winterharde eenjarige planten, die ongeveer 30 à 40 cm groot worden. Tussen juni en juli verschijnen kleine blauwwitte bloempjes in de bladoksels die korte platte peultjes met twee geelbruine zaden voortbrengen.

Linzen zijn er in verschillende kleuren: groen, bruin, roze, oranje en koraal. In België gaat de voorkeur meestal uit naar groene en bruine linzen.

Het is niet eenvoudig om deze plant bij ons te telen, maar de echte teler die over en verwarmde serre beschikken kunnen het altijd eens proberen.
Linzen hebben veel warmte nodig, zodat in Nederland dit gewas meestal in de glastuinbouw of onder een tunnel verbouwd wordt.

Linzen
andere namen zijn: Lentilles, Dahl

Linzen zijn kleine, platte, halfronde zaden die dan ook altijd met z'n tweeën in één peul groeien. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en soorten. Zo zijn er linzen en de kleuren groen, rood, bruin, grijs, geel en zwart. In India is het een belangrijk ingrediënt voor curry 's. De bekendste linzen zijn grauwe of bruine. Deze bruin-grijze linzen zijn bij veel winkels te koop: u kunt ze in elke supermarkt bij de gedroogde peulvruchten vinden. Grauwe linzen zijn erg geschikt voor eenpansgerechten.

Groene linzen (blonde linzen, Laird linzen)
Deze worden geteeld in Canada, U.S., Argentinië, Chili en Turkije. Wij verkopen de bekende Laird linzen. Deze eerste kwaliteit heeft een doorsnede van ca 7mm, en zijn groenblauw van kleur.

Groene linzen uit de U.S. zijn 'zonniger' en verschillende zaden bevatten wat spikkeltjes 'schapengrauw' genoemd. Chili en Argentijnse linzen hebben een rode gloed door invloed van de zon. De laatste jaren hebben laatstgenoemde landen bijna geen exportoverschot beschikbaar. Turkse linzen zijn meestal wat goedkoper. De kwaliteit bevat vrij vaak onkruidzaden en steentjes van de landbouwgrond.

Lentilles de Puy
Iets minder bekend zijn de kleine groene linzen. Ze worden ook wel 'lentilles de Puy' genoemd, omdat ze oorspronkelijk (en nog steeds) in de Franse Auvergne in de omgeving van Le Puy worden verbouwd. Deze groene linzen zijn kleiner dan de grauwe, maar hebben dezelfde kooktijd.

Oranje linzen
Uit de Oosterse keuken kennen we ook nog de kleine oranje linzen; deze worden voornamelijk verwerkt in gerechten als dal (een Indiase linzenschotel). De kooktijd is korter dan die van de andere soorten.

Verkrijgbaarheid
Groene en oranje linzen zijn minder goed verkrijgbaar dan de grauwe, maar u vindt ze beslist bij een goed gesorteerde groenteman of bij natuurvoedingswinkels of in onze online-shop.


Gebruik

Linzen kunt u zonder voorweken koken, maar als u wat extra tijd heeft, laat ze dan wèl voorweken, want dat verkort de kooktijd (± 4 uur is een goede voorweektijd).
Voor het gebruik moet u de linzen wassen en goed op onregelmatigheden nakijken, bijvoorbeeld op kleine steentjes.
Linzen die bij het voorweken boven blijven drijven, zijn oud; deze kunt u het beste eraf scheppen en weggooien.
Kook nooit de linzen in het week water, spoel de linzen met koud water schoon.
Kruiden en zout kunt u vanaf het begin met de linzen laten meekoken, dan geven ze het beste hun smaak af.
Breng linzen op hoog vuur aan de kook en laat ze daarna zachtjes gaar koken (15-45 minuten).
Linzen worden extra lekker met een scheutje rode wijn of azijn.
Voeg wijn en azijn pas op het allerlaatst toe, want zure ingrediënten kunnen de linzen hard maken.
Sommige linzen koken tot moes (o.a. de rode) en andere soorten behouden hun vorm.
De kooktijd van linzen is afhankelijk van de soort: 15-45 minuten.
Bron: Astrid Veldman - informatie over levensmiddelen en aanverwante zaken

Consumptie &gezondheid
Linzen hoef je geen urenlang te weken. Het mag, maar een uurtje weken is eigenlijk al voldoende om de kooktijd te beperken en de verteerbaarheid te verhogen. Sommige linzen rode linzen bijvoorbeeld - hoef je zelfs helemaal niet te laten weken.

Voor het koken moet je de linzen goed wassen. Ook moet je controleren of er geen kleine steentjes tussen zitten.

Normaal gezien kook je de linzen in 20 à 50 minuten gaar. De kooktijd hangt van het soort linzen af. Controleer daarom altijd de instructies op de verpakking. Voeg kruiden, ui en knoflook toe.

Linzen worden vaak gebruikt in soepen, slaatjes, bij vlees, vis of samen met een andere peulvrucht. Ze doen het eveneens uitstekend bij tomaten en boontjes.
[/img_right].



Linzen bevatten amper vetten en dus ook niet veel calorieën. Ze zijn daarentegen wel rijk aan eiwitten, meervoudige koolhydraten, calcium, kalium, natrium, fosfor, magnesium, ijzer, vezels, zink en vitamine B. De meer kleurige varianten leveren ook anti-oxidanten.

In combinatie met granen, noten of zaden vormen linzen de ideale bron van eiwitten.

Waarschuwing
Eet nooit rauwe linzen.
Het wordt anderzijds afgeraden voor de vertering om er meer dan
30 à 40g (droge linzen) per maaltijden te eten.

marja

Reacties (0)

Linzen
Linzen
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top