1. Home
  2. Artikelen
  3. Cursus roomijs maken

Cursus roomijs maken

Met dit op de klassieke manier bereide roomijs zult u veel bewoondering oogsten. Moeilijk, dacht u? Niet met deze stap-voor-stap roomijs-cursus!

Stap 1:
Dooiers au-bain-marie verwarmen.

En glazen of stenen kom zo in een pan met een laag water plaatsen, dat de bodem van de kom het water net raakt, of een speciale au-bain-marie-pan gebruiken. Vier eierdooiers met 60 gr. suiker kloppen totdat de massa als een dik lint van de garde loopt.

Stap 2:
Vanille laten trekken

In een steelpan 2 dl room en 2 dl melk met een 1/2 opengesneden vanillestokje langzaam tegen de kook aan brengen en de melk 10 minuten laten trekken. Dan het vanillestokje verwijderen.

Stap 3:
Mengen en roeren

Het water in de au-bain-marie-pan langzaam verwarmen maar niet laten koken. Al roerend met een houten lepel de melk aan het dooiermengsel toevoegen. Zolang blijven verwarmen en roeren, totdat het mengsel begint te binden tot een dunne vla. Mag niet koken. De vla onder af en toe roeren laten afkoelen.

Stap 4
Slagroom erdoor

In een hoge kom 2 1/2 dl koude slagroom dik vloeibaar kloppen en gelijkmatig door de vla roeren. De vla in een lage aluminium bak schenken en 1 uur laten aanvriezen. Dan goed doorroeren en minimaal 3 uur veder laten bevriezen. Elk half uur omroeren. In afsluitbare bakken overscheppen en in de vriezer bewaren.

Stap 5
De aankleding

Voor een praline in een steelpan met dikke bodem elk 50 gr suiker en amandelen met vlies zo lang verhitten, dat de suiker caramelliseert. Op een met olie bestreken marmeren of RVS werkbank uitgieten en hard laten worden. De praline fijnhakken met behulp van een keukenmachine.

Stap 6:
Ijscoupes vullen

Lekker veel minibolletjes roomijs in wijde coupes scheppen en met de praline bestrooien. Met muntblaadjes garneren

Hieronder ziet u nog een paar recepten die gemaakt zijn van deze stappen die hier boven staat beschreven.Voor chocolade-notenijs van 4 eierdooiers, 60 gr suiker en 4 dl garderoom volgens stap 1 t/m 3 een gebonden vla bereiden( zonder vanille ), maar niet laten afkoelen. Au-bain-marie 60 gr pure chocolade smelten en dit door de vla roeren. Dan laten afkoelen. Ondertussen 100 gr walnoten in een hete oven op de bakplaat licht roosteren,zonder ze laten verkleuren. De walnoten uit de oven nemen en grof hakken. De chocolademassa vervolgens stap 5 bevriezen en na de eerste keer omroeren de noten erbij doen. Met toefjes slagroom en halve walnoten serveren.Voor bessen-roomijs van 500 gr geriste, gepureerde en daarna door de zeef gedrukt aalbessen, 2 1/2 dl suikersiroop( 1 liter water 10 min. koken met 1 kg suiker ) en 3 1/2 dl bijna stijfgeslagen slagroom vervolgens stap 4 bereiden. Buiten het seizoen kunt u van aalbessen uit blik(3st) ijs bereiden. Bij gebruik van aalbessen uit blik van 1 1/2 dl suiker-siroop uitgaan,die u aanvult met 1 1/2 dl aalbessensiroop. Met een wafel en takje bessen garneren.Voor stracciatella-ijs au-bain-marie 100 gr pure chocolade smelten. Tijdens stap 4 als het ijs bijna helemaal hard is(laatste keer omroeren ), de gesmolten chocolade in kleiene scheutjes al mengend aan het ijs toevoegen, zodat het in kleine sliertjes stolt.


KOKOS-ROOMIJS

Voor kokos-roomijs van 4 eierdooiers, 100 gr suiker, 1 1/2 theelepel maziana en 4 dl kokosmelk (blik) volgens stap 1 t/m 3 een kokosvla bereiden, zonder deze gaat koken. 2 1/2 dl bijna stijfgeklopte room toevoegen volgens stap 4 en het ijs laten bevriezen. In een droge koekenpan 4 eetlepels geraspte kokos goudbruin roosteren en direct uit de pan nemen. Het ijs met plakjes banaan en de geroosterde kokos serveren.


Tip voor een warme dag:

In hoge glazen een flinke bol kokosijs,daarvoor een scheutje limoensiroop schenken en de glazen vullen met koolzuurhoudend bronwater

vriendelijke groet, eet smakelijk
Ferry&jeffrey

Reacties (11)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top